„A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart.”– A száz évvel ezelőtt született Polcz Alaine-re emlékeztek

„A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart.” Ez áll a Magyar Hospice Alapítvány honlapján. És ez az egyszerű mondat az, amely összefoglalja a 100 évvel ezelőtt született Polcz Alaine írói, pszichológusi és magánemberi ars poeticáját, amely a szenvedés közepette és a halál kapujában is az élet mérhetetlen gazdagságát hirdette, és amely az emberi méltóságot tartotta mindenkor szem előtt.

A Kolozsváron született Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus élete átívelt a XX. századon, ő pedig sok jót és rosszat megtapasztalt abból, ami e századdal járt. Tudományos és írói öröksége, bölcs meglátásai máig hatnak, velünk vannak.

Polcz Alaine születésének 100. évfordulója alkalmából 2022. november 9-én rendeztek emlékkonferenciát Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán A PSZICHO-ONKOLÓGIA SZÜLETÉSE címmel, amelyen egyházmegyénk kórházlelkészi szolgálatának koordinátora Berényiné dr. Felszeghy Márta is részt vett.

Idén 100 esztendeje, hogy megszületett Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus, a hospice meghonosítója. Tudományos és írói öröksége, bölcs meglátásai máig hatnak, velünk vannak.

Munkássága előtt tisztelegve szerveztek Emlékkonferenciát a Tűzoltó utcai Klinika munkatársai, akik közül sokan még személyesen is ismerték a nagy formátumú pszichológust.

Jómagam az elsők között lehettem, akik Magyarországon megismerkedhettek a hospice fogalmával a HOSPIZ GRAZ munkatársai által tartott, egy éves képzésen, majd ezt követően is számos tanfolyamon, rendezvényen vehettem részt, ahol a szakma nagyjaitól tanultunk, így nagy örömmel, és Polcz Alaine iránt érzett mély tisztelettel vettem részt ezen a rendezvényen.

Prof. dr. Kovács Gábor, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója köszöntőjében idézte meg Polcz Alaine alakját a megjelentek számára, majd prof. dr. Perczel-Forintos Dóra, a SE Klinikai Pszichológiai Tanszékének tanszékvezetője méltatta Polcz Alaine jelentőségét a Semmelweis Egyetem életében. Ezt követően dr. Hámori Eszter, a Magyar Pszichológiai Társaság Gyermekpszichológiai Szekciójának elnöke tartotta meg megemlékezését „Polcz Alaine személyisége és jelentősége a hazai gyermekpszichológiai ellátásban” címmel.

Mit tanultam Polcz Alaine-től: a Világjáték a tanítvány szemével – ezzel az előadással egy tanítvány, Németh Margit klinikai szakpszichológus, gyermekpszichoterapeuta mutatta be a hallgatóság számára Polcz Alaine egyedülálló munkásságát. Őt dr. Pilling János, a SE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese követte, ő „Aki halni tanul, az élni tanul” címmel Polcz Alaineről és a tanatológiáról beszélt személyes emlékek tükrében, számos kedves, sokszor megmosolyogtató történetet idézve fel Polcz Alainről. Zárásként Magyar Emma, egy fiatal klinikai szakpszichológus „A gyermekpszichológiai ellátás helyzete ma a Tűzoltó utcában” címmel mutatta be, hogyan viszik tovább Polcz Alaine örökségét, és tartják zsinórmértéknek a mai napig az ő gondolatait.

A zárszót követően emléktábla avatásra került sor, melyet Prof. Dr. Kovács Gábor klinikaigazgató leplezett le.

A konferenciáról részletesebben ITT olvashatunk. Koncz Veronika a Képmás Magazinban idézi meg Polcz Alaine alakját, amit szeretettel ajánlok az olvasók figyelmébe.

Berényiné dr. Felszeghy Márta koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Fotó: semmelweis.hu

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye