„Jó, hogy vagy!”Kerekasztal beszélgetést tartott az országos Életvédő Szövetség Debrecenben

„Jó, hogy vagy!” Kerekasztal beszélgetést tartott az Aquinói Szent Tamás Közéleti Egyesület kezdeményezésére létrejött életvédelemmel foglalkozó országos és határon túli szervezeteket összefogó Életvédő Szövetség április 9-én, Debrecenben az Egyházmegyei Kateketikai Központ épületében. A házigazda szerepében a szintén életvédelemmel foglalkozó debreceni székhelyű Szent II. János Pál Intézet fogadta a résztvevőket.  

Ezen a fórumon a Debrecen és Nyíregyháza területén életvédelemmel foglalkozó szervezetek, magánszemélyek találkoztak egymással, hogy együttes erővel tudjanak gondolkodni, fellépni, kiállni az élet védelme ügyében.

A rendezvényen dr. Osztie Zoltán plébános, a „Jó, hogy vagy” Életvédő Szövetség elnöke bemutatta a szövetség munkáját, majd egymás tevékenységét is megismerhették a résztvevő szervezetek. Ezt követően Szigetvári Zsuzsa, a Keresztény Családi Centrum koordinációs vezetője, majd Várfalvi Mariann, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke ismertették programjukat.

Osztie Zoltán atya az Életvédő Szövetség megalapításával kapcsolatban a találkozó előtt kérdésünkre elmondta, óriási támadások érik magát az embert. Mára már kérdésessé vált, hogy ki az ember. Ez egy egyetemes érvényű kérdés, amire az életvédelemmel foglalkozó szakemberekkel szeretnék megadni a társadalomnak az egyetemes érvényű válaszokat.
A támadások pergőtüzében az emberek személyi méltóságát kell megvédeni a fogantatástól kezdve egészen az élet végéig. Az ember védelemre szorul. Az Életvédő Szövetség egyik kiemelt feladata, hogy meg tudjon nyilatkozni számos olyan, a társadalmat, mindennapjainkat érintő kérdésben, amelyről nekünk, keresztényeknek nem lenne szabad hallgatnunk.

A szövetség létrejöttének másik feladata, hogy egy közösségben tömörítse az életvédő szervezeteket, amelyek egy-egy területre fókuszálva professzionális, kiemelkedő munkát végeznek a saját helyükön, saját területükön, csak éppen nem tudnak egymásról, még ugyanazon városon belül sem, pedig egységben az erő. Éppen ezért jött létre az Életvédő Szövetség.

Zoltán atya azt is elmondta, fontosnak tartják, hogy a társadalom tudatába bekerüljön az életvédelem mint fogalom és annak jelentése, amely nem csak az abortusz ellen hallatja a hangját, hanem az emberi élet minden területén szeretne védelmet nyújtani. Az életvédelem kifejezetten az emberi méltóság, emberi élet védelméről szól, az állatvédelem, a környezetvédelem más területen fejti ki hatását. Ezt is érdemes tisztázni – fogalmazott Osztie Zoltán atya.

A kezdeményezők az országjáró útjuk során keresik azokat a régióközpontokat is, ahová a környező településekről is be tudnak csatlakozni, így megismerik, tevékenységükkel kiegészítik, segítik, és ajánlani tudják egymást. Ilyen régióközpont lett Debrecenben a Szent László Domonkos Plébániához tartozó Szent II. János Pál Intézet is.

Az Életvédő Szövetség munkája már Facebook oldalon is követhető, a „Jó, hogy vagy!” weboldalán várják a további szervezetek csatlakozását, Budapesten pedig megtaláljuk az információs és adminisztrációs szolgáltató központjukat is (Budapest, Március 15. tér 2.). További információ: info@johogyvagy.hu

A debreceni találkozóról később bővebb beszámolót teszünk közzé.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye