A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 5 millió Ft értékben kútfúrással támogatja a nigériai emberek ivóvízellátását

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Nigériában, Obodoukwu járás településein a helyi lakosok életéhez elengedhetetlenül szükséges tiszta ivóvízhez jutástkútfúrás céljából5 millió Ft-tal támogatja a Szegény és Üldöztetést Elszenvedő Gyermekekért és Családjaikért Alapítványon keresztül. A támogatásnak köszönhetően naponta mintegy 14-15 ezer ember juthat majd ingyen tiszta ivóvízhez. 

A kút fúrása már elkezdődött. Dr. Esiobu Anayo Augustus (Ágoston atya), aki 2000 óta él Magyarországon, teológiai tanár, békési plébános, az alapítvány kurátora, telefonon keresztül tájékoztatott bennünket a munkálatokról és a nehéz körülmények között élő lakosok ivóvíz ellátásáról.
Nigéria a több mint 220 milliós lakosával Afrika legnépesebb országa. Obodoukwu járásban az ivóvízhez jutást Magyarországról a Hungary Helps Program (üldözött keresztények megsegítésére létrejött program) és magánszemélyek is támogatják. A magyar támogatással elkészült kutakat Szent Erzsébet-kútnak nevezik el, amelyet tábla is jelez, rajta a támogató nevével, így a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye neve, mint adományozó is fel lesz tüntetve.

„Akinek vize van, annak kincse van” – fogalmazott Ágoston atya. Mint mondta, még a nagyobb városokban sincs vezetékes ivóvíz. Tehetősebb emberek kutat fúratnak, a vizet palackozzák, zacskózzák és eladják, de a sűrűn lakott településeken rossz a víz minősége. Palackozott vízhez csak a gazdagabb emberek juthatnak, a szegények csak a zacskózott vizet tudják megvásárolni. A pénzért szerzett víz már önmagában korlátozza az élethez szükséges vízfogyasztást. 
Az ingyenes vízhez való jutáshoz van még egy lehetőség, a patakokból nyert víz. Van olyan település, amelyet három patak szel át, de több falu nem rendelkezik ezzel a természet adta lehetőséggel, és az embereknek naponta 10-12 km-t kell gyalogolni ahhoz, hogy vízhez jussanak.

Az egyházmegyénk Obodoukwu térség ilyen településén: Umuagbadagwo faluban furat kutat, amely magasan fekvő területen helyezkedik el, és a kútfúrás tekintetében nehéz terepnek számít. A kút fúrása itt kuriózum, mert igen költséges, hiszen 500-600 méter mélyen találnak csak tiszta ivóvizet. A kutat viszont a népszerű piachoz közel eső helyen létesítik, ahová a települést körülvevő öt, valamint a térség további falvaiból, összesen tíz településről érkeznek nap mint nap az emberek vásárolni.
Az általában 1,5-2 hétig tartó fúrási munkálatok már egy hónapja befejeződhettek volna, de a magasan fekvő területen a föld beomlása miatt kétszer is újra kellett kezdeni a munkát.

Ágoston atya azt is elmondta, hogy a templomokban már kihirdették, hogy a kútból nyert vizet tilos pénzért eladni.
A kutak átadását, megáldását mindig nagy ünnepség övezi, erről az eseményről is igyekszünk tájékoztatást adni.

Az adományozás kezdeményezése egy barátság eredményeként született, amely a Váci Szemináriumban több mint 20 évvel ezelőtt szövődött Palánki Ferenc megyéspüspök atya, a szeminárium akkori spirituálisa, és Ágoston atya, volt szeminarista között. Barátságuk azóta is tart.

Balról: dr. Esiobu Anayo Augustus (Ágoston atya), Augustine Tochukwu Ukwuoma püspök, Palánki Ferenc megyéspüspök, dr. Krakomperger Zoltán általános helynök

Az adományozás már egy évvel ezelőtt szóba került, és az elhatározását tettek követték. 2023. június 22-én, a nigériai Orlu Egyházmegye püspöke, Augustine Tochukwu Ukwuoma debreceni látogatásakor a szóbeli megállapodás is megszületett. Palánki Ferenc püspök a találkozón támogatásáról biztosította a nigériai egyházmegyét, valamint felajánlotta két nigériai szeminaristának a taníttatását, illetve egy nigériai lelkipásztor magyarországi tanulmányai alatti ellátását, akik bekapcsolódnak az egyházmegye pasztorális életébe is.

(A nigériai Ciprián és Charles papnövendékek, valamint Chrisogonus atya ittlétéről hamarosan beszámolót teszünk közzé.)

***

A Szegény és Üldöztetést Elszenvedő Gyermekekért és Családjaikért Alapítvány nemcsak a nehéz sorsú afrikai embereket támogatja, hanem tevékenységükkel segítenek Európában, a háborús térségben: Ukrajnában is, valamint Magyarországon a nehéz sorsú embereket segítik nem csak anyagi, hanem erkölcsi támogatás formájában.
A rászorulók naponta kérnek tőlük segítséget gyógyszerkiváltásra, egészségügyi szolgáltatásokhoz jutás megsegítésére, napi élelmiszerre, tüzelőanyagra, stb., amely kéréseket a rászorultság ellenőrzése után igyekeznek teljesíteni. Az alapítvány célja az élet megmentése.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye