Nyolc év után ismét lesznek római katolikus szertartások Debrecen-Józsán, a Szent Család-templomban

Püspöki szentmisével nyitják meg a Debrecen-józsai Szent Család-templomban (Felsőjózsa Rózsavölgy u. 30.) nyolc évig szünetelő római katolikus szertartásokat. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 30-án, Szent Család ünnepének előestéjén, 18:00 órától búcsúi szent misét mutat be a templomban dr. Törő András plébániai kormányzó részvételével.

A Szent Család-templom története
Egy 1234. évi oklevél már említi a Szentgyörgy faluhoz tartozó területet Józsa puszta (praedium) néven. A középkori Szentgyörgy falu (Hajdúszentgyörgy) pusztulása után az 1700-as években ezen a területen alakult ki – több pusztával együtt – Alsójózsa és Felsőjózsa. A fejlődés során a két település 1829-ben Józsa néven egyesült, majd a hétezer lakosú nagyközséget 1982. január 1-én közigazgatásilag Debrecenhez csatolták.

A település régi római katolikus templomát Samassa József egri érsek építtette Szent Család tiszteletére 1894-ben a Rózsavölgy utcában. Az egyházközség akkor még Hajdúböszörmény, majd 1935–42-ig a debreceni Szent Anna-plébánia, 1942–50-ig a debreceni Szent László-plébánia filiája volt. 1950-ben lett önálló egyházközség. A Szent Család-templomot és a plébánia épületét Fazekas Gyula plébános 1976–77-ben renováltatta és alakította ki az új liturgikus teret.

1991-től a debreceni Jézus Szíve Plébániához tartozott, a templombelső ebben az időben, Nyizsnyánszki Lajos plébános idején nyerte el mai képét. 2006 augusztusától a debreceni Megtestesülés Plébánia filiájaként működött.   

A Szent Család-templom a hívek számának emelkedésével kicsinek bizonyult, így nagy szükség volt egy nagyobb templom építésére, melynek alapkövét 2014 áprilisában Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akkori püspöke kezdeményezésére tették le Józsán, a Gát utcában. A Szent György titulusú templomot 2015 novemberében Palánki Ferenc, az egyházmegye második megyéspüspöke szentelte fel. Ekkor szűntek meg a római katolikus szertartások a Szent Család-templomban, amely azóta a görögkatolikusok misézőhelye.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye