Járjunk Isten stílusában, legyen ismertetőjegyünk a közelség, az együttérzés és a gyengédség – Az egyházmegyei kórházlelkészség munkatársai találkoztak Debrecenben a betegek világnapjához kapcsolódóan

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai: kórházlelkészek és beteglátogatók szentmisén imádkoztak együtt a betegekért, a szenvedőkért, azokért, akik gondját viselik a betegeknek, majd a találkozás és a beszélgetés örömével erősítették szolgálatukat február 10-én – kapcsolódva a február 11-i betegek világnapjához – a debreceni Megtestesülés-templomban és a plébánián. A szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be.  

Jézus azt mondja: „Nyílj meg!” (ld. Mk 7,31-37). Megnyitotta a süketnéma hallását, a beszédét, a szívét és most kérjük mi is, hogy nyissa meg a szívünket, érintsen meg bennünket – kezdte elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök, majd rámutatott arra, hogy az érintés kifejezés az elhangzott evangéliumi és az ószövetségi (ld.Ter 3,1-8) szakaszban egyaránt megtalálható.  

Isten azt mondja az első embernek, hogy ne egyen a kert közepén lévő fáról, és ne is érintse a gyümölcsét. Nem azért, mert megátkozta azt a fát, hanem az tulajdonképpen egy lehetőség az embernek, hogy megmutassa Isten iránt a szeretetét. Azzal, ha nem érinti a fa gyümölcsét, ki tudja mutatni Isten felé a szeretetét. A Vatikánban található Sixtuskápolnában az ember teremtését ábrázoló híres freskón Isten kinyújtja az ujját az ember felé, és az ember az ujját meghajlítja. Ott van az ember szabadsága, hogy megérintheti Isten ujját, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha szeretettel van Isten iránt, vagyis betartja a törvényeket, az élet szabályait, azokat az előírásokat, amelyek Istentől valók, vagyis a szeretet parancsát.

Mivel az ember elszakadt az Istentől, szükséges volt, hogy Isten jöjjön el és keressen, érintsen meg bennünket, gyógyítsa meg süket fülünket, hogy meghalljuk az élet örömhírét, az evangéliumát, gyógyítsa meg a nyelvünket, hogy tudjunk a szeretet nyelvén beszélni, gyógyítsa meg a szívünket, hogy nyitottak legyünk mások felé, képesek legyünk arra, hogy másoknak a gondját viseljük. Az ember soha nincs annyira kiszolgáltatva a szenvedésnek, mint amikor igazán szeret. Miért van ez? Isten nem azt akarja, hogy szenvedjünk, de a kereszten megmutatta, hogyan kell másokért áldozatot vállalni.

A főpásztor Ferenc pápának, a betegek világnapjára szóló üzenete mottóját idézte: „Viselj rá gondot!” (ld. Lk 10,30-37 az irgalmas szamaritánusról szóló történet), majd így fogalmazott: kell hogy ez a mondat szíven üssön bennünket, hogy megszólítva érezzük magunkat. A bajba jutott emberről a megvetett, a szamaritánus gondoskodott, Isten emberei: egy pap és egy levita pedig elmentek mellette. A szamaritánus bekötözte a sebeit, elvitte a fogadóba, és azt mondta a fogadósnak: „Viselj rá gondot!” Ilyen figyelmes szeretettel kell nekünk is közelíteni a betegekhez. A Szentatya azt mondja, hogy egyszerű cselekedetekkel jobbá tehetjük a világot.

Végül püspök atya hálás szívvel mondott köszönetet a kórházlelkészi szolgálat munkatársainak, hogy egyszerű, kicsiny gesztussal odaülnek a rászorulók mellé, és megszületik a szeretet, az érintés Isten és ember között. Megköszönte, hogy nap mint nap vállalják ezt a szolgálatot, meghallják Isten megszólítását, Aki meg akar bennünket gyógyítani, érinteni, és örök életet akar nekünk adni.

A szentmise végén Tóth László kórházlelkészségi referens szintén Ferenc pápának erre a napra szóló üzenetéből idézett: „A Betegek 31. Világnapján, a szinodális együtthaladás során arra hívlak benneteket: gondolkodjatok el, hogy épp a gyengeség és a betegség megtapasztalása által tanulhatunk meg együtt vándorolni Isten stílusában, mely közelség, együttérzés és gyengédség.” László atya hozzátette, a szentmisében is megtapasztaltunk valamit ebből az isteni stílusból, a közelségből, együttérzésből, gyöngédségből. Járjunk, vándoroljunk így Isten stílusában, legyen ismertetőjegyünk a közelség, az együttérzés, a gyengédség a betegek, a szenvedők, a gyámoltalanok felé.

A szentmisét követően a munkatársak Pankotai József plébános, nyíregyházi kórházlelkész előadásán majd kötetlen beszélgetésen vettek részt, beszámoló hangzott el az elmúlt év történéseiről, és ismertették az idei év terveit is.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye