Debrecenben a keresztény felekezetek őrzői a tradícióknak – Virágvasárnapi városi keresztút ökumenikus részvétellel

„Meg ne hátráljatok és még kevésbé meg ne álljatok, amíg föl nem értek az élet kálváriájára! Jézus fogja majd a kezeteket, hogy ne tétovázzatok. Isten segítő kegyelme, és a jutalom, amit Jézus tartogat számotokra, édes bátorításotok lesz.” –  Szent Pio gondolatai hangzottak el a virágvasárnapi városi keresztút kezdetén Debrecenben, amely a keresztény felekezetek részvételével a református Nagytemplom előtti tértől a Szent Anna-székesegyházig hat állomást érintett.

Debrecenben egyedülálló módon a város keresztény felekezetei és a város közösségei együtt készülnek a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. Virágvasárnap, a nagyhét nyitánya Debrecenben néprajzi vonatkozású nap is, mely több mint tíz éve őszművészeti formában mutatja be Jézus jeruzsálemi bevonulását barkaszentelés kíséretében, és idézi fel Jézus szenvedésének történetét.  

A keresztutat megelőző sajtótájékoztatón Palánki Ferenc megyéspüspök elmondta: „A testvér-felekezeteknél nem szokás a keresztútjárás, de ebben is megmutatkozik az ökumené lelkisége, hogy sikerült megtalálni azt a hat állomást, amelyek bibliai állomások, az evangélium – örömhír – részletei. Amikor végigjárjuk a keresztutat, szemünk elé állítjuk ezeket az állomásokat és imádkozunk, akkor azt az örömhírt fogadjuk be, amit Jézus életével, szenvedésével, halálával és majd a feltámadásával tanított.”

A városi keresztúton többek között részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek, metropolita, Fekete Károly református püspök, Krakomperger Zoltán általános helynök, püspöki irodaigazgató, plébános, Papp László, Debrecen polgármestere, a városban működő keresztény felekezeteket képviselő papok, hívek, a város lakosai és a közreműködő művészek, művészeti csoportok, zenekarok, kórusok.

Az esemény főszervezője Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata, társzervezői pedig a keresztény felekezetek.
Papp László polgármester házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy minden egyes találkozó alkalmával fölvetődik benne a kérdés, lehet-e ereje pl. 2024-ben az egyházi ünnepeknek ebben a közösségi formában. Debrecent ebben a tekintetben különleges helynek nevezte. Büszke arra, hogy sokan fontosnak érzik, hogy együtt járjuk végig a stációkat. Meggyőződése, hogy a hitünk, vallási közösségeink, akik a múltat, jelent képviselik, és a jövőbe vezetnek, rendkívül fontos szerepet töltenek be a város életében. „A keresztény felekezetek az őrzői azoknak a tradícióknak, amely miatt Debrecent olyannak szeretjük, amilyen. Bármilyen változás történik körülöttünk, Debrecen a magyar kereszténység egyik nagy-nagy központja és erős vallási közösségekkel rendelkezik. Ez a garancia, ez a záloga annak, hogy Debrecen ebben a tekintetben egészen biztosan nem változik” – fogalmazott Papp László.

Palánki Ferenc megyéspüspök ünnepi gondolataiban elmondta: „Nagyböjt kezdete óta a szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkészítettük. Ma azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását. Ő ugyanis ezt a misztériumot akarta beteljesíteni, amikor fölment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezünk meg erről az üdvösségszerző bevonulásról. Lépjünk mi is az Úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk!” – fogalmazott a megyéspüspök, majd a barkaszentelés előtt a békéért való imádkozásra hívta a jelenlévőket, és közösen elimádkozták az Úr imáját, a Miatyánkot.

A városi keresztút a történelmi egyházak püspökeinek vezetésével indult el a Nagytemplomtól a Szent Anna-székesegyházig, érintve a következő állomásokat: Kossuth tér – Szent István-szobor (Dósa nádor tér) – Régi Városháza – Csonkatemplom – Csokonai Nemzeti Színház – Szent Anna Székesegyház. Minden állomásnál egy-egy elmélkedést hallhattunk a felekezetek képviselőitől, valamint idegen nyelven: angol, arab, ukrán, francia, német és olasz nyelven fohászok, imák hangzottak el.

Újhelyi Kinga, Jászai Mari-díjas színművész előadásában hallhattuk többek között az Aranymiatyánk imát, Szőcs Géza: Passió előadásból pedig a Mária Magdolna című részletet.

A Csokonai Nemzeti Színház és a Szent Anna-székesegyház előtti stációknál két lenyűgöző előadás részesei lehettünk, amelyek a Mária Evangéliuma című rockoperából hangzottak el a Budapesti Operettszínház tagjai előadásában: Mária szerepében, Bordás Barbara Mária áriáját, valamint Jézus szerepében György-Rózsa Sándor Jézus életre hív című dalát adta elő.

A virágvasárnapi városi keresztúton közreműködtek: a Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Kuckó Művésztanya, a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum, a Svetits Gimnázium és Kollégium, az Ady Endre Gimnázium diákjai, a Martin Brass Rézfúvós Együttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Táncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes képviselői, a Csokonai Nemzeti Színház kórusa, valamint
Antóni Norbert operaénekes, Törös Luca Bella, a Pendely Énekegyüttes-család tagja, Tordai Zoltán prímás.

17 órától a Csonkatemplomban a Lyra Zenekar adott koncertet Húsvéti Harmóniák címmel, 18 órától pedig Dominica Palmarum címmel zenés istentisztelet volt a Debreceni Református Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar közreműködésével.

A Szent Anna-székesegyházban pedig megkezdődött a három estés nagyböjti lelkigyakorlat. A szentbeszédeket Balog Gyula gyöngyös-felsővárosi esperes plébános, az Egri Főegyházmegye papi spirituálisa tartja. A szentmisék előtt már egy órával több gyóntató áll a hívek rendelkezésére szentgyónásuk elvégzéséhez. Ha szükséges, a szentmisék után is lesz gyóntatás.

Kovács Ágnes
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye