Te Deum a mátészalkai Széchenyi István katolikus köznevelési intézményben

2024. június 16-án délután hálaadó szentmisén búcsúztunk el a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda három ballagó nyolcadikos osztályától, Mátészalkán, a Szeplőtelen Fogantatás-templomban.

A tanév utolsó közös lelki programja volt ez a hálaadó szentmise, amikor a diákok, a pedagógusok és a szülők együtt köszönték meg a Jóisten jelenlétét életükben, s köszönetet mondtak az elmúlt nyolc év ajándékaiért, kegyelmeiért, a közösen megtett útért.

A hálaadó mise kezdetén Dienes Béla igazgató köszöntötte a megjelent szülőket, pedagógusokat és a végzős diákokat. Az igazgató értékelte az elmúlt nyolc évet, felidézte a közös emlékeket és köszönetet mondott a Jóistennek a megtapasztalt kegyelmekért, végül Pázmány Péter bíboros-prímás gondolataival búcsúzott a fiataloktól: „Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok-sok szeretet.”

Az igeliturgiát iskolánk lelkivezetője, Heidelsperger István oktatásügyekért felelős püspöki helynök atya vezette, aki lelki útravalóval is ellátta a ballagó diákokat.
István atya az evangélium mustármag üzenetét adta át a fiataloknak. Ahogy a kicsi mag magában őrzi azt a növényt, melyből származik, a gyermekek is magukon hordozzák szüleik vonásait. Minden gyermekben – mint a kis mustármagokban – jelen van a szándék a növekedésre, de nem elég a szándék, megfelelő körülményekre is szükség van a fejlődéshez. István atya kiemelte a szülők és az iskola felelősségét is a gyermekek hitéleti nevelésében.

A magok nem egyformák, különböző termést hoznak, de mindenkinek van lehetősége a kiteljesedésre. Fontos, hogy ne felejtsük, a Jóisten nagy bizalommal tekint ránk, ezt a bizalmat érezhetik meg a gyerekek a szülők, tanárok tekintetében is. Maga Jézus is rácsodálkozik arra, hogy megfelelő körülmények között a legapróbb magocska is bőséges termést hozó fává képes cseperedni. „A fejlődéshez viszont arra van szükség, hogy a Jóistennel együttműködve ragadjátok meg a lehetőségeket, valósítsátok meg terveiteket. A kegyelem mindig segíteni fog benneteket” – bíztatta a ballagó diákokat István atya.

„Az ember életében adódhatnak nehéz pillanatok, helyzetek – hívta fel a végzősök figyelmét a lelkivezető –, amikor keresni, kutatni kezd valami után, ami segítséget jelenthet a nehézségek közepette. Ha jól figyeltetek a nyolc év alatt, a lelketek mélyén találni fogtok majd egy «Isten-darabkát», ahogy József Attila fogalmazza meg, s ez átsegít majd benneteket az elesettség percein.”

István atya Szent-Gály Kata: Kegyelem című versét mondta el a diákoknak, s végül öt igazságmondást adott útravalóul a ballagók lelki tarisznyájába.
1. Ami igazán fontos az ember életében, annak nem ára, hanem értéke van. Az érték benned van.
2. Akik igazán szeretnek téged, minden helyzetben kitartanak melletted.
3. Igazán csak akkor juthatsz messzire, ha másokkal együtt haladsz. Hiszen így segíteni tudjátok egymást.
4. A világ hét legjobb orvosa a napfény, a pihenés, a testmozgás, a diéta, az önbizalom, az igazi barátok és a tiszta lelkiismeret.
5. „Őrizd meg ezeket a tanácsokat, tartsd meg az isteni parancsokat és élvezd azt az egészséges testi-lelki életet, amelyet Isten neked ajándékozott. Ha követed a tanácsokat a folyamatos növekedés útjára lépsz, és eljutsz az Isten országába, erről szólt a mai evangélium is búcsúzásotok alkalmából” – fejezte be gondolatait a püspöki helynök.

Szent-Gály Kata – Kegyelem

Te soha többé nem lehetsz nyugodt,
s nem lesz tiéd a nyárspolgári béke,
mert beléd hullott az Isten vetése
és azt kitépni nem lehet,
‒ vagy nem mered,
mert érezed, hogy éned jobbik része.
Azt megteheted, hogy sohasem kapálod,
hogy letaposod a kihajtó ágat,
hogy nem öntözöd,
hogy szinte gyűlölöd,
– de Harmat is van,
és néha akaratlan
meglep.
És valahogy elindul benned
egy gondolat, egy szó, egy jóbarát, egy semmi ‒
s amit már kezdtél elfeledni,
vagy letagadni, duzzad, újra él.
A gyökér,
a mag,
beléd szövődik és szállá fakad,
és vakmerő kalandra bátorít:
kilépni önmagadból,
az átlagosból,
komolyan venni azt, amit hiszel.
Tulajdonképpen mért nem kezded el?

Tanulásban eredményes, szép élményekkel teli középiskolás éveket kívánunk végzős diákjainknak! Érjétek el kitűzött céljaitokat! Hitben növekedve járjátok tovább az élet útjait!

Fotó: Czine Árpád
Dr. Bálint Albertné tanár
Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye