Betegeket, fogvatartottakat is hordozott a szívében a 7 Templom zarándoklat 300 fiatal résztvevője

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája harmadik alkalommal rendezte meg a 20 km-es nagyböjti 7 Templom zarándoklatot március 9-én, Nyíregyházán. A lelki programra az egyházmegye köznevelési intézményeiből, a Szent László- és a Boldog Terézia Szakkollégiumból, valamint az egyházmegye plébániáiról mintegy 300 fiatal érkezett.

A 7 Templom zarándoklat egy találkozási pont a fiatalok számára. Sokan kisebb egyházközségekből, kis létszámú közösségekből érkeztek, de egy ilyen, egyházmegyei szintű alkalom segít megtapasztalni a két vármegyén átívelő katolikus közösségi élet erejét és egyetemességét. Szükség van ezekre az élményekre, hogy hazaérkezvén, a fiatalok ezekből táplálkozva erősítsék tovább helyi közösségüket.

A résztvevők Kálmán József egyházmegyei ifjúsági referens, plébános vezetésével az irgalmasság testi cselekedeteinek üzenetében mélyültek el a nagyböjti lelki út állomásain, ahol lelkipásztorok elmélkedéseit is meghallgathatták. Elmélkedést tartottak: Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, Papp Tamás, Sziklai Dávid, Nagy Csaba, Mike Ervin, György Alfréd lelkipásztorok. A zarándoklat végén pedig Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutatott be a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, és nagyböjti gondolatokkal látta el a fiatalokat.

Kálmán József atya a zarándoklat lelki hasznára, kegyelmére is felhívta a diákok figyelmét. Kérte, hogy hordozzák magukkal kéréseiket, küzdelmeiket, azokat az embereket, akik fontosak számukra. „Vigyél magaddal valakit a szívedben, ajánld fel érte ezt a mai napot!” – kérte a jelenlévőket.

A zarándoklaton résztvevők egyik különleges feladatát Lobmayer M. Judit iskolanővér ismertette. A fiatalok a Seregély István Papi Szociális Otthon egy-egy lakóját és a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet egy-egy fogvatartottját fogadhatták örökbe erre az útra. Üzeneteiket képeslapokra írva fogalmazták meg. A tavaszt megjelenítő képeslapon Boldog Terézia Anya gondolata áll: „Minden jó kicsivel kezdődik”. Erre a lapra a fiatalok az idősek otthona mintegy száz lakójának, név szerint: Erzsi néninek, András bácsinak, Aranka néninek, stb. üzenhettek. A börtönlakóknak szóló bátorító üzeneteket egy másik képeslapra írták, a fotón a sekély dombokon áttörő fényesség dominál. Judit nővér azt kérte a fiataloktól, hogy nagyon személyes üzeneteket küldjenek a szívükben hordozottaknak, olyat, ami fölemeli őket, örömet szerez nekik. Ez óriási érték lesz azoknak, akik kapják, ezért vegyék komolyan – figyelmeztette a diákokat Judit nővér.

A megszokott útvonal ebben az évben változott, most a Jósa András Kórház kápolnájában is imádkozott a 300 fiatal. Kálmán József atya felhívta a figyelmet arra, hogy amíg a templomban lesznek, egészen biztos, hogy valakin egy életmentő műtétet hajtanak végre, és egészen biztos, hogy valaki éppen elhagyja ezt a világot, valamint sokan lehetnek, akik aggódnak egy-egy lelet eredménye miatt is, és kérte, gondoljanak majd erre.

A zarándoklat első állomásán Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott püspöke indította útjukra a Seregély István Papi Szociális Otthon Szent Antal-kápolnájából a fiatalokat. Ezt követően a Fatimai Szűz Mária-templomban várták őket. A következő állomásuk a Városi Köztemető kápolnája volt, majd a jósavárosi Szent Imre-kápolna, az örökösföldi Isteni Irgalmasság-templom, a Jósa András Kórház Szent Lázár-kápolnája, végül a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya szentmisét mutatott be a fiatalok részvételével.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye