Lelki vitaminokat gyűjtöttek az adventi időben Pócspetriben

Advent első vasárnapján templomunkban egy különleges adventi koszorú fogadta a híveket a pócspetri Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban.

Szenes István plébános atya egy mózeskosarat helyezett el a négy gyertya között. Izgatottan vártuk, hogy vajon milyen meglepetés vár bennünket idén a várakozási idő alatt.
A szentmise végén elindítottunk egy „Lelki-VITAMIN gyűjtési programot”. A gyermekek, akik részt vettek a szentmisén, kaptak egy-egy üveggolyót, amelyen egy-egy gyümölcs vagy zöldség fotója található, ehhez pedig mindenki kapott egy dobozt, amibe gyűjthették a golyókat. A legtöbb VITAMIN üveggolyót összegyűjtő gyerekek karácsony első napján ajándékban részesülnek.

A mózeskosárba pedig István atya helyezett minden nap a roráte szentmisék végén egy-egy gyümölcsöt vagy zöldséget ábrázoló fotót, amelyek lelki vitaminként megmutatták az aznapi feladatunkat.
A citrom pl. az éberségre mutatott, arra figyelmeztetve, hogy legyünk éberek és dicsérjünk meg minél több embert, akikben aznap felismerjük Jézus felénk jövő szeretetét. A padlizsán, amelyből finom krémet is készítenek, arra a finomságra kért bennünket, hogy legyünk kedvesek, figyelmesek, mosolygósak az emberekhez. A krumpli a sejteken belül kelt szomjúságot bennünk. Keltsünk másokban mi is szomjúságot Isten iránt, hogy megküzdünk a nehezebb dolgokkal is – bátorított bennünket István atya.

Az adventi készülődésből idén sem maradhatott ki a közös adventi koszorúkészítés sem, melyet a Máltai Szeretetszolgálat pócspetri csoportja, a helyi egyházközség, Pócspetri Közösségéért Egyesület, Pócspetri Nyugdíjas Egyesület, Iránytű Gazda Klub és a Fília Alapítvány együtt szervezett.

Advent harmadik hetében pedig nagy szeretettel fogadtuk az Adventi Triduum estékre Babály András nyírbátori plébános, iskolalelkész atyát. Hálásan köszönjük a bölcs gondolatait, amikkel megajándékozott bennünket. „Mit jelent a lelkigyakorlat?” „Ki vagyok én?” „Hová tartozom?” „Jézus legfontosabb üzenete a szeretet.” Ezen témákat fejtette ki András atya, és végül kérte, hogy a szeretet himnusz (1Kor 13) üzentét építsük be a saját életünkbe is.

Advent harmadik vasárnapját bűnbánati liturgiával kezdtük. Ezen a napon díszítettük fel közösen az egyházközség tagjaival a karácsonyfákat egy-egy imaszándékra gondolva. A közösség, az irgalmasság és az alázat fája díszítése előtt könyörgések hangzottak el. A kisebb gyermekek pedig közben kreatív foglalkozáson vettek részt a Plébánia-Kastélyban.

 A Triduum estéken Gráf Zoltán kántor felemelő koncertet adott a híveknek. A záró estén pedig a Pócspetri születésű Jámbor Sándor és a Nyíregyháza-Borbánya „Társak” énekkara biztosította a szentmiséhez a szolgálatot. Nagy öröm nekünk látni, hogy a szülőfalunkból elkerült keresztény testvéreink vissza-visszajárnak, és még szolgálatot is vállalnak.

Beliczáné Hrubóczki Ildikó
Pócspetri

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye