Elmélkedés a Szent László Imaszövetség 2023. júliusi rózsafüzér titkáról

Akit te, Szent Szűz a templomban bemutattál

Az Örvendetes Olvasó negyedik tizedének titkát, február 2.-án ünnepeljük. Magyar nevén: Gyertyaszentelő Boldogasszony. A 7. századtól kezdték ünnepelni a bibliai eseményt, Találkozás néven. Ekkor találkozott először Jézus az emberiséggel. A 10. századtól a nyugati egyházban Mária ünnep lett, amit a magyar elnevezés is mutat. 1960-tól úgy ünnepeljük, mint Urunk bemutatását. Mária és József azért vitték el Jézust a templomba, hogy engedelmeskedjenek az ószövetségi törvénynek: „minden elsőszülött fiúgyermek az Úrnak legyen szentelve.” 1997-ben, Szent II. János Pál pápa a Megszentelt élet napjává nyilvánította Urunk bemutatásának ünnepét, azzal a szándékkal, hogy ünnepélyesebben dicsőítsük az Urat és adjunk hálát neki a megszentelt élet nagy ajándékáért.

          2023. július havában, a Szent László Imaszövetség tagjaiként szívleljük meg szent pápánk szándékát, és a tized imádkozása közben dicsőítsük az Urat, adjunk hálát a felszentelt papokért és fogadalmat tett szerzetesekért. Az egész hónap folyamán, ne csak akkor, amikor a vállalt tizedet imádkozzuk, szítsuk fel magunkban a vágyat, és tegyünk is meg mindent, amire a Szentlélek indít, hogy a mi életünk is megszentelt élet legyen. Akkor remélhetjük, hogy lesznek közöttünk, akik meghallják a teljesen Istennek szentelt életre való meghívást, ha látják, hogy a megszentelt életet értéknek tartó családok és társadalom, igényli a teljesen Istennek szentelt életű személyek szolgálatát. Madách Mózesében, amikor Józsue az amalekitákkal harcol, Mózes fent a hegyen karját feltartva imádkozik. Vannak, akik azt mondják: Mózes csak meglátta az alkalmas pillanatot és akkor tárta ki a karját, amikor Józsue csapata győzelemre állt. De mihelyt Mózes leengedte a karját, az amalekiták kerekedtek felül. Ekkor a kételkedők beismerték, hogy szükségük van Mózes imájára az ellenség feletti győzelemhez. Ma is erősen támad a gonosz. Olykor úgy tűnhet, Krisztus egyháza vesztésre áll, és nem meri beismerni, hogy szüksége van megszentelt életű személyekre, közösségekre, akik „felemelt karral és szívvel” jelenvalóvá teszik a Szeretet győzelmét.

          Egyházmegyénk főpásztora azért kezdeményezte a Szent László Imaszövetséget, hogy legyen egy lelkes csapat, akik hisznek az ima, az Istennek szentelt élet, gonosz feletti győzelmes erejében. Önmagukat és testvéreiket, nap, mint nap, bemutatják az Úrnak, mint Mária és József Jézust, hogy Isten hívjon meg közülük olyanokat, akik teljesen oda szentelik életüket, Isten és testvéreik szolgálatára. Miközben ezért imádkoznak, ők maguk is, mint az Agg Simeon és Anna, felismerik papjaikban és a szerzetesekben azt a Jézust, aki bennük és általuk, ma is értünk adja önmagát. Az Imaszövetség pap és szerzetes tagjai pedig ezen a titkon elmélkedve felismerik, hogy „Isten arra hívja őket, hogy közösen és ünnepélyesen köszönjék meg a csodákat, melyeket az Úr vitt végbe bennük, hívő tekintetükkel világosabban felfedezhessék életükben az isteni szépségnek a Lélek által kibocsátott sugarait, és elevenebb legyen bennük, az egyházban és a világban betöltött helyettesíthetetlen küldetésük tudata.” (Így jelölte meg Szent II. János Pál, a megszentelt élet napjának 3. célját)

Testvéreim az Imaszövetségben! Kérjük a Szűzanyát és Szent Józsefet, hogy mutassanak be bennünket az Úrnak, hogy a mi életünk – Istennek szentelt élet legyen. Kérjük a Szentlelket, hogy nyissa meg szemünket, mint az agg Simeonnak és Annának, hogy felismerjük magunkban és megszentelt életű társainkban az Üdvözítő jelenlétét, és magasztaljuk Istent csodálatos tetteiért, amelyeket bennünk és a mi közreműködésünkkel másokban végbevisz.