Átadták és megáldották az ökumenikus imahét debreceni perselyadományából a Debreceni Mentőállomás részére vásárolt életmentő készüléket

Idén, január 16-23 között tartott Ökumenikus imahét debreceni perselyadományát a Debreceni Mentőállomásnak ajánlották fel, hogy abból életet mentő készülékkel bővíthessék eszköztárukat. Az összegyűlt 1.9 millió Ft adományból egy Vscan Air UH prehospitális diagnosztikus eszközt szereztek be, amelynek ünnepélyes átadása sajtótájékoztató keretében történt meg május 30-án, a Debreceni Mentőállomáson.

Az eseményen a történelmi egyházak képviseletében jelen volt: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita és dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a mentőszolgálat képviseletében pedig: dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató, dr. Szatmári Zoltán regionális igazgatóhelyettes, Petrik Tamás vezető mentőtiszt, Ménes Dávid állomásvezető mentőtiszt, valamint a mentőállomás munkatársai.  

Kocsis Fülöp érsek metropolita örömét fejezte ki, hogy végre eljött az adományátadásnak az ideje, amelyen püspöktársaival közvetíthetik a több száz keresztény hívő ember kisebb nagyobb adományát, jó szándékát, imádságát.

Fekete Károly püspök kollégáknak szólította a mentőszolgálat munkatársait, akik partnerek az emberek gyógyításában, hiszen a bajba jutott embernek nemcsak lelke, hanem teste is van, és a kettőt együtt kell kezelni. Jézus Krisztus, az a gyógyító, akinek az ereje szükséges ahhoz, hogy az ember egész valója meggyógyuljon, de mindig figyelt a testiekre – fogalmazott a püspök, majd az Újszövetségben található gyógyítási történetekre mutatott, ahol láthatjuk, hogy Jézus először nem prédikálni kezdett az embereknek, hanem a testet gyógyította.  

Palánki Ferenc megyéspüspök a mentőállomásra érkezve jóleső érzésként hallotta, hogy a mentős munkatársak bajtársaknak szólítják egymást. Ők tulajdonképpen a mi társain is, amikor bajba kerülünk, és kollégák, hiszen a mentősöknek az a hivatásuk, hogy az életet szolgálják. Mi is ott szeretnénk lenni az emberek mellett segítségünkkel, ha bajban vannak, és amikor örülnek, akkor mi is velük együtt örülünk – fogalmazott Ferenc püspök, majd tiszteletét fejezte ki a mentőszolgálat felé, és megköszönte munkájukat, hogy segítséget nyújtanak az embereknek.

Dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató az idén 50. születésnapját ünneplő Debreceni Mentőállomás életében történelmi pillanatnak nevezte a készülék adományozását, amely óriási lépést jelent a hazai mentőtörténetben. A debreceni adományozóknak, egyházi vezetőknek köszönhetően Magyarországon először kerül rohamkocsira ilyen készülék, amely innovatív megoldást jelent a diagnosztikai betegellátás szolgálatában. Egy ilyen készülékre hosszú éveket kellett volna várniuk.

A Vscan Air UH eszközt a 21. század fonendoszkópjának is hívnak, hiszen felülírja  a  több száz évre visszamenő fonendoszkóppal történő hallgatózást, illetve a mellkasröntgent is.

A köszöntő gondolatok után a püspökök megáldották a készüléket, majd azt a mentőkocsiban elhelyezve az érdeklődők vizsgálat közben is megtekinthették működését.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Címlap: Kiss Annamarie /H-Bihari Napló