Állandó megújulásban – Megnyitották a Házasság hete egyházmegyei programsorozatát Nyíregyházán

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megnyitotta a Házasság hete február 5-11-ig tartó egyházmegyei programsorozatát Nyíregyházán, a Krúdy Art Moziban. A köszöntő és megnyitó beszéd után a jelenlévő házaspárok a „Mi lett volna, ha” című romantikus filmet tekintették meg.

Nagy Csaba családreferens atya, a Házasság hete egyházmegyei főszervezője köszöntő gondolataiban a programsorozat idei mottóját idézte. Az „Állandó megújulás” szükséges a házasságban, és ehhez mindig vissza kell térni a kezdetekre, ahol pl. az első randevú megtörtént. Éppen ezért választották nyitó helyszínként a mozit, amelyről biztosan mindenkinek vannak romantikus emlékei.
Csaba atya hangsúlyozta, hogy érdemes gyakran visszatérni ezekre a pontokra, hogy a kapcsolatuk megújuljon, újraéljék a kezdeti lelkesedést, a szerelmüket, megerősödjön bennük az Istentől kapott hivatásuk.

Palánki Ferenc megyéspüspök megnyitó gondolatait egy idézettel kezdte: „A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, hűség és őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül.” (forrás: hazassaghete.hu)

Ki az, aki azt meri mondani magáról, hogy tökéletes? – tette fel a kérdést püspök atya. – Jézus mégis azt kéri tőlünk: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!” (Mt 5,48). Úgy is föltették neki a kérdést: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges” (Mk 10,26-27). Istennek az is lehetséges, hogy bennünket elvezessen az üdvösségre. Az állandó megújulás valóban azt jelenti, hogy megújítjuk az életünket, mindig fejlődünk, növekedünk – fogalmazott püspök atya, majd ennek üzenetét egy találós kérdéssel szimbolizálta:

A csiga beleesik egy 10 méter mély kútba, naponta három métert megy fölfelé, éjszaka megáll, és két métert visszacsúszik. Hány nap alatt ér ki a kútból?
Ez a példa arra mutat rá, hogy ha valahol megállunk, mindjárt elkezdünk visszacsúszni. Nem szabad megállni! Ez a spirituális örökmozgás, a megújulás éppen azt jelenti, hogy mindig visszatérünk az eredeti ponthoz.  

„Éleszd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem folytán van benned.” (II.Tim 1,6) Ti is élesszétek fel magatokban a házasságkötéskor kapott kegyelmet! A házasság ugyanolyan állapotszentség, mint az egyházi rend szentsége. Mindkettőben ugyanolyan erővel tud hatni a szentségi kegyelem minden nap, mint a házasságkötés, vagy a papszentelés napján. Sok hamu, az élet nehézségei rakódnak rá, de alatta ott parázslik a tűz, amely csak arra vár, hogy a lélek hatására újra lángra kapjon.

Mindannyian tudjátok, hogy szüntelen boldog házasság nincsen, de szüntelen kereshetjük a másik boldogságát. Az apró dolgokból: a figyelmességből, szeretetből, jóságból – ezekből a csekélységekből – tevődik össze a tökéletesség, és a tökéletesség nem csekélység.
Ahogyan ti szeretitek egymást, Isten odateszi magát harmadiknak, és megjelenítitek a Szentháromság tökéletes közösségét – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A házasság hete további programjai:

Február 6-án, 17:30-tól az érdeklődők előadáson vehetnek részt a nyíregyházi Szent Imre-kápolnában (Ungvár sétány 19.).
Február 7-én, 17:30-tól zenés-gyertyás szentségimádást tartanak és megáldják a házaspárokat, jegyespárokat a Szent Imre-kápolnában.
A három estés rendezvénysorozat házigazdája Nagy Csaba atya, egyházmegyei  családreferens. A szervezők a programok teljes idejére gyermekfelügyeletet biztosítanak (igény szerint játék, tanulás és közös vacsora a gyermekekkel) mindhárom napon 16 órától a Szent Imre Gimnázium termeiben a Szent Imre Bébiszitter Osztag közreműködésével.
Február 11-én, 15:00-órától közös imádságra hívják a házaspárokat és a házasságra készülőket Nyíregyházán (Sóstón), a Házaspárok útján, este 18.00 órától pedig Palánki Ferenc megyéspüspök megáldja a 2024-ben jubiláló házaspárokat a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye