Megáldják az egészségügyi dolgozókat október 22-én, a debreceni Megtestesülés-templomban

Az egészségügyi dolgozókat áldják meg október 22-én, a debreceni Megtestesülés templomban (Megtestesülés Templom, Debrecen, Borbíró tér 9.), a 11:00 órakor kezdődő Szentmisében. Erre az alkalomra hívja és várja az egészségügyi dolgozókat is dr. Törő András esperes, plébániai kormányzó, hogy együtt ünnepeljenek a szentmisében kérve Isten segítségét, áldását munkájukhoz, hivatásukhoz.

Ferenc pápa többször utalt rá, hogy a betegápolás Krisztus küldetésének alkotó része, ami az egyház hagyományában folytatódik. Az evangéliumokban nyilvánvaló az erős kapocs Krisztus igehirdetése és gyógyítása között, amiről Máté így ír: „Elvittek hozzá minden szenvedőt, olyanokat, akiket különféle betegségek és bajok gyötörtek, ördögtől megszállottakat, holdkórosokat, bénákat, és meggyógyította őket.” (Mt 4,24). A pápa rámutatott: fontos látnunk, hogy Jézus milyen módon gondoskodik a betegekről és a szenvedőkről. Gyakran megérinti őket és hagyja, hogy ők is megérintsék, még ha egyébként tiltott is lenne az érintés, mint a vérfolyásos asszony esetében is.
„Jézus azonban megismételte: »Valaki megérintett, mert éreztem, hogy erő áradt ki belőlem.« Az asszony látva, hogy nem titkolhatja tovább, remegve előlépett, elé borult, és az egész nép füle hallatára megvallotta, hogy miért érintette meg, és hogy meggyógyult abban a pillanatban. Jézus ezt mondta neki: »Leányom, hited meggyógyított. Menj békével!« (Lk 8,46-48)
Jézus számára a gyógyítás azt jelenti, hogy odamegy az emberhez, még ha meg is akarják tiltani. Így történt ez a vak Bartimeussal Jerikóban. Jézus odahívatja és megkérdi tőle: „Mit tegyek veled?” (vö.10,51).

Ferenc pápa a katolikus orvosokhoz, ápolókhoz intézett beszédében elemezte Jézus gyógyító magatartását. Mint mondta, Jézus számára a gyógyítás része az, hogy talpra állítja a beteget és útjára bocsátja. Sok beteg, miután Krisztustól gyógyulást nyert, tanítványává és követőjévé válik. Jézus tehát odalép az emberekhez, gondjaiba veszi őket, gyógyít, kiengesztel, meghív és elküld: a beteg és gyengélkedő személyekkel személyes és gazdag kapcsolatot ápol. A szenvedő testvéreket gyógyító Jézus iskolájába kaptak meghívást a Krisztushívő orvosok, ápolók akik az egyház tagjai. Legyenek a betegség próbatételeit kiálló emberek mellett! Gyengéden ápolják őket, tartsák tiszteletben méltóságukat, testi és pszichés integritásukat! Hallgassák meg őket figyelmesen, megfelelő szavakkal válaszoljanak kérdéseikre, emberibbé és ezáltal hatékonyabbá téve a gyógyulást! Bátorítsanak, vigasztaljanak, állítsanak talpra és adjanak reményt! Remény nélkül ugyanis nem lehet meggyógyítani senkit: ebben mindannyian rászorulunk Istenre és hálásak vagyunk neki, amiért reményt ajándékoz nekünk.

A Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegyében 2019. májusa óta nyolc kórházban vannak jelen a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai is. A főállású beteglátogatók, lelkigondozók és római katolikus papok az egyházmegye alkalmazottai. Fő feladatuk a beteglátogatás, a lelkigondozói beszélgetés, mely során nem tanácsot, okos válaszokat adnak a betegnek, hanem odafigyelést, együttérzést, megértést és időt ajándékoznak  a másik embernek. Papjaink mindemellett a szentségek kiszolgáltatásában is a betegek segítségére sietnek.

A szolgálat munkatársai nemcsak látogatnak és beszélgetnek. Közvetítenek a betegek és felekezeti lelkészeik felé – vallási hovatartozástól függetlenül. Segítenek szentmisék, istentiszteletek szervezésében,  az adventi és húsvéti időben különös figyelemmel fordulnak azok felé, akik az ünnepet kórházban töltik. Nemcsak a betegekre, hanem azok hozzátartozóira és a kórházban dolgozókra is szánnak időt, mindenkihez, akit megszólítanak, szeretettel fordulnak.

Mindannyiukért, az egészségügyben dolgozókért, imádkozunk a szentmisében, melyre szeretettel várjuk mindazokat, akik elfogadják a meghívást!

Dr. Törő András, esperes, plébániai kormányzó
Debreceni Megtestesülés Plébánia

Berényiné dr. Felszeghy Márta, koordinátor
DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye