Máriáss Péter és barátai az„Emberarcú péntek esték” rendezvénysorozaton, Mátészalkán

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynöke, Heidelsperger István mátészalkai esperes-plébános kezdeményezésére a mátészalkai egyházközség kilenc előadásból álló rendezvénysorozatot szervezett, ahol ismert egyházi és hiteles világi vendégekkel találkozhatnak az érdeklődők.

Az „Emberarcú péntek esték” rendezvénysorozat negyedik előadása április 26-án került megrendezésre a mátészalkai Szent József plébániatemplomban. Ez alkalommal egy zenés estre vártuk az érdeklődőket.
Máriáss Péter és barátai a zene szárnyán repítettek el bennünket az ősi imádságok világába.
Ők olyan muzsikát játszanak, amelyben a múlt és a jelen összeér, hiszen az ősi imákat modern hangszereléssel ötvözik, ezzel varázsolva el közönségüket.
Dalaik egyediek a hazai keresztény könnyűzenében, hiszen ezek a dalok a népköltészet egyik legkevésbé ismert rétegéből, az archaikus népi imákból merítik ihletüket, s így a régi hagyományokhoz kapcsolódó, legigazabb istenszeretetről tanúskodnak. Zenéjük egyfajta lelki táplálék, amely mély érzelmeket és gondolatokat hordoz.

Tárnoki Beatrix csodálatos éneke, a magas színvonalú zenei kíséret, a rövid imádságok, valamint Lakatos Demeter moldvai csángó költő versei tették még varázslatosabbá a koncertet. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az előadott dalokban, imádságokban Krisztus szenvedései is megjelentek.

Az előadás végén Máriáss Péter beszélt azokról az értékekről, melyek mentén barátaival együtt a zenei szolgálatukat végzik: az archaikus népi imádságokról, ezek megtalálásáról, az emberekről, akik ezeket évszázadokon át imádkozták, s így ezek az imádságok fennmaradhattak.

A jelenlévők vastapssal köszönték meg az együtt töltött tartalmas időt. A hallgatóság tagjaitól több köszönetnyilvánítás és visszajelzés is érkezett arról, hogy a lelki életükhöz milyen sokat tett hozzá ez az este, mennyire megérintette őket az imádságok tartalma és a hiteles előadásmód.

Péter szavait idézve: „Az archaikus imádságok ma is alkalmasak arra, hogy a katolikus keresztény hitet közvetítsék az emberek felé, hiszen Máriának és a Megváltó Krisztusnak kiemelkedő, központi szerepe van mindegyik imádságban. Pótolhatatlan veszteség lenne, ha elvesznének.”

Elmondhatjuk azt, hogy Máriáss Péter az, aki tovább viszi a népi vallásosságot és Mária-költészetet kutató folklorista, Erdélyi Zsuzsanna felbecsülhetetlen értékű munkáját.

Dalaik honlapjukról ingyenesen letölthetők, szeretettel ajánljuk az Önök figyelmébe is!

Dr. Bálint Albertné
Mátészalkai Római Katolikus Egyházközség

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye