„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni.” (Zsolt 89,16) – Interjú Palánki Ferenc megyéspüspökkel

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel Bércessy András, a Szent István Televízió igazgató, főszerkesztője beszélget. A felvétel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházában készült.

A főpásztor megosztja velünk húsvét ünnepéhez kötődő gyermekkori, majd felnőttkori élményeit, beszél többek között a liturgia szépségéről, a hitről, a vallásról, a 2024-ben meghirdetett Imádság-évéről, nagyhét eseményeiről, a feltámadás öröméről.

Jézus Krisztus „engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta” (Ld. Fil 2,8-9). Teljes odaadottságára az Atya a feltámadással válaszolt. Ha ezt az egész folyamatot végiggondoljuk, és napokra szétosztva átéljük, akkor az egészen más irányba tereli a lelkünket. Ezekben a nehéz helyzetekben, a világban dúló háborúk, az egyéni életünkben átélt betegségek fölött ott kell hogy ragyogjon a feltámadás végső valósága.

Ha ebben nem erős a hitünk, akkor csak belesüllyedünk az evilági gondokba, reménytelenül küszködünk, és abban reménykedünk, hogy egyszer majd jobb lesz. De nem lesz jobb. Nem az a kérdés, hogy ebben a világban hogyan leszünk igazán boldogok, hanem az, hogyan leszek ma jobb ember. Ha ma jobb ember leszek, akkor ma boldog leszek. Ezt úgyis értelmezhetjük, hogy Jézus arra hívott meg mindannyiunkat, hogy ma legyünk szentek” – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök az interjúban.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye