Ezreket mozgatott meg a Katolikus Karitászhúsvéti élelmiszergyűjtése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kezdeményezett és a Katolikus Karitász által lebonyolított Tartós szeretet elnevezésű húsvéti tartósélelmiszer-gyűjtés ezreket mozgatott meg és sikerrel zárult. Az országos akció eredményeként több mint 150 tonna élelmiszer gyűlt össze, így közel 17.000 nélkülöző család ünnepi asztalára kerülhetnek alapvető élelmiszerek.

A Magyar Katolikus Püspöki konferencia március 3-10. között hirdette meg az idei országos segélyakciót. A hivatalos gyűjtőpontokra és plébániákra lisztet, rizst, száraztésztát, olajat, konzerveket, instant leveseket és egyéb tartós élelmiszereket vártak, amelyet a Karitász önkéntesei húsvétig szervezetten juttatnak el a nehéz sorsú embereknek. A családosok adományába édességet csomagoltak, a legkisebbekre is gondolva.

Az országos eredmények bejelentésére és az adományok rászoruló családoknak és időseknek történő ünnepélyes átadására 2024. március 26-án került sor a Katolikus Karitász budapesti székházában Spányi Antal püspökelnök, Écsy Gábor országos igazgató, és az akciót népszerűsítő önkéntes, Dolhai Attila, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész részvételével.

Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke elmondta, hogy 13. alkalommal hirdette meg a Katolikus Egyház a hívei számára, hogy a cselekvő szeretet nevében vigyenek tartós élelmiszereket a nélkülözőknek, és az emberek ezt jó szívvel meg is tették. „Nem csak az volt ennek a gyűjtésnek a célja, hogy a rászorulóknak élelmiszert tudjunk adni, hanem volt egy másik célja is, előrelátóbb célja: új tagokat próbáltunk megnyerni a karitászmunkának.” Sokan aktivizálták magukat, ami azért is fontos, mert ilyen alkalmakkor tud a segélyszervezet új munkatársakat találni, ami által erősödnek az egyházközségek, maga az Egyház szervezete, és az Egyház a világban is kovászként tud nőni.

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója az eredmények összegzése mellett a háttérmunkát is bemutatta az egybegyűlt tíz családnak. Elmondta, hogy a felajánlások eljutottak a gyűjtőpontokra, ahol a Karitász munkatársai és önkéntesei szortírozzák, csomagolják azokat több napon át. „Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sokan meghallották ezt a felhívást, és nagyon sokan csatlakoztak is hozzá. […] Ezek a csomagok most készen állnak arra, hogy átadjuk Önöknek, és az országban több mint 17.000 családnak.” Online adományozással és a 1356-os adományvonal hívásával is sokan támogatták az akciót, így 150 tonna élelmiszer gyűlt össze. Háláját fejezte ki annak a sokezer embernek, aki munkájával vagy felajánlott adományával hozzájárult a segélyakció eredményességéhez, és áldott húsvétot kívánt mindenkinek.

Dolhai Attila színművész évek óta támogatja a Karitász akcióit önkéntesként. A tájékoztató eseményre is örömmel érkezett, hogy segítsen az élelmiszerek összekészítésében, és népszerűsítse a kezdeményezést. Fontosnak gondolta kiemelni az összefogás erejét. Személyes tapasztalatát megosztva elmondta, hogy sokszor, amikor az utcán lévő rászorulókkal szóba elegyedik, váratlan szeretetet kap tőlük és máshogy indul a napja. „Ezt a töltetet mi is érezzük, úgyhogy köszönjük nektek; köszönjük, hogy segíthetünk nektek. És azt hiszem, hogy kicsikben is nagyokká tudunk válni a Karitásszal, és azzal, hogy összefogtunk.” – intézte szavait a meghívott családokhoz.

A Katolikus Karitász fő feladatvállalásai közé tartozik a családok, idősek és rászorulók mindenkori segítése. A szervezet tevékenységeinek támogatására most a személyi jövedelemadó (SZJA) 1%-ának felajánlásával is van lehetőség, amelyről az alábbi oldalon tájékozódhatnak: karitasz.hu/egyszazalek

Forrás: Szabados Edina/Katolikus Karitász

Fotók: Merényi Zita / Magyar Kurír
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye