Petőfi Sándortól tanulnak udvarolni a székelyhídi fiatalok – Szerelem Ösvényt bemutató fotókiállítás a Debreceni Advent programjai között

A székelyhídi Gyermek Jézus Otthonban kiépített Szerelem Ösvényt mutatta be az a fotókiállítás, amelyet december 6-án nyitottak meg, és december 18-ig várja a látogatókat Debrecenben, az MCC Debreceni Képzési Központban (a korábban Grand Hotel Aranybika néven ismert épületben).

A kilenc állomásból álló tematikus út Petőfi Sándor egy-egy verssorát idézi, tanítva a szerelmet, segítve a fiatalokat élethelyzetük döntésének a meghozatalában. A Szerelem Ösvény közel három év alatt összefogásból épült fel, amelynek tevékeny részese volt Debrecen városa, valamint Szabadszállás település is.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Böjte Csaba ferences szerzetes atya, az ösvény megálmodója; a székelyhídi otthon diákjai, pedagógusok; Béres Csaba, Székelyhíd, Darabos József, Szabadszállás polgármestere; Szekeres Béla, Szabadszállás önkormányzati munkatársa; dr. Puskás István, Debrecen alpolgármestere; Berekméri Dalma, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke, a Szerelem Ösvény elkészítésének főkoordinátora; Bognár István, a Mathias Corvinus Collegium (MCC Debrecen) debreceni képviseletének a vezetője, a rendezvény házigazdája és Bódor Edit, Debrecen egyházi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referense, a rendezvény szervezője, moderátora.

Bognár István köszöntő gondolataiban elmondta, amikor három éve átvették az addig kulturális rendezvények helyszíneként is ismert debreceni Grand Hotel Aranybika épületét, a tehetséggondozás hagyománya mellett ők is hitet tettek. Olyan értékközpontú rendezvényeknek adnak otthont, amely nemcsak a szellemnek, hanem a léleknek is nyújt mondanivalót. Így hívták meg a székhelyhídi kiállítást és annak ötletgazdáját, Böjte Csaba atyát.

Dr. Puskás István arra hívta fel a figyelmet, hogy a Debrecen Advent programjainak modellértékű jellegzetessége, hogy nemcsak a vásárról, korcsolyapályáról szól, hanem ez az időszak a karácsonyra való készületnek, a lelki feltöltődésnek is az ideje. Ezen kiállítás is segítséget nyújt ehhez, amely bár nem adventi tematikához tartozik, de a szeretet mozgatja, hiszen a város is tevékenyen hozzájárult a Szerelem Ösvény megvalósulásához.

A tanösvényen Petőfi Sándor gondolatai vezetnek végig, útmutatást adva azoknak a fiataloknak, akik életük legfontosabb döntései előtt állnak. Petőfi Sándorral indult a Petőfi-emlékév Debrecenben, a költő születésének 200. évfordulóján, és Petőfivel zárul most ezzel a kiállítással.

Böjte Csaba atya Székelyhíd és Debrecen kapcsolatát emelte ki. Elmondta, régen a székelyhídi emberek Debrecenbe jártak a vásárba, itt adták-vették portékáikat, a debreceniek pedig a pincéiket Székelyhídon, az érmelléki térségben alakították ki. Székelyhídhoz közelebb van Debrecen, mint Nagyvárad és Nagykároly. Gyógyítani kell a sebet, amit Trianon okozott. Ezt is szolgálja ez a kiállítás és a közös munka – fogalmazott Csaba atya, majd a Szerelem Ösvény üzenetéről beszélt.

Mintegy 6000 gyermek tartozik a nevelőotthonaikhoz, és mint egy szülőnek, neki sincs nagyobb öröme, mint amikor azt látja, hogy a gyermekek szépen haladnak az életben, kibontakoznak, megházasodnak, unokák születnek. De ha ez nincs meg, akkor úgy érzi, hogy minden erőfeszítése hiábavaló.

Sok gyermek kirepült már az otthonokból, és minden helyzetre tud mondani jó példát, de sajnos olyan eset is előfordult már, amikor valamelyik fiatal meggondolatlanul házasodott, és boldogtalan lett.

Csaba atya sokat gondolkodott azon, hogyan tudná segíteni a fiatalokat. Mint ahogyan az útjelzők segítik az embereket a közlekedésben, úgy támogathatja a Szerelem Ösvény a fiatalokat az életük nagy döntéseiben. Mint mondta, ki más is lehetne a tanösvény mentora, mint Petőfi Sándor, aki Szendrei Júliával Székelyhídon ismerkedett meg, ott kezdett először udvarolni, és ezen a romantikus úton mintegy 40 szerelmes verset írt. Petőfi Sándor Júlia kezét is versben kérte meg:

„Reszket a bokor, mert
Madárka szállott rá.
Reszket a lelkem, mert
Eszembe jutottál,

 /…/
Hogyha már nem szeretsz,
Az Isten áldjon meg,
De ha még szeretsz, úgy
Ezerszer áldjon meg!”

A válasz: „Ezerszer: Júlia”.

„Sajnos a költészet kezd kiveszni ebben a rohanó világban, érzelmeinket, vágyainkat nem tudjuk kifejezni, de nehéz lehet kikosarazni azt a kérőt, aki költeménybe, szépirodalomba csomagolva kéri meg a lány kezét. Aki végigjárja a tanösvényt és Petőfi Sándortól tanul udvarolni, annak nagyobb esélye lesz célba érni” – zárta gondolatait Csaba atya.

A megnyitó végén a székelyhídi diákok bemutatták, hogy már ismerkednek Petőfi költészetével, és a költő szerelmes verseiből adtak elő.
A Szerelem Ösvény nemcsak a székelyhídi fiataloknak szól. Böjte Csaba atya szeretettel hív és vár minden érdeklődőt egy mélyebb útra a Szerelem Ösvényen.

A kiállítás megnyitó után Böjte Csaba atya és Bognár István kollégiumi vezető „Legyünk egymás ajándékai!” című pódiumbeszélgetésén vettek részt az érdeklődők. Csaba atyát teltház várta a debreceni ikonikus épületben. Ezt követően kötetlen beszélgetés zárta a közönségtalálkozót, majd Csaba atya szentmisét mutatott be a debreceni Megtestesülés-templomban.

Jubileumi Betlehemi Karaván Sepsiszentgyörgytől – Budapestig

Böjte Csaba atyával és Karavánjával még találkozunk advent idején, Debrecenben. A Magyar Nemzeti Cirkusz közreműködésével létrehozott 13 várost, települést érintő Jubileumi Betlehemi Karaván december 20-án, szerdán, Debrecenbe is megérkezik –  tájékoztatta szerkesztőségünket Bódor Edit, Debrecen egyházi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referense.

***

800 évvel ezelőtt Szent Ferenc Greccióban megrendezte az első betlehemi jelenetet. Erre a jubileumra emlékeznek meg a karavánzarándoklattal. A mobil betlehemi istállót a Magyar Nemzeti Cirkusz munkatársai készítik, és ellátja jászollal, díszletekkel, jelmezekkel, mellyel Csaba atya Bonaventura testvérrel útnak indul. A menethez csatlakoznak mindazon ferencesek is, akik erre indíttatást éreznek.
A karaván december10-23 között hirdeti a Megváltó születését Sepsiszentgyörgytől-Budapestig, egy-egy városban megállva. 

„Isten maga írta Jézus Krisztus megtestesülésének, a Karácsonynak a forgatókönyvét! Békét hirdetnek az angyalok, és szeretettel hívják az embereket, a gyermek Jézussal való találkozóra! A jászol körül összegyűlnek egyszerű emberek, bölcsek, zsidók, szerecsenek és más nemzetiségűek, de ott vannak az állatok, az egész teremtett világ. Háborútól marcangolt világunkban pont erre volna a legnagyobb szükségünk. Imádkozzunk, hogy a mennyei Atyánk gyűjtse össze békében az ő gyermekeit, a nagy családja minden tagját ültesse jóságosan az asztala köré!” (Csaba testvér)

A Jubileumi Betlehemi Karaván útvonala:

Dec. 9-én érkezik a Jubileumi Betlehemi Karaván Budapestről Csíkszentsimonba, innen indul másnap reggel a közeli Sepsiszentgyörgyre, az Arénába, ahol  2000 gyermek várja és fogadja.

December 10. (vasárnap) – SEPSISZENTGYÖRGY, 
December 11. (hétfő) – CSÍKSOMLYÓ 
December 12. (kedd) – GYERGYÓSZENTMIKLÓS 
December 13. (szerda) – SZOVÁTA 
December 14. (csütörtök) – MAROSVÁSÁRHELY 
December 15. (péntek) – KOLOZSVÁR VAGY TOROCKÓ 
December 16. (szombat) –  DÉVA 
December 18. (hétfő) – NAGYSZALONTA
December 19. (kedd) – SZÉKELYHÍD 
Magyarország:
December 20. (szerda) – DEBRECEN 
December 21. (csütörtök) – MISKOLC 
December 22. (péntek) – JÁSZAPÁTI 
December 23. (szombat) – BUDAPEST

A Jubileumi Betlehemi Karaván részletes debreceni programjáról hamarosan tájékoztatjuk az olvasókat!

Kovács Ágnes
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye