„aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál” (Lk 22,26) – Palánki Ferenc megyéspüspök a pedagógusokat köszönti pedagógusnap alkalmából

Tisztelt Pedagógus Kollégák!

„A gyermeknek vezetője” – ezt jelenti az a görög kifejezés, amelyből a pedagógus szó származik. Vezetni valakit – főleg egy gyermeket, aki élete pályájának elején áll – számos feladattal jár, a feladatok pedig felelősséggel. A pedagógusok életében a tennivalók kimeríthetetlen módon sorakoznak, hiszen az ő feladatuk az, hogy a jövő számára az ismeretlen tudást napról napra ismertté kovácsolják. 

Istentől megáldott, felelősségteljes és nélkülözhetetlen hivatás ez, mégis ez alkalommal a felelősségnek egy másik formájáról szeretnék üzenni minden pedagógus számára: méghozzá az elköteleződés és a kitartás felelősségéről.  Úgy gondolom, hogy napjaink embere egyre nagyobb hiányt szenved ennek a két értéknek a gyakorlásában. Szomorúan látom, hogy olyan világban élünk, ahol egyre kevesebben értik meg azt, ha valaki kitart a hivatásában, és kihívások közepette is képes elkötelezett maradni a döntéseiben. Hálásan köszönöm ezért minden pedagógusnak, akik tapasztalván a szakma nehézségeit, mégis a kitartás erényét, a krisztusi értékek melletti elköteleződést képviselik. Milyen nehézségre gondolok? A gyermekek, fiatalok vezetése és nevelése, életük helyes irányba formálása évről évre nagyobb kihívást jelent egy olyan világban, amelynek társadalma testében és lelkében is szükséget szenved. A pedagógusoknak éppen ezért sürgető és kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy szembe nézve ezekkel az értékeltolódásokkal, a világ aránytalanságaival, az emberi kapcsolatok és kommunikáció egyre súlyosabb útvesztőivel, visszafordítsák azt, ami kifordult önmagából, és olyan életre vezessék a gyermekeket és fiatalokat, amely a felelős keresztény felnőtt lét dinamikáját alapozza meg. 

Szent Lukács evangéliumában azt olvassuk: „aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál” (Lk 22,26). Kívánom minden pedagógus, azaz „gyermeket vezető” számára, hogy a mindennapi vezetése szolgálattá váljon, amely nem csak a feladatok felelős elvégzéséről szól, hanem egy mélyebb értelemben vett hivatás melletti elköteleződésről, kitartásról és tanúságtételről!

Életükre, munkájukra és családjukra Isten áldását kérem és kívánom!

Palánki Ferenc

debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye