Passió a debreceni Szent László Domonkos templomban

Március 23-án, szombaton este különleges és felemelő előadás részesei lehettek azok, akik ellátogattak a plébánia hívei által előadott passiójátékra. A színpaddá átalakított szentélyben korhű ruhákba öltözött szereplők jelenítették meg Jézus szenvedésének állomásait és a mai kor emberének tűnődéseit.

A zenei aláfestéssel és fényhatásokkal is kísért előadás forgatókönyve a budapesti Pasaréti Ferences Plébánián született és ők adták elő elsőként. Azóta pedig küldetésüknek tekintik, hogy az ország minél több plébániáján színre vigyék ezt a passiót a helyi közösségek közreműködésével. Ennek megvalósulását segítik a jelmezek, kellékek kölcsönzésével és a leendő rendezők és szereplők számára tartott rövid képzéssel, eligazítással, a forgatókönyv és a zenei anyag átadásával. Plébánosunk, Tokodi László atya biztatására közösségünk egy fiatal tagja elvállalta, hogy megrendezi az előadást. Több hónapig tartó próbasorozat és szervezés után Virágvasárnap előestéjén létrejött a bemutató, amelyről azóta már nagyon sok elismerő visszajelzést kaptunk.

Egy színpadon is megjelenített passió olyan eszközök segítségével emeli szívünket-lelkünket megváltásunk történetéhez, amely a hagyományos felolvasáshoz vagy énekléshez képest még többet ad: szemünk előtt elevenedik meg Jézus gyötrődése a Getszemáni kertben, Júdás árulása, a halálos ítélet kimondása és Jézus leírhatatlan szenvedése a keresztút különböző állomásai során. Szinte a mi húsunkba vágnak a szögek, amelyekkel a római katonák felfeszítik őt a keresztre. A Jézust alakító Bódis Norbert (hangja: Molnár Zsombor) a szenvedő Jézus mellett hitelesen mutatta meg a szelíd és az Atyában mindvégig bízó Istenfiú alakját is.

Ennek a feldolgozásnak a különlegessége, hogy végig a színpadon van egy kommentátor jellegű szereplő, aki a mai kor emberét képviseli, a mi hol öntelt és cinikus, hol kétségbeesett és istenkereső énünket, néha Pilátusként szólal meg, de a legvégén ő is letérdel a keresztről levett Jézus mellé és hitet tesz amellett, hogy az Ő útján akar járni.

„Mit felelek, hisz nem tudok felelni:
Mit felelhet a Mindennek a semmi!

Akarom élni az egész hitet,
Szeretni, ahogy Isten szeret,
És bízni, bízni akarok,
Abban, amit a Krisztus hozott.
Nem érzem, nem is gondolom,
De akarom, akarom, akarom.”

Lieli Mariann
(Mária szerepében)

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye