Egyházmegyei Kántorképző tanfolyam indul Debrecenben – A részletekről Náray Máté kántor, karnagyot, a képzés vezetőjét kérdeztük

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 2022. július 4-15-ig tartó két hetes intenzív kántorképzésre, majd ezt követően ez év szeptemberétől, 2023 májusáig havonta egy-egy szombati találkozóra várja az érdeklődőket. A képzésre előképzettség nélkül is jelentkezhetnek a szakma iránt érdeklődők 2022. május 31-ig a következő elérhetőségen: Náray Máté: +36-30/530-8200 kantor.megtestesules@gmail.com

Az alábbiakbanNáray Mátét, a debreceni Megtestesülés-templom kántor, karnagyát, a tanfolyam vezetőjét kérdeztük a képzés részleteiről.

– A tanfolyam két helyszínen lesz megvalósítva: a debreceni Szent József köznevelési intézmény épületében és a debreceni Megtestesülés-templomban. Milyen arányban lesznek elméleti és gyakorlati alkalmak?

– Az intenzív képzés reggel 8 órától este 6 óráig – ebédszünetet is tartalmazó – egész napos elfoglaltságot jelent, és minden egyes alkalommal zárásként közösen veszünk részt szentmisén. Az alkalmakon elméleti és gyakorlati képzés folyik majd, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyakorlati oktatásra. A Szent József Gimnázium épületében főként az elméleti órákat tartjuk, de az intézményen belül lehetőség van zongoraoktatásra is. Az orgonaóra a Megtestesülés templomban lesz.

Az intenzív képzés szeptembertől havonta egy alkalommal szombati találkozókkal folytatódik, ahol elmélyítjük a nyáron tanultakat, illetve felkészülünk a következő liturgikus időszakokra, adventre, karácsonyra, a nagyböjti, húsvéti időre, valamint pünkösdre. Ez idő alatt igyekszünk ellátogatni egy-egy egyházközségbe, kipróbáljuk az adott közösség hangszerét, megismerkedünk a helyi körülményekkel, szokásokkal, amelyek szintén sok ismeretbővítésre adnak lehetőséget. A debreceni Szent István-templom nemrég felújított orgonájának megismerése például egy jó alkalom a továbbképzésre.

– A tervezett intenzív kéthetes képzés biztosít-e lehetőséget a felzárkózáshoz az egyházmegye különböző településeiről, más-más előképzettséggel, vagy anélkül érkezőknek, valamint a szakma iránt érdeklődőknek? Kiket vártok a tanfolyamra?

– Palánki Ferenc megyéspüspök atya azt kérte, hogy az egyházmegyei kántorképzésen való részvételt ne kössük semmilyen előképzettséghez. Így olyan érdeklődők is jelentkezhetnek, akik a hangszerhasználatban nem jártasak – esetleg nincs is lehetőségük orgonálni –, nem tanultak zenét semmilyen formában; de szeretnének énekelni, az egyházközség énekét vagy énekkart vezetni. Így az énekes kántori szolgálatot el tudják majd végezni. Sajnos nem minden templomban van olyan hangszer, ahol az éneket tudnák kísérni.

A tanfolyamon részt vesznek olyan érdeklődők is, akik már gyakorló kántorok, de még nem rendelkeznek kántori végzettséget igazoló dokumentummal. Ezt az egyházmegyei tanfolyam elvégzésével biztosítjuk.

– Milyen végzettséget ad a képzés?

– A képzés az egyházmegye felügyelete alatt áll Palánki Ferenc megyéspüspök atya engedélyével. Az ő aláírásával és pecsétjével ellátott oklevelet adunk át a végzett kántoroknak a sikeres záróvizsgát követően, melyet az ország minden templomában elfogadnak.

– Kik vesznek részt az oktatásban?  

– Egy fiatalos, de már tapasztalt csapatot állítottunk össze. Csordás Gábor nyíregyházi plébános lesz a képzés lelkivezetője, illetve a liturgika tanára, ő már tanította ezt a tárgyat a Harmat Artúr Központi Kántorképzőben is. Az orgonaórát Dezső Dárió orgonaművész, kántor vezeti, aki Szegedről érkezik hozzánk; a hangképzést Kovács Csilla énekművész, az egri  Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hangképzés tanára oktatja; a szolfézs-zeneelméletet  Tóth-Bartók Dániel zenetanár; a gregoriánt és a népéneket pedig jómagam. 

– A kántorképzés milyen költségeket vonz magával?

– Jelképes egyszeri jelentkezési összeget 20 000 Ft-ot kell befizetni, ebben biztosítjuk a kéthetes és a havi egy alkalmas képzést, az ebédet, és a messzebbről érkezőknek szállást a Szent József kollégiumban.

– Amikor megalakult a Debrecen-józsai egyházközség – Szegedi Kálmán atya szolgálata alatt –, nem volt kántora a közösségnek. Kálmán atya kántort keresve megkérdezte a híveket az egyik szentmise végén, hogy tud-e valaki játszani valamilyen hangszeren. Veréb Sándor bácsi jelentkezett, hogy ő tud hegedülni. „Akkor maga lesz a kántor!” – hangzott a kántori kinevezés. Azóta Sándor bácsi elvégezte a kántorképzőt és ma is szolgál az egyházközségben.

Nem minden közösségben található zenész képzettségű, szolgálatra kész hívő ember. Milyen az egyházmegyénkben a kántori szolgálat ellátottsága?

– Nagyobb városainkban kielégítő, de elég sok kisebb községet tudnék mondani, ahol égető szükség lenne képzett kántorokra. Mindenhol megvan az igyekezet, hogy szép, értékes zenével legyen felékesítve a liturgia, akár egy jól éneklő pap vagy néhány lelkes hívő vezetésével, de ezt a feladatot azért a kántor tudja ellátni legjobban.

– A hangszerek felújítása megterhelő lehet egy-egy egyházközségnek. Van-e erre esetleg ilyen irányú igény?

– Ez nehéz kérdés, aminek két oldala van. Általában, ha nincs megfelelő képzettségű kántor, akkor nem törekednek a hangszer felújítására, de ott nem is ésszerű. Ahol képzett kántor van, ott legyen igény egy jobb minőségű orgonára, ahol pedig adott egy minőségi hangszer, ott pedig legyen igény képzett kántorra. Nyilván mindkettő fontos, de a kettő összefügg.

– Mi a célja ennek a képzésnek?

– Hogy felpezsdüljön a kántori szolgálat iránti kedv. Ez egy nagyon szép szakma, szolgálat, sok örömöt talál benne az ember. Fontosnak tartom azt is, hogy a plébános, vagy a közösség megbecsülje a kántor szolgálatát. Egy jó kántor ugyanis nem csupán az énekek dallamát ismeri, hanem azoknak a hátterét is, mélyebb tartalmát, liturgikus szempontokból meg tudja vizsgálni, hogy mit lenne a legmegfelelőbb énekelni és nem utolsó sorban törődik a közösség  éneklésének minőségével, előre tudja mozdítani a kedvet ahhoz, hogy sokan bekapcsolódjanak a liturgiába. Adja Isten, hogy minél többen érezzenek elhivatottságot erre!

Fotó: Bőr Anna

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye