Pápai elismeréseket adtak át egyházi személyeknek

Ferenc pápa elismerését fejezte ki a 2023. április 28–30-i apostoli útjának előkészítésében és lebonyolításában részt vevő egyházi személyeknek.

Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius 2023. december 5-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) budapesti székházában pápai kitüntetéseket adott át négy világi és egy szerzetes munkatársnak, akik a vatikáni felelős megbízottakkal egyeztetve a Szentatya, Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának előkészítésében és lebonyolításában a szakterületükön kiemelkedő szerepet töltöttek be. Néhányuk számára a kitüntetés egy hosszabb ideje tartó egyházi szolgálat elismerése is egyben. Az eseményen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, köztük Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke. Tóth Tamás, az MKPK titkára a pápalátogatás általános koordinátoraként fogta össze egyházi részről a szakterületek felelőseinek, így a kitüntetetteknek a munkáját.

Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjében részesült Ernyey Áron, a budapesti Szent István-bazilika gondnokságvezetője, egyházi részről a pápalátogatás programigazgatója. Benemerenti-érdeméremben részesült az MKPK Titkárságának két munkatársa: Sebő Balázs sajtóosztály-vezető, a látogatás egyházi sajtófelelőse, valamint Zalányi-Zolnay Eszter protokolliroda-vezető. Ugyanebben az elismerésben részesült a pápalátogatás során végzett asszisztensi munkája, valamint több mint húsz éves, a Püspöki Konferencia szolgálatában végzett tevékenysége elismeréseként Fritzné Tőkés Éva, az MKPK Titkársága korábbi vezető munkatársa. Benemerenti-érdeméremben részesült továbbá Fecske Orsolya szociális testvér, a pápalátogatás liturgikus ruháinak tervezője.

A Szent X. Piusz pápa által 1905-ben létesített Szent Szilveszter Rend tagjai azok a világiak lehetnek, akik a Katolikus Egyház érdekében végeztek kiemelkedő szolgálatot. A Benemerenti-érdemérmet az arra érdemesek (olaszul: benemerenti) elismerésére először VII. Piusz pápa adományozta a 19. század elején. A kitüntetéssel azok szolgálatát ismerik el, akik az Egyház, valamint a római pápa szolgálatában szereztek érdemeket.

A Szentszék 2023. február 27-én jelentette be, hogy Ferenc pápa április 28–30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A háromnapos apostoli út előkészítésére mindössze kettő hónap állt rendelkezésre. A pápalátogatás előkészítésében és lebonyolításában több ezren vettek részt. A háromnapos út csúcspontja a nemzet főterén, a budapesti Kossuth téren bemutatott szentmise volt, amelyen százezernyi zarándok vett részt határon innen és túlról. A látogatás emlékére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia decemberben gazdagon illusztrált díszkötetet adott ki.

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír
Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye