„Szentek 10,20” ünnep Pócspetriben

Pócspetri római katolikus egyházközsége és a Szent Janka Imakör búcsúi szentmisékkel egybekötött lelki napokat szervez 2024. április 27-én és 28-án Pócspetriben, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket.

A „Szentek 10,20” mottóval meghirdetett program aktualitását két 20. századi nagy életvédő szent kanonizációjának kerek évfordulója ihlette, akik a két élethivatást képviselve sokak számára mutatnak példát az életszentség felé vezető úton.

Április 27-én Szent II. János Pál pápa szentté avatásának 10. évfordulóján a 17 órakor kezdődő búcsúi szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök celebrálja. A szentmise után megáldják a „Pócspetri ügy 1948” Keresztút és Emlékpark újonnan elkészült elemeit. Az est további programja: szentségimádás az élet védelméért, személyes közbenjáró ima, majd áldás a szent pápa vérereklyéjével.

Április 28-a Szent Janka (Gianna) Beretta Molla emléknapja, akit 20 évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa emelt oltárra és tett az édesanyák, az orvosok és a magzatok védőszentjévé. A program délelőtt 10 órakor kezdődik a hét stációból álló Családok Útja imádsággal, amely során a Boldogságos Szűz Mária és Szent Janka közbenjárását kérik a családi élet legfontosabb állomásain. Ezt követően a résztvevők Szenes István plébános atya katekézisét  hallgatják meg, amelynek témája  a Jézus Irgalmas Szívének tett családfelajánlás. Az ebédszünet után tanúságtételek hangzanak el Szent Janka közbenjárásáról. Az ünnep lezárásaként a búcsúi szentmisét Tokodi László OP atya, a Szent II. János Pál Intézet elnöke celebrálja.

A másfél napos program során lehetőség nyílik ismerkedésre, beszélgetésre, a Szent Janka állandó kiállítás megtekintésére, a Pócspetri Keresztút végigjárására, és elcsendesedésre Szent II. János Pál pápa vérereklyés oltára vagy Szent Janka ruhaereklyés oltára előtt.
A szervezők biztatnak minden résztvevőt és zarándokot, hogy személyes kéréseiket, imaszándékaikat hozzák magukkal erre az ünnepre, hogy mind egyénileg, mind közösségben kérhessék a szentek hathatós közbenjárását.

Lukács Krisztina

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye