A betlehemi karavánt és a béke lángját a debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központban fogadták

800 éve, 1223-ban Assisi Szent Ferenc rendezte be először az első betlehemet. Ennek emlékére a Magyar Nemzeti Cirkusz ferences testvérek kíséretében elindított egy jászollal, élő állatokkal, jelmezekkel és díszletekkel felszerelt mobil karavánt, mely december 10. és 23. között Sepsiszentgyörgytől Budapestig különböző városokban állomásozik. A karaván December 20-án Böjte Csaba atyával együtt érkezett Debrecenbe, és a történelmi egyházak vezetőivel, képviselőivel közösen fogadták a 43. Főnix Cserkészcsapat közreműködésével a városba érkező betlehemi lángot. Ezzel a lánggal fogják meggyújtani a debreceni adventi koszorú negyedik gyertyáját is december 23-án, szombaton.    
Az esemény házigazdája dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere, valamint Orosz Ibolya Aurélia, a debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője volt.

Dr. Puskás István alpolgármester arra kérte a jelenlévőket, a gyermekeket, hogy a láng és az élő betlehem emlékeztessen, hogy a karácsony nemcsak a terített asztalról, vacsoráról szól, hanem Jézus születésnapjáról. Rejtélyes és gyönyörű sajátossága az ünnepnek, hogy a 2000 évvel ezelőtt megszületett Jézus mindig itt van közöttünk. A láng, a karácsonyfa, a terített asztal, az ajándékok mind róla kell hogy szóljanak fogalmazott.

Böjte Csaba atya a „befogadlak” kifejezést hangsúlyozta: Isten befogadott bennünket, a Szűzanya befogadta a Kisjézust, adja Isten, hogy mi is befogadjuk az élő Istent és egymást az életünkbe. Ne zárkózzunk el egymástól, hanem békekezet nyújtsunk a másik ember felé.

„Tüzet viszek, lángot viszek” nagy debreceni játékot hirdetett Kocsis Fülöp érsek, metropolita. Mint mondta, a legszebb láng Betlehemből származik, innen visszük tovább a templomainkba, onnan pedig családokhoz kerül. „Vigyétek haza az Úr Jézus lángját, mert az ő születésnapját ünnepeljük karácsonykor, amit talán sokan nem is tudnak. Nehogy úgy járjunk, hogy a születésnap ünneplésekor megfeledkezzünk az ünnepeltről. Ez a láng is figyelmeztessen bennünket a Kisjézusra.

Dr. Fekete Károly püspök így fogalmazott: Örülhetünk, hogy egy lángot kaptunk Betlehemből, mert ott most tűzfészek, háború van. Ez a láng, a béke lángja, arra emlékeztet bennünket, hogy karácsonykor békét kötött velünk a mennyei Atya Jézus Krisztus szeretetével. A láng a mennyből származik. Jézus Krisztus azért jött el, hogy azt is elmondja nekünk: „ilyeneké a mennyek országa” (Mt 10,14) – mutatott rá az jelenlévő gyermekekre a református püspök.

Papp László debreceni plébános azt hangsúlyozta, hogy milyen nehéz őrizni a lángot, amely pillanatok alatt ellobban. Arra kaptunk meghívást, hogy őrizzük a szeretet, a béke lángját, amelyet Jézus gyújtott a szívünkben. Nehéz őrizni a békességet. Sajnos gyakori, hogy ilyenkor van a legtöbb vita a családokban. De ha megszületik a szívünkben a szeretet lángja, akkor biztosan szép karácsonyunk lesz.

A betlehemi láng átadásakor Sipos Barnabás ortodox parókus és Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész is megosztották gondolataikat.

A meghitt pillanatot Antóni Norbert, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekművésze és a Bíró zenekar tették ünnepélyessé.

Ezt követően Böjte Csaba atya vezetésével a gyermekek eljátszották a több mint 2000 éves történetet interaktív formában a betlehemi szereplők jelmezébe, „bőrébe” bújva.

December 21-23-ig Debrecenben az Emlékkertben 15.30-17.00 óráig élő betlehemmel is találkozhatunk, ahol 21-én, 16.30 a Sol Oriens Kórus koncertjét is hallhatjuk.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye