Idén is részesülhetnek püspöki áldásban a jubiláló házaspárok a Házasság Hete keretében Nyíregyházán. A házaspárok jelentkezését január 31-ig várják.

Állandó megújulásban mottóval hirdetik meg idén a Házasság Hetét (február 11-18), amelyhez a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye február 5-11-ig tartó programsorozatával csatlakozik. A Házasság Hete záró alkalmán Palánki Ferenc megyéspüspök megáldja a házasságuk 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40,. 45., 50. stb. évfordulóját ünneplő házaspárokat. A házaspárok jelentkezését január 31-ig várják.

A Házasság Hete egyházmegyei programsorozatát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök nyitja meg február 5-én, 17:30-tól, Nyíregyházán, a Krúdy Art Moziban (Nyíregyháza, Országzászló tér 8.).

Február 6-án, 17:30-tól az érdeklődők előadáson vehetnek részt a nyíregyházi Szent Imre-kápolnában (Ungvár sétány 19.).
Február 7-én, 17:30-tól zenés-gyertyás szentségimádást tartanak és megáldják a házaspárokat, jegyespárokat a Szent Imre-kápolnában.
A három estés rendezvénysorozat házigazdája Nagy Csaba atya, egyházmegyei  családreferens. A szervezők a programok teljes idejére gyermekfelügyeletet biztosítanak (igény szerint játék, tanulás és közös vacsora a gyermekekkel) mindhárom napon 16 órától a Szent Imre Gimnázium termeiben a Szent Imre Bébiszitter Osztag közreműködésével. Ehhez  a szervezők január 31. éjfélig várják a jelentkezéseket az iroda@nyh-szentimreplebania.hu email címen, vagy a 06 30 920 4320-as telefonszámon.

Február 11-én, 15:00-órától közös imádságra hívják a házaspárokat és a házasságra készülőket Nyíregyházán (Sóstón), a Házaspárok útján.
Február 11-én, 18.00 órától Palánki Ferenc megyéspüspök megáldja a 2024-ben jubiláló házaspárokat a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, amelyen a házasságuk 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40,. 45., 50. stb. évfordulóját ünneplő házaspárok főpásztori áldásban részesülnek.
Az 50 éves jubileum után a házaspárok minden évben kérhetik Püspök atya áldását, ezért az ő jelentkezésüket is szeretettel várják január 31-ig az eli@dnyem.hu e-mail címen és Gaga Zsuzsánál, a 06 30 776 4492-es telefonszámon az alábbi adatok megadásával: férj neve, feleség neve, feleség leánykori neve, házasságkötés helye (település, templom), házasságkötés időpontja, a plébánia neve, ahonnan érkeznek.

***

Mi is a Házasság hete?

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.” (Forrás: hazassaghete.hu)

Nagy Csaba családreferens

Fotó: archív, dnyem.hu – (Házaspárok megáldása – 2023)
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye