A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyolc köznevelési intézményéből 134 pályamunka érkezett „Az én betlehemem” című pályázatra

,,A mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kreatív kézműves pályázatot hirdetett „Az én betlehemem” címmel a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott közép-, és általános iskolák számára. Az ünnepélyes – adventi gyertyagyújtással egybekötött – díjátadóra december 18-án került sor a mátészalkai intézményben.

A pályázat különös aktualitását az adta, hogy éppen 800 éve készült el az első betlehemi jászol, s született meg Greccio-ban az első – Assisi Szent Ferenc által megálmodott – betlehem.

Az idei pályázat a teremtésvédelem jegyében zajlott, aktualitását pedig Ferenc pápa „Laudate Deum” kezdetű apostoli buzdítása adta. A verseny fővédnöke Palánki Ferenc, a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke volt.

Dienes Béla igazgató úr örömmel támogatta a kezdeményezést, hiszen ezt a pályázatot hagyományteremtő szándékkal, immár harmadik alkalommal hirdették meg, idén egyházmegyei szintűvé bővítve azt. Igazgató úr külön kiemelte, mennyire nagyszerű, hogy a közösen elkészített betlehemek által meghittebbé vált a pályázó gyermekek és családjaik számára az adventi időszak.

A pályázati felhívásban az egyházmegye általános iskolás korú gyermekeit és középiskolás fiataljait arra kérték, hogy iskolai vagy családi körben tervezzék meg és saját kezűleg készítsék el – természetes vagy újrahasznosított anyagokból – azt a betlehemet, amely szerintük méltó a karácsony ünnepéhez. Összesen nyolc egyházmegyei iskolából 134 pályamunka érkezett.

A díjátadó ünnepség az adventi koszorú harmadik gyertyájának – az öröm gyertyájának – meggyújtásával kezdődött. Az alsós diákok rövid verses műsorral készültek, amit Farkasné Papp Marianna római katolikus hitoktató állított össze, majd Lakatos Adél református hitoktató osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel. A műsorban karácsonyi dalok csendültek fel, az iskola énekkarát Veresné Bulyáki Éva tanárnő vezette.

A verseny megálmodója és szervezője, dr. Bálint Albertné vizuális kultúra tanár nyitotta meg díjátadó ünnepséget, aki Szent Ferencet, mint a szerénység és az alázatosság számunkra is követendő példáját mutatta be.

Németh Norbert igazgatóhelyettes úr ünnepi beszédében a teremtésvédelem fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy életünkben szemléletváltásra lenne szükség, a teremtett világ megmaradásának érdekében. Az igazgatóhelyettes szerint ezeken az egyszerű betlehemeken keresztül is látszik, hogy az embert Isten valóban a saját képmására teremtette, hiszen a gyermekek is képesek kevésből újat, nagyszerűt alkotni.

A díjazott alkotásokat Heidelsperger István püspöki helynök atya, a Széchenyi István Katolikus Általános Iskola lelkivezetője értékelte, a szakmai zsűrivel közösen megállapított szempontok szerint. A zsűrinek nehéz dolga volt, így a 3 helyezetten kívül 12 különdíj is kiosztásra került.

Aki pályázott, mindenképpen nyert; ha ajándékcsomagot nem is, de sok minden mást igen. A családoknak valódi adventi készületben lehetett részük, megélhették az örömteli várakozást. S csodálatos alkotásaikkal örömet szereztek mindenkinek.

Kívánjuk, hogy ezek a képek mindannyiunk számára tegyék szebbé az adventi várakozás idejét és a karácsony ünnepét!

Eredmények:
1. helyezett: Vida Flóra, Mátészalka
2. helyezett: Rostás Dorina, Nyírbátor
3. helyezett: Kerezsi Lia és Radócz Tivadar, Geszteréd

Különdíjasok:
Molnár Méda, Zakar Dóra- Geszteréd
Varga Szabolcs- Nyírbátor
Kovács Milán- Mátészalka
Margitics Petra- Mátészalka
Tóth Zalán- Nyírkércs
Gergely Kinga- Mátészalka
Deli Rebeka- Egyek
Krammer Mira, Zahonyai Csenge- Egyek
Mező Tamás- Nyírtelek
4. osztályos diákok- Fülöp
Benő Luca- Nyíregyháza

Fotó: Czine-Juhász Eszter és Czine Árpád

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye