Gyermekek imádkoznak kilenc hónapon át a lélekben örökbefogadott lelki testvéreikért a nyíregyházi Szent Imre római katolikus köznevelési intézményben Szent Janka Beretta Molla-évében

 „Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek”. (Jer. 1,5)

Legyél az Élet Apostola! Erre a felhívásra válaszoltak a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI alsó tagozatának tanulói, akik nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be ebbe a kezdeményezésbe. A diákok március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén fogadták lélekben örökbe lelki testvérüket, akiknek a megszületéséért imádkoznak kilenc hónapon át minden nap. Ez az időszak éppen karácsonyig, Jézus születésének ünnepéig tart.

A kezdeményezés Tatár Péterné tanítónőnek, a Szent Janka Imakör tagjának köszönhető, amely imaközösség idén, május első vasárnapján elindította a Szent Janka Beretta Molla-évet. Szent Janka (Gianna) Beretta Molla az édesanyáknak, a meg nem született gyermekeknek is a védőszentje.

Tatár Péterné tanítónő a kérdésünkre elmondta, hogy az iskolában reggelente az imádságra hívó dallam után, az iskolarádión keresztül közösen imádkozzák el a kis magzatért a napi imát, amelyhez a diákok az osztálytermekben kapcsolódnak, hétvégén pedig az otthonaikban, családjaik körében teszik mindezt. 

A kezdeményezés során útjára indítottak egy „Élet” dobozkát is, amely családról-családra vándorol, hiszen minden alkalommal más-más gyerek viszi haza a vándordobozt. Hétvégén az adott család közösen imádkozik a magzatért. A vándor-dobozban egy 10 hetes élethű baba található, mellette egy tized rózsafüzér, egy mécses és a dobozka fedelébe beragasztva az az imádság, melyet karácsonyig naponta elimádkoznak a kis magzatért, akit lelkileg örökbe fogadtak.

Mind a nyolc osztálynak van egy dobozkája, melyet hét közben nagy becsben, fő helyen tartanak az osztályokban.

„Csodálatos látni azt, hogy a gyerekek milyen nagy szeretettel óvják és vigyázzák a kis babát, akinek már legtöbben nevet is adtak. Az élet védelmében apostolkodunk az iskolánk kis diákjaival, amely számunkra, nevelők számára is felemelő és magasztos feladat” – fogalmazott Tatár Péterné, aki a Szent Janka Imakör tagjaként is arra biztat mindenkit, hogy bátran merjenek bekapcsolódni ebbe a fontos és csodálatos imakezdeményezésbe. Naponta csupán öt percet kell imádkozni, égi édesanyánk, Szűz Máriának segítségét kérve:

Napi imádság:

Uram Jézus! Édesanyád, Mária közbenjárására, aki szeretettel szült a világra Téged, valamint Szent Józsefnek, a bizalom emberének közbenjárására, aki születésed után gondoskodott Rólad – kérlek Téged annak a meg nem született gyermeknek érdekében, akit lélekben adoptáltam és akit a halál veszélye fenyeget. Kérlek, adj szüleinek szeretetet és bátorságot, hogy meghagyják gyermekük életét, amelyet Te magad rendeltél számára. Ámen

Majd elimádkozunk egy tized rózsafüzért.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye