A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális intézményeinek vezetői találkoztak Debrecenben

Az egyházmegye szociális intézményeinek vezetői, gazdaságvezetői szentmisével kezdték az idei első találkozójukat január 16-án, az egyházmegye püspöki hivatalában. A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be a székház kápolnájában.

Ezt követően a délelőtt tanácskozással folytatódott. Dr. Béres Diána kamarai jogtanácsos a szociális intézményeket érintő jogi kérdésekre válaszolt, majd Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató négy kiemelt pontban gazdasági információkkal látta el a vezetőket: beszámolt a 2023-as évről, a 2023-as normatíva elszámolásról, bemutatta az idei év költségvetés tervezetét és az intézmények előtt álló szakmai kihívásokról is beszélt. A vezetők a szakmai délelőttön kötetlen beszélgetés során is megosztották saját tapasztalataikat.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmisén elhangzott elmélkedésében az olvasmányt alapul véve (ld. 1Sám 16,1-13) arról beszélt, hogy mindannyian felkentek, Isten kiválasztottjai vagyunk.  

Isten Dávidot választotta ki népe királyává, és Sámuel prófétát bízta meg, hogy szent olajjal felkenje őt. Püspök atya emlékeztetett a bérmálkozás, a felnőtt nagykorúság szentségére, amelynek kiszolgáltatásakor a püspök vagy a megbízottja szent krizmával megkeni a bérmálandó homlokát, és ez tulajdonképpen felkenés, vagyis az Istennek való lefoglaltságot jelenti.

Nagy méltóság ez és nagy feladat – mutatott rá püspök atya arra, hogy amikor mi ebben a felkenésben részesülünk, akkor Jézus Krisztushoz – a Messiáshoz, görögül: Christos, vagyis Felkenthez – kezdünk hasonlítani.
„Mi is mindannyian felkentek, Isten kiválasztottjai vagyunk. Jó ebbe belegondolni, amikor a hétköznapi feladatainkat végezzük, és szembenézünk a nehézségekkel. Mi nemcsak a saját dolgunkat végezzük, és nemcsak azon dolgozunk, hogy legyen megélhetésünk, hanem, mert Isten küldött bennünket, fölkent egy feladatra, hogy legyünk az Ő szeretetének tanúi, továbbadói, megélői. Ezzel a szemlélettel, gondolkodással kell a hétköznapokban végezni a feladatunkat a ránk bízott idősek, vagy rászorulók felé.”

Püspök atya még egy mozzanatra hívta fel a figyelmet: „Az ember a külsőt nézi, az Úr pedig a szívet.” (1Sám 16,7) Isten nem előítélettel van irántunk, hanem keresi bennünk a jó szándékot. Nézzük Isten szemével azokat az embereket, akik elénk kerülnek! Az emberségünk középpontja a szív. Legyünk jó szívűek, jó szeműek, mert a másikban a jót meglátni nagyon fontos látásmód.

Meglátjuk-e egymásban ezt a jót? Ki tudjuk-e szeretni, elő tudjuk-e szeretni a másikból a legjobbat? Ilyen látásmóddal tudjunk dolgozni, másokért fáradozni, végezni azt a munkát, amire felkenést, megbízást kapunk az Istentől! – zárta gondolatait a főpásztor.

***

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális intézményrendszerében jelenleg négy intézmény működik: a Forrás Lelki Segítő Központ és három idősek otthona. Továbbá két idősek otthona építése folyamatban van, egy új létesítése pedig tervezés alatt áll.
Debrecenben, a Szent Erzsébet Otthonban 99 idős gondozott él, Nyíregyházán, a Seregély István Papi Szociális Otthonban szintén 99 idős emberről gondoskodnak, Balkányban a Szent Antal Idősek otthona 50 férőhellyel működik.
Hamarosan megnyitja kapuit Hajdúböszörményben, a Szent István Szociális Otthon 50 férőhellyel, és épül Hajdúszoboszlón a 99 férőhelyes idősek otthona. Az egyházmegye tervei szerint mátészalkai intézménnyel fog bővülni a szociális otthonainak hálózata.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye