Ismét egy tartalmas napot töltött együtt két debreceni plébániai csoport

A debreceni Szent László Domonkos Plébánia 50 + Csoportja és a Szent Anna Plébánia Idősakadémia tagjai Nyíregyházára zarándokoltak május 7- én.  

Megérkezvén első utunk a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházba vezetett, ahol Juhos Imre atya fogadott bennünket. Rózsafűzért imádkoztunk, énekeltünk, majd Imre atya bemutatta a társszékesegyházat, és megosztotta velünk annak történetét.
Nyíregyháza egyik legismertebb épülete a főtéren található, kéttornyú, román stílusú társszékesegyház, Samassa József egri érsek (1828-1912) fogadalmi templomaként épült, amelyet maga Samassa érsek szentelt fel 1904. augusztus 20-án. 1993 óta a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza, különleges arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása.

Az orgona Angster József és Fia pécsi orgonakészítő műhelyéből származik. Az 1984-es felújítás során a falakat újrafestették úgy, hogy az eredeti ornamentikán és színeken nem változtattak, megőrizve ezzel az utókor számára a templom eredeti stílusjegyeit.

A plébánia közösségi termében Gaga Zsuzsa plébániai munkatárs fogadott minket, és itt tudtunk kicsit pihenni, ebédelni is. Ezúton is köszönjük a kedves fogadtatást!

Ebéd után átsétáltunk az új Görögkatolikus Múzeumba, ahol dr. Szabó Irén múzeumigazgató üdvözölt bennünket, majd egy kedves idegenvezető tárlatvezetésével megtekintettük a kiállításokat, a keleti egyházművészet kincseit.

A tervek szerint haladva úti célunk következő állomása a Görögkatolikus Papnevelő Intézet volt, ahol Dobos András atya, rektor bemutatta nekünk a sárospataki illetőségű Makláry Zsolt festőművész által újonnan festett kápolnát.
Itt is elmondhattunk egy imát, és énekeltünk is.
https://szeminarium.gorogkatolikus.hu

A Görögkatolikus Papnevelő Intézettől sétálva indultunk vissza a vasútállomásra. Ismét egy szép és tartalmas napot tölthettünk együtt, köszönet a szervezésért Plószné Anikónak!

Berényiné dr. Felszeghy Márta
koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye