Sajtótájékoztatón mutatták be a Debreceni Advent programjait, a karácsonyra való lelki felkészülés lehetőségeit

A Debreceni Advent gyertyagyújtásairól és szakrális programjairól tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester, valamint a város egyházi képviselői 2023. november 27-én, a Kossuth téren.
Az első közös adventi gyertyagyújtás december 3-án lesz a Református Nagytemplom előtt.
A Debrecen Advent részletes programját hamarosan közzétesszük.

Debrecen ünneplőbe öltözik a karácsonyvárás alkalmából, ez pedig nem csak a helyieket, de a környéken élőket is megmozgatja. A Debreceni Advent az egyik legszebb az országban, amelyet nemzetközi szinten is elismertek az elmúlt évben – idézte fel Papp László polgármester. Ugyanakkor hozzátette, hogy a karácsony a hitről, a vallásról, Jézus születéséről szól, és örömét fejezte ki, hogy Debrecen olyan város, ahol ennek így együtt is hangot tudunk adni és a város egyházi vezetőivel együtt tudnak elmélkedni az adventi időszak fontosságáról.
Mint mondta, a karácsony egy békés ünnep, amelyre kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a világnak több olyan pontja van, ahol a békétlenség, a boldogtalanság, a szenvedés határozza meg a mindennapokat. – Mi innen Debrecenből ezt az üzenetet szeretnénk átadni: imádkozunk azért, hogy béke legyen a Föld minden részén, annak érdekében, hogy a családok, gyermekek ne szenvedjék meg a háborúskodást és az ellenségeskedés borzalmait – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy Debrecenben régi hagyománya van annak, hogy az adventi vasárnapokon a város közössége nagy számban gyűl össze a Nagytemplom előtt, és így lesz ez a most következő vasárnap, december 3-án is, amikor szürkület után egy picivel meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Elmondta, a hagyományokat követve, az egyházi vezetőink kíséretével érkezik, a menet a városházától a gyertyagyújtás helyszínére, a Nagytemplom elé, a hortobágyi pásztorok pedig ez alkalommal is az adventi ünnepségek résztvevői között szerepelnek. Megjegyezte, a betlehemeseknek köszönhetően egy hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány is velünk van, ugyanis december 8-a és 9-e között ismét betlehemezők találkozójának ad otthont a város. – Örömmel a szívünkben készülünk karácsonyra, és remélem, hogy minél többen találkozunk majd a gyertyagyújtások alkalmával – zárta gondolatait.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök elmondta, hogy az adventi időszak a katolikusoknál bűnbánati napokkal telik – ezért a liturgia színe a lila –, és a felkészülést minden reggel hajnali szentmisékkel is ünnepeljük. „Mindezekkel az ember áldozatot szeretne hozni azért a Jézusért, aki eljött hozzánk” – fogalmazott a megyéspüspök, majd Szent Pált idézte: „Noha gazdag volt, értetek szegénnyé lett, hogy szegénysége által meggazdagodjatok” (2Kor 8,9). Ez a mélységes misztérium, a titok kell hogy megdobogtassa a szívünket, és képessé tegyen arra, hogy valóban áldozatot hozzunk Istenért.
Püspök atya hozzátette, mindezeken túl bekapcsolódhatunk a jóság nagy-nagy folyamába, amelynek a forrása maga az Isten, aki rajtunk keresztül is meg akarja mutatni a szeretetét a világnak. Példaként említette a Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtő akcióját, amely során a fiatalok is adományozhatnak az iskolákban, megtapasztalva azt, hogy ők is képesek az áldozathozatalra. 

Végül a közösségi készület után a személyes készületről is szólt. Számára az elmúlt napokban fontos fogalom lett a megnyílás, a nyitottság, az odafigyelés másokra. Megemlítette az elmúlt heti püspöki lelkigyakorlatot, ahol az elmélkedésben elhangzott, hogy a betlehemi barlangon nincs ajtó. Jézushoz a születése pillanatától kezdve bárki, bármikor mehet és megerősödhet a hitében. Ő nyitott szívvel, szeretettel fogad mindenkit. Ha a nyitottságot gyakorolva, egymásra odafigyelve érkezünk el a karácsonyhoz, akkor megérkezünk a betlehemi barlanghoz, ahol megszületett az isteni csoda.

A megyéspüspök Adventi koncertre hív mindenkit december 16-án, a Szent Anna-székesegyházba. Az „Olasz imádkozó lélek” című koncerten olasz darabokat hallhatunk. Valamint szeretettel invitálja a város lakosait a hajnali szentmisékre is.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról szólt, hogy amikor fölgyúlnak a fények, és együtt énekeljük a karácsonyi énekeket, és betölti a teret az a muzsika, ami a hangszórókból árad az adventi hetekben egészen az ünnepig, az költözzön be a lelkünkbe, és legyen ez egy lélekformáló időszak.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája azt mondta, a karácsonyi készülődés a kapcsolatokról, a találkozásról, az emberi közösség építéséről szól. – Mindeközben fogadjuk a szívünkbe azokat a szenvedő embereket, akiknek ez nem adatik meg. Így aztán nyíljon hálára is a szívünk, hogy az Úristentől mi ezt kaphattuk, hogy ilyen gyönyörű városban, boldog és békés városban ünnepelhetjük a karácsonyt. A lemondásainkat pedig ajánljuk föl azokért, akiknek ez nem adatik meg. Ez is legyen része a karácsonyra készülődésünknek – húzta alá.

Németh Luca nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni közösségének tagja, a Svetits Katolikus Iskolaközpont pedagógusa hangsúlyozta, hogy iskolájuk közel 130 éve szerves része a város életének. – Az, hogy iskolánk létezik és megbecsülve létezhet ebben a felekezetileg sokszínű városban, jele annak, hogy szükségünk van egymásra, hogy szükség van mindenkire, minden jóakaratú emberre, aki önzetlenül és odaadóan fáradozik a szűkebb vagy tágabb környezetének a javáért – mondta.

Ígéretes, gazdag, sokszínű programkavalkádról számolt be a sajtótájékoztatón Bódor Edit, Debrecen egyházi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referense. Ezek közül két programot külön megemlítünk:
2023. december 20-án az Emlékkertben (Református Nagytemplom mögött) BETLEHEM 800 – JUBILEUMI BETLEHEMI KARAVÁN látható.
1223-ban Assisi Szent Ferenc rendezte be először az első betlehemet. Ennek emlékére a Magyar Állami Cirkusz ferences testvérek kíséretében indít el egy mobil jászollal, jelmezekkel és díszletekkel felszerelt mobil karavánt, mely Sepsiszentgyörgytől Budapestig meg-megáll különböző városokban és fogadja a híveket december 10. és 23. között. Debrecenbe december 20-án érkezik, Böjte Csaba ferences szerzetes és gyermekek kíséretében. A nap folyamán szentmise keretében ajándékműsorral is megajándékozzák a debrecenieket.

December 22-23-án élő betlehemmel is találkozhatunk az Emlékkertben. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen segítségével épül egy betlehemi házikó, amelyben a karácsonyi történet elevenedik meg élő szereplők közreműködésével.
Együttműködő partnerek: Csokonai Nemzeti Színház, Vojtina Bábszínház, DE-BTK Művészeti Központ (DESZínház), Roberto Mattina misszionárius és családja, valamint a Konyári Pávakör

A sajtótájékoztató elején Sztancs Anna, Vojtkó Eszter, Fülöp Eszter, a Pendely Énekegyüttes-család tagjai, a Svetits Katolikus Gimnázium diákjai bukovinai karácsonyi népdalokkal, a sajtótájékoztató zárásaként Roberto Mattina római katolikus missziós és családja ajándékozták meg a résztvevőket.      

       A Debrecen Advent 2023 részletes programját hamarosan közzétesszük.

Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város/Polgármesteri Kabinetiroda – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye