Egyházmegyei bált rendeztek Debrecenben (kiegészített fotógalériával)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Katolikus Bált rendezett május 10-én, Debrecenben, a Kölcsey Központban. A több mint ötszáz fős, jó hangulatot, kulturális és gasztronómiai különlegességeket kínáló összejövetelre a város és az egyházmegye plébániájának hívei mellett baráti társaságok, bálozni vágyók fogadták el a meghívást, amelynek házigazdája Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök volt.

A főpásztor személyesen is üdvözölte az érkező bálozókat, majd a nyitóceremónián – a geszterédi Szent Anna köznevelési intézmény diákjai énekes köszöntője után – pohárköszöntőt tartott, üdvözölte az asztal köré gyűlő egyházmegye nagy családját, előrevetítve azt az örök asztalt, örök lakomát, amelyre vágyakozunk.

„Egész életünkben nagyon fontos szerepet játszik az asztal. A család az asztalnál ünnepel, ott megélik az isteni szeretetet, az agapét. De az agapé nem csak szeretetvendégséget jelent, hanem az emberi kapcsolatokat is. A II. Vatikáni Zsinat a családot ecclesiola-nak, egyházacskának nevezi. Amikor egy család leül az asztalhoz, akkor tulajdonképpen megjelenik közöttük az isteni szeretet. Most a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye nagy családja ült le egy „nagy” asztalhoz, ahol megélhetjük az agapét, az igazi szeretetet, azt, hogy milyen jó nekünk együtt lenni, együtt megtapasztalni, hogy Isten, aki maga a szeretet, velünk van” – fogalmazott Ferenc püspök, majd megköszönte az egyházmegye egész területéről érkező vendégeknek, hogy elfogadták a meghívást, köszönetet mondott a vendéglátóknak, valamint: Németh István püspöki titkárnak és munkatársainak a szervező munkáért.

Az est egyik főszereplő csoportja a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola táncos lábú diákjai, és pedagógusai voltak, akik a nyitó ceremónián saját településük tánchagyományát is őrizve néptánccal örvendeztették meg a bálozókat. Geszterédi csárdást, Moldvai koreográfiát és Rábaközi táncokat láthattunk, a gyerekeket tanító pedagógusok pedig Kalotaszegi legényest, csárdást és szaporát jártak. A csoportok vezetői: Grexáné Nagy Enikő és Nagy-Kasza Kristóf.

A geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola és a nyíregyházi Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola közötti több éves együttműködés keretében az alsó tagozatos gyerekek néptánc oktatásban vesznek részt. Emellett lehetőségük van a felső tagozatos tanulóknak is folytatni a táncot a Kaláris Táncegyüttesben. A táncos lábú gyerekek örömmel vesznek részt az iskola és a település rendezvényein.

A vacsora után kezdődött a bál, amelyet bécsi keringővel nyitottak meg az egyházmegye ajaki köznevelési intézményének – az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde8. osztályos diákjai. A koreográfiát összeállította és a táncot betanította Gyüre Tamás táncpedagógus.

Idén a sztárfellépők: Nagy Sándor, Jászai Mari-díjas magyar színész, énekes és a DoktoRock, a kisvárdai színtársulat tagjai voltak.

Egy zenét szerető fiatal orvos, dr. Péter Csaba (1962–2006) és társai szereplése egy orvos–jogász bálon 1991-ben egy estének indult. Mégis elkezdődött valami, ami ha rajtuk múlik, soha nem is ér véget. A negyedszázados évfordulót ünneplő jubileumi előadásuk augusztus 13-án, este nyolc órától lesz a kisvárdai Várszínpadon. Bár a csapat folyamatosan változott és átalakult, de mindig képes volt megújulni. A színház és a zenés darabok (musicalek és rock operák) iránti lelkesedés és szeretet az, ami összetartotta és összetartja őket. Azért sikerülhet évről-évre minden előadásukat emlékezetessé tenni, mert a közönség és a saját maguk örömére igyekeznek a legjobbat nyújtani ott, ahol minden pillanat számít: a színpadon.

Az egyházmegyei bálon a hangulatot képekben is megörökítő Kádár Ferkó Fotószínház ismét jelen volt, a gyermekek pedig, miután kitáncolták magukat, pihenésképpen a kreativitás világában is elmélyedhettek a kézműves foglalkozáson, és várta őket Lufi bohóc is a gyereksarokban.

A fogadózenét és a vacsora alatti zenét a Silver Moon zenekar szolgáltatta.

A bál vége felé a tombolasorsolás izgalmait is átélhették a résztvevők, a nyertesek értékes nyereményekkel tértek haza. Köszönjük a felajánlásokat!

Az est moderátora Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió debreceni tudósítója, és a Debrecen Podcast egyik műsorvezetője volt.

Fotó: Szabó Dávid

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye