Átadták a debreceni Megtestesülés Plébánia játszóterét

A debreceni Megtestesülés Plébánia játszóterének átadó ünnepségét 2024. június 3-án tartották, a játszóteret Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg. Az eseményen továbbá részt vettek: dr. Papp László, Debrecen polgármestere, dr. Törő András plébániai kormányzó, Németh István püspöki titkár, Némethné Székely Julianna és Kovács István EKIG igazgatók, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, dr. Béres Diána egyházmegyei jogtanácsos, az egyházközség testületi tagjai, hívei, a Megtestesülés tagóvoda munkatársai, óvodásai.

Debrecen város és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megállapodásának értelmében a játszóteret a lakótelep gyermekei is használhatják.

Amikor a Megtestesülés Plébánia közösségi terén megépült a Megtestesülés tagóvoda, a plébánia udvara ezzel megszűnt. A közösség nagy örömmel fogadta a városi közgyűlés döntését, miszerint a plébánia mellett található önkormányzati tulajdonú erdősávból egy részt átengednek a közösség használatára, amellyel újra élhetővé válik az udvar. Az ott kialakított új játszótér beruházását teljes egészében a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye finanszírozta.  

Ezzel az építkezéssel párhuzamosan folyt a Megtestesülés Plébánia belső terének felújítása is. Az eseményen Törő András plébániai kormányzó mondott köszönetet a játszótér megépüléséért és a plébánia felújításáért.

Papp László polgármester köszöntő gondolataiban így fogalmazott: Amikor az ember megérkezik a Borbíró térre, egy különleges, embercentrikus, gyermekcentrikus közösségi térbe lép be. Nemcsak a templom épülete, hanem annak udvarára megépült, jelenleg 75 kisgyerek neveléséről gondoskodó óvoda mutatja ezt.

A város az elmúlt években az egyházakkal együttműködve sokat tett az intézményi hálózatának fejlesztéséért. Debrecen történelme évszázadokra visszamenőleg mutatja a város és az egyházak gyümölcsöző kapcsolatát a közösségépítés tevékenységét tekintve. Papp László megköszönte Palánki Ferenc megyéspüspöknek az egyházmegye támogatását, és reményeit fejezte ki, hogy a város a következő években is hasonló figyelemmel és törődéssel lesz a lelki, az egyházi fejlesztések iránt. „Nem légvárat építünk, hanem valóságos várakat, amelyek gyermekeink jövőjéről fognak majd gondoskodni” – fogalmazott a polgármester. 

Palánki Ferenc megyéspüspök a kedves műsorral fellépő óvodásokra tekintve úgy fogalmazott: értetek dolgozunk, hogy nektek egyre jobb legyen. Majd megköszönte a polgármesternek az együttműködés gyümölcseiről elhangzott gondolatait, és hozzátette: „Az együttműködés, a szeretet, az összehangolt munka mindig gyümölcsöző és soha nem öncélú. Nem azért építünk, fejlesztünk, mert dicsőséget szeretnénk learatni, hanem másokért, ezekért a gyermekekért, akik végtelen értéket hordoznak. Minden ember végtelen értékű.

A gyermekek arca Isten arcát tükrözi vissza. Az a hivatásuk – mert már nekik is van –, hogy kövessék Jézust, akiről azt írja a Szentírás: „Jézus pedig növekedett bölcsességben, korban és kedvességben Isten és az emberek előtt” (Lk 2,52). A gyermekeknek is ez a dolguk, nekünk pedig az, hogy ebben segítsük őket, biztosítva ehhez minden körülményt” – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök, majd megáldotta az új játszóteret.

Kovács Ágnes
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen–Nyíregyházi egyházmegye