A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a kékcsei templombúcsún ünnepli védőszentjének, Szent László királynak az ünnepét

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közös ünneplésre hívja és várja lelkipásztorait és híveit védőszentjének, Szent László királynak az ünnepén, június 27-én, amelyet Kékcsén, a Szent László-templom előtti téren (4494 Kékcse, Szent László u. 1.) tartanak.
Az ünnepi alkalmon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az egyházmegye papjaival 10 órától mutat be szentmisét, amely körmenettel és szentségi áldással zárul.
Az ünnepi szentmisét követően a helyi egyházközség agapéra várja a híveket.

Eddig már több mint ötszáz fő zarándok részvételéről érkezett visszajelzés, a közösségek autóbuszokkal is érkeznek. Velünk ünnepelnek az ajaki Máriás-lányok és Szent László királyt megidéző dicsőítést is hallhatunk a kisvárdai Szent László köznevelési intézmény két gimnazistájától.
A parkolóhelyek megtalálásában a helyi Polgárőrség segítségére is számíthatunk.

Mészáros Zsolt plébániai kormányzó (30/758-0698) kéri, hogy akik még szeretnének részt venni a közös ünneplésen, telefonon jelezzék részvételi szándékukat.

Kékcse a dombrádi plébániához tartozó fíliális egyházközség, plébániai kormányzója Mészáros Zsolt atya.
Kékcse Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén fekszik. A rétközi falu közel található a Tisza-folyóhoz és Kisvárda városhoz.

Kékcse nevét az 1220 körül készült Váradi Regestrum említi. Középkori templomról nincs adat. 1830-ig Kisvárda filiája volt. 1827-ben a földesúr, báró Vay Imre az egyik gazdatiszti lakásban kápolnát rendezett be, majd 1830-ban vált a település önálló plébániává, amelynek első plébánosa Fekete Mátyás volt. A földesúr báró Vay Imre az érsekség anyagi segítségével 1832-33-ban, Malik András építész tervei alapján templomot építtetett, amit 1834-ben áldottak meg Szent László tisztele­tére. Az egyhajós, román stílusú templom félkörívű szentélyű, 18 méter hosszú, 8 méter széles, 10 méter magas, a szószék 1831-ben készült fából. A templomot 1991-ben renoválták, az új liturgikus tér kialakítása pedig Holczer Gyula plébános idején történt 1976-ban. A több mint száz éves elavult plébánia épületet a községi önkormányzat megvásárolta, s ott új iskolát építettek. Hasulyó András plébá­nosi szolgálata idején, 1998-ban új közösségi ház épült a településen. A templom előtt 1924-ben létesült kőfeszület áll.

Öröm-hír sajtóiroda/ Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye