Találkozzunk a jászolnál! – Élő betlehem Debrecenben

800 évvel ezelőtt Szent Ferenc Greccioban, egy barlangistállóban rendezte meg az első betlehemi életképet. Ennek tiszteletére Debrecenben, az Emlékkertben (Református Nagytemplom mögötti park) felállított jászolban valóságos szereplők közreműködésével elevenedik meg a karácsonyi történet. Puskás István alpolgármester, Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának vezetője és Roberto Mattina misszionárius, a Missio ad gentes közösség tagja 2023. december 19-én számoltak be a különleges esemény részleteiről.

Puskás István úgy fogalmazott, Debrecenben az adventi időszak, a karácsonyra készülődés messze több egy vásári forgatagnál. Mint mondta, ebben az időszakban olyan élményeket, támpontokat, tanításokat kapunk, amelyek segítenek minket a szeretet ünnepére készülődésben. Kiemelte, a debreceni advent hagyományos programja a közös gyertyagyújtás, a negyedik gyertyát viszont idén a naptár különleges ritmusa miatt szombaton fogjuk meggyújtani.

– Mindenkit várunk szeretettel az Emlékkertbe, ahonnan négy órakor a Kistemplomig fogunk sétálni a negyedik gyertya meggyújtásához. Ugyanígy része az adventnek hagyományosan a betlehemi láng érkezése városunkba. Ez egy olyan szimbolikusnak mondható történés, amely összeköti Debrecent a kereszténység születésének helyszínével, Betlehemmel. A fény, a láng megérkezik Betlehemből és itt kerül átadásra kézről kézre a debreceni polgárok között. Ezzel is tudja erősíteni lelkünkben a kapcsokat azzal a több mint kétezer éves történettel és azzal a helyszínnel, ami körül a karácsony ünnepe forog – hangsúlyozta.

Kiemelte, idén egy új történet is érkezik a városba, az élő betlehem. – Egyrészt holnap megérkezik Debrecenbe egy Kárpát-medencét járó élő betlehemes karaván, amely a karácsony üzenetét viszi közösségről közösségre, amelynek Böjte atya személyében egy ferences gondozója van, az Emlékkertben lévő betlehemben pedig majd egy élő betlehem fogja várni a debrecenieket egy, a városban élő olasz családnak köszönhetően – ismertette.

Orosz Ibolya Aurélia arról szólt, hogy a család- és gyermekjóléti központ pontosan arról szól, hogy a családok harmóniában éljenek, boldogok legyenek a gyerekek. – Holnap tíz órakor fog megérkezni a mobil betlehem, állatokkal, díszlettel, jelmezekkel és egy olyan hangulatos délelőttön vehetnek részt a gyerekek, ami felejthetetlen lesz mindenki számára. A történelmi egyházak valamennyi képviselője ott lesz nálunk és együtt fogjuk várni, hogy megérkezzen a betlehemi láng – mondta.

Roberto Mattina, az élő betlehem egyik szereplője arról beszélt, hogy a betlehemhez látogatók kicsit megtapasztalhatják, milyen lehetett a több mint kétezer évvel ezelőtt lezajlott történet. Az ide érkezők karácsonyi dallamok kíséretében beszélgethetnek a szereplőkkel, találkozhatnak a jászol körül tanyázó állatokkal.

Forrás és fotó: DMJV Polgármesteri Kabinetiroda

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye