Te Deummal zárta a tanévet a debreceni Szent József köznevelési intézmény

Te Deummal zárta a tanévet a debreceni Szent József köznevelési intézmény a Szent Anna-székesegyházban. A több mint ezerfős intézményben június 18-án az alsó, 21-én pedig a felső tagozatos és a középiskolás diákok adtak hálát tanáraikkal együtt az elmúlt tanév kegyelmi ajándékaiért.

A Te Deumot, az egyház ősi hálaadó imádságát, Papp László plébános, iskolalelkész vezette. Az imádság után László atya útravaló gondolatokkal is ellátta a diákokat.

„Amikor a hálaadásunkra gondolunk, akkor ne csak a saját személyes hálánkat mondjuk el, hanem sokkal tágabb horizontban szemléljük azt, és emeljük magasabbra a tekintetünket” – fogalmazott László atya, és arra kérte a diákokat, hogy a nyár folyamán, ha nyitott templomot látnak, térjenek be a szentségi Jézushoz egy rövid fohászra, amelyhez nem kell más, csak az a vágy, amit Isten a szívükbe helyez. „Jézus ismer téged, tudja, mi van benned, és arra vár, hogy megoszd vele az életedet, és azokat a gondolataidat, amelyeket talán senki mással nem mersz megosztani. Legyen Jézus a legjobb barátod!” – buzdította a diákokat az iskolalelkész, majd megköszönte az együtt töltött időt, a hittanórákat, a kötetlen beszélgetéseken elhangzott sok jó kérdést. Végül tartalmas, szép nyarat kívánt, és zárásként közösen elénekelték a „Szent József arcát örömmel szemléljük…” kezdetű éneket, az iskola himnuszát.

 „Akinek füle van, hallja meg…” (Jel 2,7). Dr. Bódis Zoltán az intézmény igazgatója is a hálaadás szavaival szólt a Te Deum imádság után, majd a Szentírást idézve üzenetet intézett a diákokhoz.

Az igazgató kifejtette, hogy akiknek nyitva volt a fülük a tanév során, azok meghallgatták tanáraik bátorítását a helyes útra, befogadták a tananyagot, és szép eredménnyel büszkélkedhetnek. Az igazgató hozzátette, hogy a tanároknak nem az a fontos, hogy a tananyag le legyen adva, hanem hogy felébresszék a diákokban a tudásvágyat, a lelkes előrehaladás útját.

Azok, akiknek csak félig van nyitva a fülük, ők ugyan tudják, mi a helyes út, csak még az erő hiányzik belőlük. Bódis Zoltán kérte őket, hogy a nyáron legalább egy órát szánjanak arra, hogy leírják, mi az, ami rossz tulajdonság az életükben, és ha legalább egyet ki tudnak húzni a listából, akkor nagyot léphetnek előre.

Akiknek pedig zárva volt a fülük, azok látszólag soha semmit nem fogadtak meg, a közös programokon sem vettek részt, nem találták a helyüket az iskolában. Az igazgatónak erről is volt tapasztalata a korábbi években, valamint arról, hogy évek múltán az ellenkezője igazolódott be.
Bódis Zoltán így fogalmazott: Talán úgy tűnik, hogy valakinek zárva van a füle, de valójában ez nem így van, csak még a misztériumhoz nem jutott el.

Végül az igazgató arra kérte a diákokat, hogy mondjanak köszönetet a szüleiknek is, hogy végigjárhatták ezt a tanévet, segítették őket a mindennapokban.

A hálaadó alkalom végén könyvjutalommal köszönték meg azon diákoknak az egész éves munkáját, akik öregbítették az intézmény hírnevét. Az okleveleket és a könyveket az osztályfőnökök adták át.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye