„A gyermekek az Úr ajándékai…” (Zsolt 127,3) – Bölcsődével bővült a kisvárdai Szent László köznevelési intézmény

A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda bölcsődével bővült, amelyet ünnepélyes keretek között áldott meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2024. június 6-án.

Az eseményen részt vettek a püspöki hivatal munkatársai, a város katolikus közösségét és az intézményt képviselő lelkipásztorok, az intézményben szolgáló orsolyita nővérek, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, a bölcsőde fejlesztést megvalósító szakemberek, az óvoda és a bölcsőde dolgozói, a műsorukkal fellépő gyermekek, valamint a szüleik.
Az eseményen továbbá jelen volt dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere is.

Az ünnepre egybegyűlteket Kaszásné Tóth Judit, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte. Az igazgatónő elmondta, hogy az óvoda intézményegység épületében csoportszobák átalakításával 1,5 gondozási egység bölcsőde átadására és megszentelésére kerül sor.

A beruházás a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásával, valamint a Széchenyi Terv Plusz program keretében Magyarország Kormánya és az Európai Unió, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz finanszírozó alap közel 76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásával valósult meg.
A fejlesztés célja egy családbarát intézmény megvalósítása, amely hozzájárul a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez. Ugyanakkor megtörtént az épület energiahatékony, környezettudatos működtetéséhez szükséges beruházás is.

 „A gyermekek az Úr ajándékai, a test gyümölcse jutalom.” (Zsolt 127,3) – idézett a Zsoltárokból az igazgatónő, majd elmondta, hogy megkezdődött a bölcsődés kisgyermekek beszoktatása, akik napról napra növekednek, fejlődnek, Isten tenyerén léteznek, és visszatanítják gondozóiknak az időtlenség varázsát.

„Nincs annál fontosabb, mint amit itt és most teszünk. Amikor a csoportszobába lépek, a család ölelő karjának meghosszabbítását tapasztalom. Ahogyan a gyermekek természetszerűen a legbensőbb ősbizalommal függenek szüleiken, fokról fokra alakul a kisgyermek és gondozója közötti kötődés is. A gyermekek az életkoruknak megfelelő őszinteséggel, egyszerűséggel és nyíltsággal reagálnak, amely lehetővé teszi, hogy közvetítők legyenek az emberek között, s élő kapcsolatban legyenek Istennel.
Ilyenkor új értelmet nyer bennem a tanítás: „Szeresd a gyermekeket, akik az angyalok, az ég üzenetét közvetítik” – fogalmazott köszöntő gondolataiban Kaszásné Tóth Judit.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki az egyházmegyének a bölcsődefejlesztő munkájáért. A Jóisten áldását kérte az ott dolgozó nevelőkre, a gyermekekre és a szülőkre.
A képviselő azt is elmondta, hogy ha a bölcsődéből, óvodából nem is maradnak meg konkrét élmények és emlékek, a légkör, a hangulat hatása kitörölhetetlen. Majd hozzátette, hogy az egyházi fenntartású intézményekben nemcsak csupasz falakkal, eszközökkel, berendezésekkel találkozunk, hanem a Jóisten jelenlétével is. Erre utal az üzenet: „A világon nincs két egyforma gyermek, de mindegyiknek a mosolya ugyanolyan.” „ Tegyük ezt mi is, felnőttek, mosolyogjunk egymásra!” – kérte a jelenlévőket Seszták Miklós.

Sok csodának vagyunk a tanúi ezen a mai napon is. Palánki Ferenc megyéspüspök a megáldás szertartása előtt gondolataival gazdagította a jelenlévőket, és a figyelmet szintén a gyermekekre irányította, mint megannyi csodára, akik tanítanak bennünket. A főpásztor utalt június 6-ra, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye székesegyházának felszentelési ünnepére, amelyhez hasonlóan a bölcsődében, óvodában is van tanító-szék, oda ül le a gyermek és tanítja a felnőttet.

„A mosoly, az ölelés, a szeretetgesztus, a szeretetnyelv minden nap Isten jelenlétét mutatja meg az életünkben. Sokan Isten nélkül keresik a boldogságot. Mi, akik hívőknek tartjuk magunkat, tudjuk, hogy csak Istennél van az igazi boldogság. Mivel behívjuk ebbe az intézménybe a Jóistent, így ide is beköltözik a boldogság. Egy-egy mosoly, óvó-gondoskodó mozdulat a Jóisten szolgálatát, dicsőítését mutatja. Ez az igazi boldogság, hiszen ahol Isten dicsősége van, ott van a mennyország – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök.

A beruházás tervezőmunkálatait Kulcsár Attila Ybl-díjas építész, az óvodaépület tervezője végezte, a kivitelező cég: a Vespertinus Kft., műszaki ellenőr: Ágoston László építész.
A pályázat azonosítója: RRF-1.1.2-21-2022-00096 „Római katolikus bölcsőde létesítése Kisvárdán”
Az óvoda-bölcsőde intézményegység vezetője: Dudásné Popovics Angéla

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye