Még mindig a FAVÉT! A fellépő diákok is megszólalnak – „Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!” (Mt 28,19.)

Az őszi szünetet követő két hétben esténként nem lehetett ráismerni a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium ebédlőjére, kápolnájára, aulájára. A templomban profi színpad és LED-fal, az aulában különféle harci táncokat gyakorló fiúk, a tornateremben az Apáca Show 2-ből ismert koreográfiát gyakorló fiatalok, a folyosón egy szamár hátsó fele és rengeteg kard, az ebédlőhöz közeledve pedig ruhaállványok és színes szövetekkel teli dobozok tömkelege, az ebédlőben kartonokból készült fák, pajzsok, egy farkas álarc és a pápamobil, és sürgő-forgó fiatalok: nem más ez, mint százhatvanhat szentimrés diák és tanár lázas készülete a FAVÉT 2023-ra, melynek témája a MISSZIÓ volt.  

Az elmúlt héten már több beszámolót olvashattunk az előadásokról és a nap programjáról. A FAVÉT utáni napokban, az utómunkálatok közben a résztvevő diákok és szülők is írtak visszajelzéseket, ezek közül szeretnénk megosztani néhányat, mert segítségükkel talán választ kapunk néhány kérdésre.

Mi késztet különböző évfolyamokon és osztályokban tanuló fiatalokat arra, hogy közösen szerepeljenek számukra teljesen idegen élethelyzetekben, vagy hogy órákon keresztül kellékeket, jelmezeket készítsenek úgy, hogy másnap a társaikkal együtt ők is megírják az adott tantárgyból a dolgozatot és felelhetnek is?

Mi motiválhat harminc gimnazista fiút arra, hogy egy börtönben játszódó történetet adjanak elő, amire szó szerint éjjel-nappal próbálniuk kell?

Mi sürgeti őket, hogy még vasárnap délután és este is bejöjjenek az iskolába gyakorolni a táncokat?
És mi vezeti a sok-sok „külsős” segítőt: a virágost, a péket, a cukrászt, a szakácsot, a jelmezkölcsönzőst, a vállalkozót, a grafikust, hogy évről-évre munkájukkal támogassák ezt az ifjúsági programot?
Milyen jó származik ebből, és mit ad ez a szereplőknek, kellékeseknek, szervezőknek, és mit érzékelnek ebből a „nézők”? Az egész napos programon 447 regisztrált fiatal és kísérőik vettek részt, és a délutáni ismétlésen is megtelt a Szent Imre Kápolna. A visszajelzésekből idézünk:

„Ez már a sokadik FAVÉT, amin szülőként részt vettem, mindenképp támogatom, sok energiát igényel, rossz jegyek is becsúsztak ez alatt az időszak alatt, de sokkal többet nyernek vele, mint amennyit veszítenek. Nagyon jó közösségépítő programnak tartom, osztály-, évfolyam- és iskolai szinten is. Hoztuk mindkét nagymamát, és ők is nagyon hálásak voltak, hogy láthatták az unokákat. Összehozta a családot is egy délután erejéig. Csak így tovább!”

„Évről évre nagy várakozással telve ülünk be a rendezvényre, lehetőség szerint nagyszülőkkel együtt, mely minden korosztály részére tud valami gondolatébresztőt adni. A témák évről évre változatosak, melyek feldolgozásakor a gyerekeknek és a fáradságot nem ismerő, segítő angyal lelkű felnőtteknek minden évben valami maradandót és egyedit sikerül alkotni. Szülőként tapasztalom, hogy a gyerekek nagyon várják az újabb kihívásokat, terveznek, szerveznek, és ami legfontosabb talán, hogy egy jó cél érdekében, együtt, közösségben gondolkoznak és dolgoznak. Mindenki kiválaszthatja a számára legközelebb álló feladatokat, melyben folyamatos segítségre és támogatásra számíthat. Megtapasztalják az alkotás örömét és az önzetlen szolgálat csodálatos erejét. Hálásan köszönjük a fenntartónak, az iskolavezetésnek és minden aktív résztvevőnek a lelkes munkáját. Köszönjük, hogy szülőként is részesei lehetünk ezeknek a rendezvényeknek.”

„Lányos apaként ÉLTEM meg a délutáni ismétlést, amelynek nagyon jó felvezetője volt Takács Tamás tábori lelkész előadása. Mondhatnám úgy is, hogy egy hatásos „aperitif” volt a két misztériumjátékhoz. Amit a két darab adott, az sokkal több volt, mint egy iskolai, „menjünk, nézzük meg a gyereket, mert fellép” előadás. Ott, akkor – ahogy Takács Tamás atya is említette az előadása előtt –, tényleg úgy éreztem-éreztük, hogy van jövő, és nincs minden veszve.”

„Ez a FAVÉT már a harmadik volt számomra, és a legkülönlegesebb. Egy megszokott csapat voltunk, és nagyon jól tudtunk együttműködni. Annyira átjött a mondanivalója az egész témának, hogy végig könnybe volt a szemem.”

„Számomra minden éven nagyon meghatározó élmény a FAVÉT, és ez idén se volt másképp. A felkészülés ideje alatt sokkal több időt töltünk együtt olyanokkal, akikkel egy iskolába járunk, mégsem ismerjük egymást úgy igazán, még néha egymás nevét se tudjuk. Viszont a FAVÉT alatt ez megváltozik, barátságok kötődnek, jobban megismerjük a másikat, közelebb kerülünk egymáshoz. Emellett az alkotás öröme, az előadás előtti izgalmas várakozás, a közös drukk, mind benne van ebben a két hétben.”

„Számomra ez a FAVÉT egy olyan élmény volt, amit sose fogok elfelejteni. Az, ahogyan jóban-rosszban együtt van a csapat, hatalmas boldogsággal töltött el, és minden kételyt segített eloszlatni. A misszió téma nagyon jó választás volt, hiszen fontos megemlékezni a szentek életéről, és ez egyfajta iránymutatás is lehet, hogy mi fiatalok, hogyan cselekedjünk helyesen. Eddig mindig jelentkeztem a FAVÉT-ra, és sose bántam meg, minden év tud újabb meglepetéseket okozni, ami segít a személyiségem fejlődésében. Remek ez a csapat, amit sajátunknak tudhatunk, és örülök, hogy részese lehetek ennek a csodálatos munkának.”

„Hogy mi változott meg bennem a FAVÉT-nak köszönhetően? Az alvási periódusom. De a viccet félretéve, növelte a kitartásomat, illetve sok jó emberrel ismerkedtem meg. Az after party közben egy kis időre beültem a kápolnába, és bár kint zengett az aula, ment a buli, bent csend és nyugalom volt. Jó érzés volt kicsit a kétheti pörgés után beülni a kápolnába és megnyugodni, hálát adni a Jóistennek.”

2024-ben huszadik alkalommal várunk mindenkit nagy szeretettel a FAVÉT-ra, melynek témája az az összetevő lesz, ami nélkül egyetlen FAVÉT sem valósulhatott volna meg: a SZENVEDÉLY.

A misztériumjátékok itt megtekinthetőek:

FAVÉT 2023 – kis misztériumjáték: https://www.youtube.com/watch?v=FfDNI2g1rdU&t=2s
FAVÉT 2023 – hangulatfokozás: https://www.youtube.com/watch?v=hwmf8rGLoTA&t=441s
FAVÉT 2023 – nagy misztériumjáték: https://www.youtube.com/watch?v=fSiTHTjdEK0

Áldott, szép adventet és boldog karácsonyt kívánunk az egyházmegye minden fiataljának, szeretettel:
a szentimrés FAVÉT-osok

Fotó: Sárközi Tamás diák

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye