„Téged jöttünk köszönteni!” – Mária-énekversenyt rendeztek a debreceni Szent Anna-székesegyházban

A debreceni Szent Anna Főplébániához tartozó hittanos gyermekek és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézmények diákjai részvételével rendeztek énekversenyt április 20-án a Szent Anna-székesegyházban. Az énekverseny a főplébánia hagyományaihoz tartozik, évről évre egybegyűjtik a családokat, hogy együtt töltsenek egy ünnepi délelőttöt. Idén a mintegy 65 versenyző hangolta a szíveket a közeledő májusra Szűz Máriát, a megváltó Jézus Krisztus édesanyját köszöntve.
A Mária-énekversenyen szervezőmunkájukkal közreműködtek az egyházközség hitoktatói.

A Mária-énekversenyre érkező diákok négy korosztályban – óvodás, 1-2., 3-4., 5-8. osztályosok – versenyeztek. Népénekeket, máriapócsi zarándokok gyönyörű  búcsúi énekeit is hallhattuk felcsendülni a lelkesedéssel, szeretettel átitatott énekhangon.

A Mária-énekverseny fellépőit és családjaikat dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, püspöki irodaigazgató, plébános köszöntötte a székesegyházban.

„Amikor imádságainkat énekszóval is kifejezzük, akkor a tőlünk telhető legtöbbet akarjuk felajánlani annak, akihez fordulunk, a teljes Szentháromságnak illetve a szentek közül legelsőként a Boldogságos Szűz Máriának, Jézus Krisztus édesanyjának. Az ember alkalmas arra, hogy a tőle telhető legnemesebbet adja, amikor énekel. Értékes az érthető beszéd, fontos az olvasható írás, de annál többet már nem tud adni, mint amikor énekszóban fejezi ki önmagát. Nemcsak ez az énekverseny, hanem egész életünk arra hív bennünket, hogy az Úristentől kapott éneklés képességével dicsőítsük őt és tiszteljük az ő szentjeit” – fogalmazott Zoltán atya.

A szebbnél szebb énekhangon megszólaló gyermekek előadásának értékelése, kategóriákba sorolása nehéz feladatot jelentett a zsűrinek, Géczy István debreceni kántornak, Dobi Lászlóné nyugalmazott énektanárnak és Jócsák Gréta népdalénekesnek.

Lesz utánpótlás a templomban! – fejezte ki örömét Géczy István, a zsűri elnöke a díjátadás perceiben elhangzott értékelő gondolataiban, aki köszönetet mondott elsősorban a gyermekeknek, valamint a felkészítő tanáraiknak. Minden egyes fellépő gyermeknek gratulált, és szíve szerint  valamennyinek első helyezést és mellé egy 5*- osztályzatot is adott volna.

A Mária-énekversenyen elért helyezettek:

Óvoda: 1. helyezett: Nagy Lilien, Szabó Léna Paula, Farkas Borbála, Korhut Lilla, Kalász Adél, Pócsi Áron  (Svetits Óvoda) 2. helyezett: Kovács Eszter, Várhomoki Emma, Füzesi János (Svetits Óvoda), 3. helyezett: Aradi Luca, Gubik Éva Anna, Jacsó Janka (Szent József Óvoda)
1-2. osztály: Kiemelt 1. helyezett: Csorba Hanna  (Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda) 1. helyezett: Májer Liza, Oceák Ilona, Brücher Hanga, Brücher Zselyke, Sípos Jázmin (Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda), 2. helyezett: Katona Sára
(Szent József Óvoda), 3. helyezett: Simon Olívia,  Bazsó Vince Gyula, Kucser Lukács Ábel (Svetits Általános Iskola)
3-4. osztály: 1. helyezett: Balogh Luca (Szent József Általános Iskola) 2. helyezett: Sramkó Emese, Márki Rella, Bántó Virág (Svetits Általános Iskola), 3. helyezett: Szabó Hunor
5-8. osztály: 1. helyezett: Bot Mara Veronika (Svetits Általános Iskola), 2. helyezett: Birócsák Emma, Haranghy Lilla, Varga Hanna (Szent József Általános Iskola, 3. helyezett: Gál Lilián ( Szent József Általános Iskola), Különdíj: Kiss Boglárka (Szent József Általános Iskola)