Sárospataki vendégeket fogadott a debreceni 50+ csoport

Ha sok kis lépést sokan megteszünk, a sok kis gyertya a korunkba is elhozza azt a fényt és meleget, amelyet Árpád-házi Szent  Erzsébet több,  mint 800 esztendővel ezelőtt betegei és szegényei számára gyújtott.

Árpád-házi Szent Erzsébet üzenetét hozták magukkal Sárospatakról Kanizja Zaborowska nővér, valamint a Boldog Mária Lujza csoport és a Szent Erzsébet Apostoli Közösség tagjai, akiket Debrecenben, a Márta és Mária csoport, valamint a Szent Anna Plébánia Idősakadémiájának csoporttagjai láttak vendégül, délután pedig a Szent László Plébánia 50+ csoportja. 2022. október 11-én. A sárospatakiak „visszaadták” a látogatást, hiszen májusban ők fogadtak bennünket.

A látogatás, közös emlékezés különlegessége az volt, hogy október 11-én volt 80 éve, hogy letelepedtek a ferences és a domonkos szerzetesek Debrecenben. A ferences atyák 1950-ig a debreceni Szent István plébánián szolgáltak, a domonkos szerzetesek viszont 1990-től ma is jelen vannak a Szent László Plébánia életében.

A hagyomány szerint már a középkorban éltek domonkos szerzetesek Debrecenben, de jelenlétük és távozásuk körülményei máig tisztázatlanok.

A mai plébániát 1942. október 11-én alapította Boldog Scheffler János szatmári püspök, nagyváradi apostoli kormányzó, és a domonkos szerzetesekre bízta a város észak-nyugati területén élő hívek lelkigondozását. Ők a Füredi úton kezdtek templomot építeni, de a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása után megszűnt működésük, a plébániát az egyházmegye vette át. A hívek megnövekedett száma miatt szükségessé vált az addigi kápolna helyett a mai is látható templom építése, mely 1983-ra készült el.

A domonkosok 1990-ben térhettek vissza Debrecenbe, de ekkor hazánkban kevés domonkos szerzetes volt, ezért az az elhatározás született, hogy a lengyel domonkos tartományból érkeznek ide szerzetesek misszióba.

2004-ben a Szent László Plébánia Füredi úti telkén, a jelenlegi templom mellett, közösségi- és rendház építése kezdődött, mely az újonnan alapított II. János Pál Intézetet is magába foglalja. Az épületegyüttes teljes egészében 2010-re készült el. (Forrás: a Szent László Domonkos Plébánia weboldala)

Vendégeink a Szent Anna Székesegyházat és az Őseink hite kiállítást tekintették meg elsőként, majd közös szentmisén vettünk részt. A szentmisét Vadászi László atya mutatta be, akit nagy örömmel üdvözöltek a sárospatakiak, hisz László atya évekkel ezelőtt káplánként szolgált Sárospatakon.

 László atya homíliájában arra hívta fel a figyelmünket, hogy a törvény önmagában üres, ha nincs mögötte tartalom az életünkben – utalt a szentmisén elhangzott szentírási szakaszokra: Lk 11,37-4;  Gal 5,1-6.

Jézusban Isten arra hív minket, hogy lépjünk túl a törvényen, hogy lássuk meg Istent a törvények mögött. A törvények, szokások kapcsán megütközünk, ha valaki nem tartja be azokat, nem vesszük észre a másik embert, csak a szokáshoz ragaszkodunk, megbotránkozunk, ha nem úgy cselekszik, ahogy kellene.

Isten azonban valami újat hoz az életünkbe: mit érünk azzal, ha igazunk van, de nem vesszük észre, hogy Jézus belépett az életünkbe? Pál azt mondja: nem a törvény a lényeg, hanem a törvényhozó. Nincs még egy olyan nép, amelyhez olyan közel lenne Isten, mint a keresztényekhez. A mi Istenünk sokkal közelebb van hozzánk, mint gondoljuk. Nem az a lényeg, hogy mi van kívül, hanem, hogy mi van a bensőnkben. Ha szeretném, hogy Jézus bennem lakjon, készítek-e Neki méltó helyet? Ne azért tegyem, mert ez a törvény, hanem azért, mert Jézusnak, Istennek akarok helyet teremteni az életemben, magamban, hiszen „Isten országa bennetek van.

A szentmise után a Szent Anna-székesegyház hittantermében zajlott a vendégfogadás, ahol felfrissülhettek a kirándulók, tartalmas beszélgetések zajlottak a vendéglátók és a vendégek között, László atya is velünk tartott az agapéra.

Rövid városnéző séta következett Bakóczy Katalin vezetésével, majd a Déri Múzeumba látogattunk, ahol a Munkácsy trilógiában gyönyörködve hallgathattuk meg Bakóczy Katalin tárlatvezetését.

Ezután a Szent László-templomban közösen elimádkoztuk az irgalmasság rózsafüzért, majd a II. János Pál teremben Havas Lászlóné Gyöngyi előadását hallgattuk meg a Domonkosok debreceni történetéről.

A program zárásaként kötetlen beszélgetés és agapé keretében személyes ismeretségek köttettek a csoportok tagjai között, jó érzés volt ismeretlen ismerősökként együtt tölteni a délutánt. A debreceniek finom süteményekkel látták vendégük a sárospatakiakat, akik személyes ajándékokkal köszönték meg a fogadtatást.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk volt, és hozzájárult a napunk széppé-tartalmassá tételéhez!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye