A szelíd fény – Első regényét adta ki a debreceni Szent II. János Pál Intézet

Louis de Wohl: A szelíd fény című regényének kiadása nagy esemény a debreceni Szent László Domonkos Plébániához tartozó Szent II. János Pál Intézet életében, mivel az eddig kiadott hat könyvük közül ez az első regény. Az Aquinói Szent Tamás életéről szóló mű a domonkos szent halálának 750. évfordulójára emlékezik. A könyv bemutatóját a közelmúltban tartották a Szent II. János Pál Intézetben.

A könyvet magyar nyelvre fordította: Rakonczásné Stiegelmayer Anita
Lektorálták: Szalay András, Tömöri Krisztina

Louis de Wohl: A szelíd fény című regény a teológiailag kevésbé képzett olvasók számára is hozzáférhetővé teszi a kiváló domonkos, Aquinói Szent Tamás alakját, és betekintést nyerhetnek a filozófiájába is.
A cselekményt egy angol lovag szemszögéből követhetjük végig, remek korrajzot kapva a 13. századi Európáról, ahol a császári hatalom és az egyház komoly harcokat vív egymással.
II. Frigyes német-római császár a regény egyik központi alakja, aki egyrészt egy művelt, másrészt viszont egy „tivornyázó sátáni” alak, aki antikrisztusként jelenik meg a műben.

A szerző alapos kutatómunkát végzett és nagy hangsúlyt fektetett a történelmi hitelességre. A történelmi kor mellett a regény bemutatja Aquinói Szent Tamás családját, szó esik harcokról, szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről és Istenről, akinek megismerése Tamás filozófiájának központi eleme. A szent tudós jelleme is a maga árnyaltságában mutatkozik meg, egyszerre láthatjuk gyermeki, szelíd, ártatlan vonásait és a harcos filozófust, aki megmutatja a helyes irányt a sötétségben.

A könyvbemutatón Rakonczásné Stiegelmayer Anita elmondta, hogy a könyv magyar nyelvre fordítása egyrészt nagyon nehéz, másrészt viszont felemelő feladat volt, amely lelkileg is sokat nyújtott számára. Sikerült ráhangolódnia Louis de Wohl gondolkodásmódjára, ami talán abból is fakad, hogy az író (1903-1961) édesapja révén részben magyar származású volt. A könyv jobb megértését lábjegyzetek segítik, ami Szalay András lektor érdeme.

Tokodi László OP plébániai kormányzó a könyvbemutatón így fogalmazott:  Sokan panaszkodunk, hogy milyen szörnyű korban élünk, de a regényben bemutatott kor sokkal rosszabb volt. Habár apokaliptikusnak tűnt akkor a világ, Isten népe túlélte, és ugyanúgy a mai kort is túl fogja élni. Nem kell félnünk, Isten velünk van, a győzelem az övé.

A kiadó Szent II. János Pál Intézet szeretettel ajánlja a könyvet minden érdeklődőnek.

A kötet megvásárolható a Szent II. János Pál Intézetben (4027 Debrecen, Füredi u. 6.), illetve megrendelhető az intézet honlapjáról.

Forrás: Debreceni Szent László Domonkos Plébánia Hírlevele
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye