A nő legyen „máriás nő”, aki passzívan átadja magát Isten akaratának, majd aktívan közreműködik vele – Dr. Papp Miklós morálteológus, görögkatolikus lelkipásztor tartotta az Egyházmegyei Női lelkinapot Nyíregyházán

Az Egyházmegyei Női lelkinapot idén április 13-án rendezték a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, amelyet dr. Papp Miklós morálteológus, görögkatolikus lelkipásztor tartott.

A találkozón Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt vett, és a két előadást követően szentmisét mutatott be. Papp Miklós atya a két előadásában a női létről megfogalmazott gondolatait a szentmisén elhangzott elmélkedésével is kiegészítette.

Az alábbiakban a női lelkinapról Horváth-Bócsi Irén, a Nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola intézményvezetője beszámolóját olvashatjuk.

Április 13-án, szombaton, egy nem mindennapi rendezvényre invitált minket egyházmegyénk főpásztora Palánki Ferenc püspök atya. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyházközségeiből, intézményeiből női lelkinapra érkeztek a hölgyek Nyíregyházára, a Magyarok Nagyasszonya-társzékesegyházba. Főpásztorunk meghívására dr. Papp Miklós morálteológus, görögkatolikus parókus tartott rendkívüli előadást egy nagyon mély, mégis könnyedén befogadható, humorral átitatott témáról élvezetes stílusban.

A női lelkigyakorlat középpontjában mi is állhat, ha nem a nagybetűs NŐ. Önigazolást találhattunk arra, hogy milyen jól tettük, hogy számos dolgunk átszervezésével ezt az eseményt választottuk erre a hétvégére. Miklós atya interaktív előadása előtt Németh István püspöki titkár vezetésével imádkoztunk, majd Palánki Ferenc megyéspüspök atya köszöntő szavai hangzottak el.
Az talán megszokott egy templomban, hogy csend van és koncentrált, elmélyült figyelem, néha kisebb mosoly egy-egy prédikáció során, de hogy hangosan felnevetnek a padban ülők, az azért nem mindennapi dolog.

Az arcokról sok minden leolvasható volt: belegondolás a saját életünkbe, az önazonosság felismerése, a megerősítés egyes dolgokban, a hiányosságainkkal/gyengeségeinkkel való szembenézés, álmaink, vágyaink felismerése, a döntéseinkben való megerősítés, félelmeink legyőzése.

Miklós atya a Biblia női alakjainak példáját is elénk állította. Hangsúlyozta, hogy

minden nő legyen „máriás nő”, aki passzívan átadja magát Isten akaratának, majd aktívan közreműködik Istennel!
Legyünk hasonlatosak a kenethozó asszonyokhoz, akik a nehéz helyzetekben is hűségesek tudnak lenni!
Legyünk az „apostolok apostola”, mint Mária Magdolna, halljuk meg, amikor hozzánk a személyes hangján szól az Isten!
Legyen saját evangéliumunk, amit a föltámadt Krisztus bíz ránk!

Megismerhettük a Wellness jólét kerekét, amelynek forgatása közben további értékes gondolatokat, ismereteket, tanításokat adott át Miklós atya. Felhívta többek között a figyelmünket az otthon mint kert párhuzamára, a virágra mint az „Édenkert maradékaira”, a gondoskodás és a szépség fontosságára.

A női test is más értelmezést kapott az előadás alatt. Az ápoltság, kulturáltság mint az öröm hírvivői kaptak új „köntöst”. De amikor a testet szolgáljuk, sebeket is szerzünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a testünk szent! Nem tehetünk akármit vele, és soha ne feledjük, hogy nagy sebeinket mindig körbe fonja a nagy szeretet!

Az előadásnak az volt az egyik legmegkapóbb momentuma, amikor Miklós atya megerősítette a jelenlévő nőket, asszonyokat, lányokat arról, hogy fontos az „én-idő”, amelyet magunkra szánunk, testünk és lelkünk szépítésének, erősítésének okán.

Miklós atya előadásában az értékes gondolatait a humor, a tapasztalat, a bölcsesség, az ismeret, a tudás, a hit birtokában adta át nekünk a női kézitáska a glamour napok alkalmával megtelt értékes, bármikor elővehető erősítő „kincsekkel”: Szeress tág szívvel! A kegyelem nem párolog el! Az Isten a mélyponton értünk jön! Uram, hogy csináljuk együtt? A minden az Isten! Az esti szellőben az Isten együtt sétál az emberekkel! Én itt szeretve vagyok!

Az előadásokat püspöki szentmise és szeretetvendégség követte. Az egyházközség férfi tagjai mint házigazdák kedvesen megvendégelték a több száz résztvevőt.
Hála és köszönet a szervezőknek, akik a női lelkigyakorlat sikeréért, megvalósulásáért dolgoztak! Isten áldja életüket és további szolgálatukat!
Papp Miklós atya előadásáról hamarosan részletesebben is beszámolunk.

Fotó: Kardos György
Horváth-Bócsi Irén
intézményvezető – Nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye