Püspöki szentmisékkel nyitják meg a Fatimai engesztelő imaesteket május 13-án, Nyíregyházán és Mátészalkán  

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök május 13-án Mátészalkán, a ráckerti Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban este 8 órakor kezdődő szentmisében, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök pedig – ugyanezen a napon – a Nyíregyháza-kertvárosi Fatimai Szűzanya-templomban este 7 órakor kezdődő szentmisében nyitja meg a Fatimai engesztelő imaesteket.  

Mátészalkán és Nyíregyházán májustól októberig minden hónap 13. napján – Szűz Mária fatimai jelenésére emlékezve várják az egyházmegye híveit, hogy együtt fohászkodhassanak égi Édesanyánkhoz.

Mátészalkán Heidelsperger István plébános, a Szent József egyházközséghez tartozó ráczkerti Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomba várja a híveket a fatimai engesztelő imaestekre. Az egyházközség 19 éve tart Fatimai engesztelő alkalmakat, amelyet nagy érdeklődés kísér. Nemcsak a helyi közösségből, hanem a Szatmári Esperesi kerületből, a környező falvakból, városokból is érkeznek zarándokok papjaikkal együtt, hogy a Szűzanya közbenjárását kérjék életükre, családjukra, hazájukra.

18.00-19.00 – Loretói litánia eléneklése, népi engesztelő imaóra

19.00-19.30 – Paraklisz imádkozása (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához)

19.30-20.00 – Rózsafüzér imádkozása a jelenlévő lelkipásztorok vezetésével

20.00-tól – Ünnepi szentmise, majd gyertyás körmenet, végül szentségi áldással zárják az alkalmat

Nyíregyháza-kertváros Fatimai Szűzanya-templomában Pankotai József plébános szintén házigazdaként várja a híveket a következő programra:

16.00-17.00 óráig – Szentségimádás

17.00-19.00 óráig – Mária-áhítat

19.00-tól – Ünnepi szentmise, majd körmenet, végül szentségi áldással zárul az alkalom

A fatimai engesztelő imaest-sorozat Mátészalkán 25 éves hagyomány. Ennek előzménye a következő:

A fatimai Mária-kegyszobor másolatát 1947-ben készítették el, azóta e vándorszobor többször is körbejárta a világot. A volt szocialista országokba 1994-ben jutott el először, ebben az évben-Szlovákiában a hívek százezrei fogadta a szobrot.

Hazánkba gyermekek kíséretében érkezett. Az 1994-es fatimai gyermekzarándoklaton százhúsz magyar fiatal vett részt, ők hozták el a szobrot Seregély István (1931-2018), akkori egri érsek atyával együtt a Malév külön gépével. A vándorszobrot június 11-i megérkezésétől október 13-ig sok magyar településre elvitték, köztük Mátészalkára is.

Ennek emlékére helyeztek el egy fatimai Szűzanya-szobrot a mátészalkai ráckerti templomban és az akkori plébános, Miklós Dezső atya (1929-2014) megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket.

Seregély István érsek atya 2017-ben, a százéves centenáriumon elhangzott gondolatai a Fatimai Boldogságos Szűz Máriáról a dnyem.hu oldalon itt olvashatók: http://www.dnyem.hu/index.php/item/2957-a-fatimai-jelenesek-uzenete-seregely-istvan-ersek-2017-ben-a-szazeves-centenariumon-elhangzott-gondolatai-a-fatimai-boldogsagos-szuz-mariarol

1917-ben május 13-án ezen a napon egy Cova da Iria („Béke völgye”) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy Asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap. Az Asszony imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és június, július, szeptember és október 13-án ismét megjelent nekik a Szent Szűz. (Augusztusban 19-én történt a jelenés, mivel 13-án a gyerekeket kihallgatás miatt fogva tartották.)

A jelenésekről részletesebben ITT olvashatunk:

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye