Nyitni a nagyvilág felé – Idegen nyelvi nap a nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézményben

A nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény többek között arról is híres, hogy az érettségiig alapos nyelvtudással vértezi fel az életbe kilépő tanulóit. Jól mutatja ezt a közép- és felsőfokú nyelvvizsgák magas száma és a nyelvi érettségik kimagasló eredményei is. Mindemellett az iskola nyelvpedagógusai arra is nagy hangsúlyt helyeznek, hogy diákjaik már az alsó tagozatos évektől kezdve megszeressék a tantárgyat és az idegen kultúrákat. Ehhez nyújt segítséget az évenként megrendezett informatív, de egyben szórakoztató idegen nyelvi nap is.

Idén április 14-én került sor a rendezvényre. Az iskola aulája különleges dekorációt kapott erre az alkalomra a célnyelvi kultúrákhoz kapcsolódva, és szünetekben angol, német, francia és olasz dalok szóltak a sulirádióból a jó hangulat megalapozására.
Az idegen nyelvi tanórákon élménypedagógiai eszközökkel dolgoztak a gyerekek egész délelőtt. Volt itt angol és német Scrabble játék, keresztrejtvények, kommunikatív feladatok, ételkóstoló, de még kincskereső túra is elrejtett angol nyelvű üzeneteket követve.

A nagyobbak hasznos információkkal is gazdagodhattak. A 9. évfolyam számára Nagy Éva tanárnő ismertette az amerikai Global Outreach elnevezésű, katolikus ösztöndíjprogramot, valamint a lipcsei Montessori Iskola diákjaival közös diákcsere programot.

Mivel az intézmény Origó Referenciaiskolaként működik már hosszú évek óta, idén is lehetőség nyílt az ingyenes próba nyelvvizsgákra. A tizedikesek remek felkészülési ötleteket és vizsgatippeket kaptak Dezsényi Istvántól, a budapesti ELTE Origó Nyelvi Centrum egyik fővizsgáztatójától, vizsgaanyag fejlesztőtől.
Az legkisebbeket tanító nyelvtanárok angol és német nyelvű játékos vetélkedőt szerveztek délutánra, ahová a megye számos iskolájából érkeztek a résztvevők.

A nyelvtudással szélesedik a látókör, kinyílik a világ. A Szent Imre iskola nemcsak a 14-én megrendezett idegen nyelvi nappal, hanem a mindennapok nyelvtanítási gyakorlatával is igyekszik szélesre tárni a világ kapuját diákjai előtt.

Fotó: Erős Ádám médiaszakkörös diák
Nyíregyházi Szent Imre katolikus köznevelési intézmény

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye