Debrecen ismét összefog – Békekoncertet rendeznek Debrecenben, az orosz-ukrán háború elszenvedőinek megsegítésére

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kezdeményezésére a Debreceni Egyetem, Debrecen városa és a történelmi egyházak nagyszabású adománygyűjtő segélykoncertet rendeznek május 6-án, pénteken 18 órától a debreceni Református Nagytemplomban. A koncertre a templomtérbe mintegy 3000 nézőt várnak és a templom előtti Kossuth téren kivetítőn keresztül még többen követhetik az eseményt. 

A rendezvény fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke.

A háború elszenvedői számára eddig 25 millió forint gyűlt össze, és várják a további felajánlásokat, amelyet átutalással, vagy a helyszínen lehet megtenni. 

A Békekoncertről az alapítvány, az egyetem, a város és az egyházak képviselői sajtótájékoztatón mondták el gondolataikat a Debreceni Egyetem épületében.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke köszönetét fejezte ki azért, hogy az egyetem, a város és az egyházak a kezdeményezés mellé álltak, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége pedig a nemzet egységét jelképezi a bajba jutottak megsegítésében.

A Debreceni Egyetem folyamatosan nyújt segítséget a háború elől menekülteknek. Minden nap 50 egyetemista segít a határnál csatlakozva a segélyszervezetekhez, emellett mintegy 300 férőhelyet, és ellátást biztosítanak az itt tanuló kárpátaljai, ukrán tanulók családtagjai számára is és mindenben támogatják őket. Mint mondta, maga az egyetem is egy nemzetközi közösség, hiszen 120 országból tanulnak itt diákok.

A magyar nemzet mindig befogadó nemzet volt és segítséget nyújtott a bajba jutottaknak. Mind a tudomány, mind a hitélet, a zeneművészet egy közös gondolkodást, akaratot fejez ki a békekoncerttel, amelyhez kapcsolódóan már elindult az adománygyűjtés, és eddig több mint 25 millió Ft összeg érkezett be. Az adományokat átadják azon szervezeteknek, segélyszervezeteknek, akik konkrétan segítenek a bajba jutottakon, akik bármilyen ellátásban vagy oktatásban segítik a rászorulókat.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy Debrecen stabilitásának az alapja a város, az egyházak és az egyetem mintegy 500 éves szoros történelmi együttműködése. Tulajdonképpen ez egy spontán szerveződés volt – fogalmazott, majd hozzátette, most, amikor baj van, függetlenül attól, hogy kiről van szó nem kellett kétszer szólni senkinek. A Debreceni Egyetem ad absurdum segít, nemcsak pénzzel, hanem egzisztenciateremtéssel, oktatással, a bajba került egyetemi oktatók rendszerbe való bevonásával.

Papp László, Debrecen polgármestere is a város, az egyházak, az egyetem összefogását hangsúlyozta, amelynek évszázados hagyománya van. A koncert figyelemfelhívás a béke érdekében. Háborús konfliktussal problémát megoldani nem lehet, azzal csak előidézni vagy súlyosbítani lehet – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, a békekoncerttel erre szeretnék felhívni a figyelmet, valamint  a reményüket fejezik ki, hogy hamarosan újra béke lesz.

Papp László arról is beszámolt, hogy a város az intézményeivel karöltve, hogyan segített a bajba jutottakon a háború kirobbanása óta. Szálláshelyeket alakított ki, ellátták az átmeneti szállást igénylőket is. Jelenleg 110 olyan személy tartózkodik Debrecenben, akikről gondoskodnak. A Debreceni Karitatív Testület 30 tagszervezet bevonásával koordinálja az adománygyűjtést, amely a háború kezdete óta folyamatosan tart.

Debrecen fiatal sportolóknak is nyújt segítséget, a jégkorongozókról az egyetem gondoskodik, 100 labdarugó, 30 úszó tartózkodik itt és rövidesen 30 cselgáncsozó is érkezik a városba, akiknek a szállásáról, étkeztetéséről, sportolási tevékenységéről is gondoskodnak a kormánnyal együttműködve.

Áldás békesség!”  Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a szokványos beköszönésnek az üzenetét fogalmazta meg, amelynek áldatlan állapotban és háborús közegben megnő a jelentősége, kifejezve, hogy ne csak egy mindennapos köszönés legyen, hanem annak tartalmát tudjuk felmutatni.

A tiszántúli egyházkerület határ menti települései hősiesen kivették a részüket, a szolgálatukat különösen az első napokban, amikor még a határmentén nem alakult ki szervezett segítségnyújtás. A református püspök szólt a nagytemplomi gyülekezet adománygyűjtéséről valamint arról a Testvérgyülekezetek hálózatról, amely kapcsolatban áll 100 élő, iskolákat, intézményeket fenntartó kárpátaljai közösséggel.

A Békekoncert helyszínére, a Debreceni Református Nagytemplomra utalva elmondta, hogy Szent II. János Pál pápa debreceni látogatása óta ökumenikus szimbólumot is jelent a városban.  

A békesség nemcsak azt jelenti, hogy nincs háború. A bibliai értelmű békesség egy külső-belső rendezettséget jelent. Azt szeretnénk felmutatni a  békekoncert hangjain keresztül, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy eljusson ehhez a külső-belső rendezettséghez, arra a harmóniára amit a zene meg tud szólaltatni – fogalmazott Fekete Károly püspök.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke elmondta, folyamatos kapcsolatban van Lucsok Péter Miklós munkácsi megyéspüspökkel, aki bármilyen segítséget, adományt szívesen fogad. Támogatásunk, segítségadásunk kifejezi azt, hogy nem hagyjuk magukra a bajba került embereket. Az egyházmegyei karitász központban naponta átlagosan kétszáz élelmiszercsomagot állítanak össze önkéntesek és szállítják el a barabási bázispontra – fogalmazott a megyéspüspök, majd az összetartozásról szólt, amely a cselekedeteinkben is meg kell hogy mutatkozzék.

Ezután a negyéspüspök a virágvasárnapi városi keresztútra emlékeztetett, amikor szintén a békéért imádkoztunk és most a húsvét napjait éljük. A feltámadás után Jézus így köszöntötte tanítványait: „Békesség nektek!”. Ha ezt a szót meghalljuk, befogadjuk a szívünkbe, emberségünk középpontjába, ebből kiindulva tudjunk békét sugározni mások felé.

 „A béke a rend nyugalma” (Szent Ágoston). A világban van egy rendezettség, abból születik egy belső béke és az megy tovább egyik embertől a másikig. Az Istenből kiáradó békesség alap dolog, ott kell hogy legyen minden jóérzésű emberben, aki belülről érzi, hogy háborúval erőszakkal semmit nem lehet megoldani. Minden segítség, gesztus, összefogás, békekoncert is annak a kifejezése, hogy mi belül az isteni rendet szeretnénk megélni és ebből következik, hogy tiltakozunk minden erőszak, olyan cselekedet ellen, ami másnak az életét veszélyezteti, fájdalmat okoz.  Mi a szeretet, a béke oldalán állunk és így próbálunk segíteni – zárta gondolatait Palánki Ferenc püspök.   

Lukács Imre Zoltán, a Hajdúdorogi Főegyházmegye irodaigazgatója, egyházmegyei teremtésvédelmi referens arról beszélt, hogy amikor a gyermekeket teremtésvédelemre neveljük, akkor meg kell velük értetni, hogy egy csokis papír szemetesbe helyezésével is hozzájárulhat a világ szebbé tételéhez. Mindannyian igyekszünk hozzájárulni cselekedeteinkkel hogy jobb legyen a világ. A koncert nemcsak adománygyűjtésre szolgál, hanem megteremtheti azt békét, amit Isten szeretne viszontlátni a teremtett világában. Ez a koncert békességet ajándékoz az egyetemnek, a városnak és az egyházaknak. A béke, amit megteremtünk magunk között az egész világot jobbá teszi.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke úgy fogalmazott, hogy bárcsak ne kellene emlékezni a holokauszt áldozataira, mert akkor nem lett volna háború. A zsidóság már átélte a háború borzalmait, ezért nemcsak lehetősége, hanem köztelessége részt venni a segítségadásban.  Fontos az együttgondolkodás és a béke előtérbe helyezése. A Tóra magyarázatában, a Misnában az áll, hogy aki egy embert megment, egy világot ment meg. Soha nem volt aktuálisabb a mostani helyzetnél ez a gondolat, hiszen a lakhelyüket elhagyó embereket mentünk meg, ezért segítenünk kell – fogalmazott a hitközség elnöke.

A békekoncert programja ITT érhető el.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye