Ministránsok a mohácsi busójáráson

Nincs is annál emlékezetesebb, mint amikor egy plébános gondoskodik közössége tagjairól, és elhozza nekik a kikapcsolódás és kultúra élményét. Zubály Lajos napkori plébános a közelmúltban éppen egy ilyen kivételes élményt nyújtott a napkori közösségnek: egy felejthetetlen két napos kirándulást szervezett Mohácsra a nagyobb ministránsoknak jutalomként. Az utazás időpontja február 13-14-ére, a mohácsi busójárás idejére esett, ami egy igazi vidám, hagyományőrző, kulturális csemege. A résztvevők megismerhették a helyi hagyományokat, a maskarások és a mulatságos szertartások világát.

A hangulat már az indulás pillanatától kezdve kiváló volt, és Zubály Lajos plébános atya személyesen is igyekezett a résztvevők jó hangulatáról gondoskodni. A buszos út során fiatalos jókedv és vidámság töltötte be az utasteret. Mindenki élvezte az utazást, hiszen ritka alkalomnak számít egy ilyen kiruccanás.

Az emlékezetes kirándulás során nem csupán új ismeretségeket kötöttünk, de régi barátokkal is találkoztunk. Az egyik ilyen találkozás Muka Gábor csávolyi plébánossal volt, aki régi jó ismerősünk. Lajos atya révén hosszú évekre visszanyúló kapcsolat fűzi őt a napkori római katolikus közösséghez. Gábor atya a tőle megszokott nyitottsággal és fergeteges jókedvvel fogadott minket.

A meglepetések azonban itt nem értek véget, hiszen a busójárás alkalmával találkoztunk Felföldi László pécsi megyéspüspökkel is, aki szintén részt vett a télűzésen. Ez a váratlan találkozás még inkább növelte jókedvünket.
Az ilyen meglepetések és az emberek közötti kapcsolatok erősödése teszik lehetővé, hogy egy egyszerű kirándulás is olyan emlékezetes és értékes élménnyé váljon, amelyet hosszú ideig megőrzünk szívünkben.

Az élménydús napot és a kulturális gazdagodást követően, a mulatságos és izgalmas programok után, visszatértünk a szálláshelyünkre. Ott ínycsiklandó vacsora és wellness lehetőségek vártak ránk. A finom étel és az együtt töltött idő kellemes, családias hangulatot teremtett.

Másnap folytatódtak a kulturális és vallási élmények. Első úti célunk Hercegszántó volt, ahol megcsodálhattuk a világ egyik legnagyobb Mária-szobrát. Ez a monumentális alkotás (10,53 m) méltóságteljesen emelkedett ki a táj szépségei közül, és mindannyiunkat lenyűgözött.

A délelőtt második felében Bátaszéken jártunk, ahol a Nagyboldogasszony-templomot kerestük fel. A gyönyörű, hatalmas épület, (ami 82,45 m magasságával az ország harmadik legmagasabb temploma) mély benyomást tett a résztvevőkre.

Mindannyian hálásak vagyunk Zubály Lajos plébános atyának, hogy lehetővé tette számunkra ezt az emlékezetes kirándulást. Kezdeményezése, szervezése és odafigyelése, maga az esemény és az örömteli találkozások emlékezetessé tették a két napot, megerősítve a közösségi kötelékeket.

Kovácsné Török Tímea
hitoktató

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye