A beiskolázásról tanácskoztak az egyházmegyei köznevelési intézmények vezetői Debrecenben

Némethné Székely Julianna egyházmegyei (EKIF) tanfelügyeleti igazgató köszöntötte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetőit, óvodavezetőit február 7-én Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban. A tanácskozás fő témája a beiskolázás volt.
A találkozón továbbá jelen volt Heidelsperger István, oktatási ügyekért felelős püspöki helynök, Kovács István egyházmegyei (EKIF) oktatásszervezési igazgató, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató.

A találkozó elején Heidelsperger István atya lelki útravalóval látta el a jelenlévőket a napi evangélium alapján (Mk 7,14-23). Hangsúlyozta, hogy hiába vannak rendben az intézmények anyagi, adminisztratív dolgai, ha a lelki gazdagság, az oktatás mellett főként a nevelés ez irányú szellemisége nem társul hozzá. Ennek az alapja minden körülmények között az evangélium kell hogy legyen, ezért kezdődik minden – az intézményvezetők részére szervezett – tanácskozás szentírásalapú rövid elmélkedéssel.

István atya gondolataiban az evangéliumra mutatva kifejtette, hogy Jézus megtisztítja a látásmódunkat, amikor arra figyelmezteti az embert, hogy nem az szennyezi be, amit megeszik, hanem ami a szívéből ered. Ezért kell a szívünket megtisztítani bűnbánatban, alázatban befogadva az Igazat. A gondolat-, érzelem- és akaratvilágunkat Jézus hassa át! – figyelmeztetett helynök atya, majd az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapó környezetvédelem kapcsán az élet elemi feltételeinek: a víz, a levegő, a föld kiapadásának, az agyonszennyezettségének valós veszélyére mutatott. Véleménye szerint a teremtett világ roncsolása mögött a Teremtő elfeledése húzódik meg, amelynek következménye a társadalmi egyenlőtlenség növekedése: a szegények még szegényebbé, a gazdagok még gazdagabbá válása.

Jézus megállapítása a tisztátalanság forrásáról mennyire időszerű és helytálló, ami nem a szennyezett külső környezetben, hanem a szív tisztátalanságában és a szeretetre kész akaratgyöngeségben keresendő. Megcsappant a társadalmi szolidaritás, kialudt a szeretet parazsa. E két forrás tisztán tartása csökkenti a szellemi és lelki környezetterhelést. Nagyon fontos, hogy Isten előtt kívül és belül is rendben legyünk – hangsúlyozta Heidelsperger István püspöki helynök.

Kovács István oktatásszervezési igazgató néhány technikai, adminisztratív feladatra (jegyzőkönyvek, feljegyzések helyes elkészítése, interjúztatás stb.) hívta fel a figyelmet. Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató gazdasági oldalról közelítette meg a beiskolázás fontosságát. Végül Némethné Székely Julianna a fenntartó elvárásairól beszélt. Egy rendszerben gondolkodva arra kérte a vezetőket, hogy pl. a gimnáziumokban teremtsék meg a nyílt nap lehetőségét, hogy az általános iskola végzősei megismerkedhessenek a számukra megfelelő képzési kínálattal rendelkező iskolával. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményvezetők beszéljenek egymással a rendszerben tanuló, és azon belül felvételiző gyermekekről, legyenek nyitottak egymás ötleteire.

A tanácskozás második részében a jelenlévő vezetők személyes tapasztalataikat, kérdéseiket osztották meg egymással.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye