Szentmisén és munkacsoport megbeszélésen vettek részt egyházmegyénk kórházlelkészi szolgálatának munkatársai a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Szent Lázár Kápolnájában

Palánki Ferenc megyéspüspök atya 2023. augusztus 1-jei hatállyal kinevezte György Alfréd generális delegátus, házfőnök atyát plébániai kormányzónak a nyíregyháza-borbányai Szent László Plébániára. Ezzel egyidejűleg a továbbiakban a kórházlelkészi feladatok ellátásával Maczák Béla kamilliánus szerzetes atyát bízta meg.

Néhány év kihagyás után, így a kamilliánus szerzetesek ismét szolgálnak a nyíregyházi Jósa András Kórház Szent Lázár kápolnájában és a kórházi osztályokon. A DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai a jövőben havi rendszerességgel találkoznak, minden első csütörtökön 10:00 órától szentmisén vesznek részt, majd ez követően munkacsoport megbeszélésre kerül sor.

A kamilliánus szerzetesek közül a betegeket Maczák Béla atya és Keresztes Attila testvér rendszeresen fogják látogatni, Molnár Tünde beteglátogató kolleganőnk mellett, a kórház mindkét telephelyén.

Szentmisék rendje:
Vasárnaponként 15:00 órától a Szent Lázár kápolnában (a Kórház gazdasági bejárata melletti épületben található Kápolna, a 6D teherporta mellett, a régi könyvtár helyén),
Szerdánként 14:00 órától a Rehabilitációs Osztályon,
Első csütörtökönként 10:00 órától a Szent Lázár kápolnában,

A kórházlelkész telefonos elérhetősége: 06/30/552 5487
E-mail cím: rk.korhazlelkeszseg.nyir1@gmail.com

A tervek között szerepel, hogy a Sóstói úti telephelyen is legyenek rendszeresen szentmisék, ennek szervezése még folyamatban van.

A mai napon bemutatott szentmise Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk emlékünnepe volt. Az evangéliumot Szent Máté könyvéből olvastuk:
„ Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatokat számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.” (Mt10,28-33)

Az evangélium kapcsán Alfréd atya homíliájában a kórházlelkész és a lelkigondozó küldetéséről beszélt, arról, hogy mi a feladatunk a betegágy mellett. Példákkal illusztrálta, hogy nem téríteni kell, nem fenyegetni, hanem megmutatni a lényeget. Felhívni a figyelmet az Isten országára és arra, hogy a saját részét mindenkinek magának kell odatenni.
Fontos megmutatni a szeretet útját: idő, türelem, figyelem, amivel megajándékozhatjuk a betegeket akkor, amikor szükségük van ránk. Van, hogy elutasítással találkozunk – akkor marad számunkra az imádság, melyben Isten elé vihetjük betegünket.
Lényeges, hogy találjunk magunknak lehetőséget a töltődésre is, hisz csak akkor tudunk a ránk bízottaknak jó segítői lenni, ha van miből adni.

Alfréd atya gondolatait József Attila: Az Isten itt állt a hátam mögött című versével zárta:
Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot
……………………………………………
……………………………………………
Négykézláb másztam. Álló Istenem
lenézett rám és nem emelt föl engem.
Ez a szabadság adta értenem,
hogy lesz még erő, lábra állni, bennem.

Úgy segített, hogy nem segíthetett.
Lehetett láng, de nem lehetett hamva.
Ahány igazság, annyi szeretet.
Úgy van velem, hogy itt hagyott magamra.

Gyönge a testem: óvja félelem!
De én a párom mosolyogva várom,
mert énvelem a hűség van jelen
az üres űrben tántorgó világon.
1937

Berényiné dr. Felszeghy Márta
koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye