Tevékenységünk

2019. augusztus 30-án áldotta meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus kórházlelkészi szolgálatának debreceni központját Palánki Ferenc megyéspüspök.

A Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat megalakulásával az egyházmegye területén kilenc kórházban – a debreceni klinikákon és a Kenézy Gyula Kórházban, a nyíregyházi Jósa András Kórházban, valamint a nagykállói, a mátészalkai, a fehérgyarmati, a vásárosnaményi, a kisvárdai és a berettyóújfalui kórházban – szolgálnak ezentúl főállású beteglátogatók, lelkigondozók és római katolikus papok, akik az egyházmegye alkalmazottai.

Tevékenységüket a Klinikai Lelkigondozók Ökumenkus Egyesületének (KLÖE) etikai kódexe alapján végzik, együttműködve a kórház dolgozóival. Fő feladatuk a beteglátogatás, a lelkigondozói beszélgetés, mely során nem tanácsot, okos válaszokat adnak, hanem odafigyelést, együttérzést, megértést és időt ajándékoznak a betegeknek. A papok mindemellett a szentségek kiszolgáltatásában is a betegek segítségére sietnek. A beteglátogató, a lelkigondozó segít választ keresni miértekre, a beteg további életútjának kérdéseire, s a beszélgetéssel kapcsolatban természetesen titoktartás kötelezi.

Berényiné Felszeghy Márta egyházmegyei koordinátor gondolatai:

Köztudott, hogy a betegek gyógyulásában fontos szerepet játszik a mentális állapotuk, pszichés státuszuk. Ennek a folyamatnak támogatói tudnak lenni a lelkigondozóink, beteglátogatóink, akik komoly továbbképzések segítségével, lelkigyakorlatok kíséretében készültek fel a szolgálatra. Mára már a kórházi dolgozók is megismerték a lelkigondozók munkájának betegekre gyakorolt pozitív hatását. A szakemberek szerint hiányzik az egészségügyben a lelkigondozói tevékenység, mert a nővéreknek a napi teendőik mellett nincs idejük beszélgetni a beteggel. Ezt igyekszik orvosolni a kórházlelkészi szolgálat jelenleg egy-egy fő delegálásával, akiknek munkaeszköze a saját lelkük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk az ő feltöltődésükre, megerősödésükre egyaránt. A munkatársak hetente találkoznak, esetmegbeszélést, szupervíziót tartanak, de az elsődleges módszer, a legnagyobb erőforrás viszont az Istenbe vetett hitük.”