Apakulcsok a kapcsolódásban – Süveges Gergő újságíró, televíziós, rádiós műsorvezető tartotta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye férfi lelkinapját Nyíregyházán

Szent József, a családapák, férfiak példaképének ünnepén, március 19-én tartották az egyházmegyénk férfi lelkinapját, amelyre ezúttal Süveges Gergő újságíró, televíziós, rádiós műsorvezető várta az apákat és atyákat Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társzékesegyházban.

A délelőtti interaktív előadások után Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét, amelyen az édesapák áldásban részesültek. Ferenc püspök homíliája ITT olvasható.

A lelkinap alapgondolata a hiteles, négy gyermekes édesapa, Süveges Gergő Apakulcs című könyvének témája volt, amely arra keresi a választ, hogyan tudjuk egyensúlyban tartani a kapcsolódáshoz szükséges kulcsokat, és mindezekhez honnan merítünk erőt.  

Az előadás bevezetőjében egy fontos kérdést jártak körül a résztvevők: Mit szeretnél, mi az, amire emlékezzen a gyermeked a kettőtök kapcsolatában? Családi vacsorák, első közös focimeccs, közös koncertélmény, bizalmas kapcsolat, az apa legyen biztos pont a gyermek életében, stb. A válaszok nem szóltak autómárkáról, pénzről, karrierről, mert mindaz, amire szeretnénk, hogy emlékezzen gyermekünk, azok életre szóló pillanatok, amelyek messze túlhaladnak a tárgyiasult dolgokon.

Az életre szóló pillanatok a kapcsolódási pontok. Mindannyian vágyunk arra, hogy kapcsolatban legyünk, szeretni tudjunk, bennünket is szeressenek, értékelni tudjunk másokat és bennünket is értékeljenek, hogy közünk legyen egymáshoz. Aki magányban, kapcsolódások nélkül él, könnyebben megtapasztalja, mi a pokol, amely a kapcsolódás nélküliséget is jelenti.

Valamilyen módon mindannyiunknak szüksége van arra, hogy kapcsolódjunk valakihez, Istenhez, egymáshoz, családhoz, baráthoz, munkatársakhoz, emberekhez.

Hogyan tudunk kapcsolódni? Süveges Gergő előadásában azon alapelvekről beszélt, amelyek segítenek ezt megvalósítani. Vannak eszközeink, szerszámosládánk, de vajon ismerjük-e, mi minden van benne?

Az előadó számos inspiráló életpéldával szemléltette mondanivalóját, amely segítette a jelenlévő édesapákat, nagyapákat abban, hogy azokat saját élethelyzetükre vonatkoztatva megértsék a gyermekükhöz való kapcsolódásukat, majd beszélt arról a három alapelvről, amelyek mindezt segítik:

A tudás kulcsa

Ahhoz, hogy kapcsolódni tudjak a gyermekeimhez, mindenekelőtt arra van szükségem, hogy tudjam, kicsoda ő.

Ha becsukom a szemem, fel tudom-e idézni a gyermekem szemét, a tenyerét, az ujjait stb. és nemcsak a fizikai jellemzőit, hanem azt, hogy mit kedvel, mi az, amit nem szeret, mi lelkesíti őt, kik a legfontosabb barátai, kapcsolatai, hobbija?

Ez a tudás kulcsa, és mindaddig, amíg ezt nem sajátítom el, nem tudok kapcsolódni a gyermekemhez.

A tudás kulcsához az is hozzátartozik, hogy vajon a gyermekem tudhatja-e rólam ki vagyok? Nem egyszerű információt adni saját magamról.

A jóakarat kulcsa

A jóakarat kulcsához a szeresd hívó szó kapcsolódik. Talán azt gondoljuk, hogy természetes, hogy szeretjük gyermekeinket, de nem biztos, hogy ez olyan egyszerű. Gyakran vagyunk abban a félreértésben, hogy a szeretet érzelem. Azért becsapós annak tekinteni, mert valójában az érzelmeink hormonális, biológiai folyamatok, amelyek bennünk zajlanak. Az érzelmeink jönnek és mennek, nem vagyunk az urai. Nem véletlen, hogy a szeretet nem tartozik a hat – öröm, félelem, düh, szomorúság, undor, meglepettség – alapérzelmekhez. Ezek támadnak bennünket, majd elmúlnak, nem tudjuk ki-bekapcsolni azokat, nem tudunk akarattal félni, dühös lenni stb.  

Ha azt feltételezem, hogy a szeretet csak érzelem, akkor nagyon nyomorúságos kapcsolódásaink lesznek. Könnyű szeretni addig, amíg azt az érzelmeink táplálják, de az életünk jelentős hányadában úgy szeretünk, hogy érzelmeink nem táplálják sőt ellenkező parancsokat adnak. Pl. ha dühös vagyok, az nem bűn, de hogy mit kezdek a dühömmel, az már rajtam múlik.

A szeretetnek két fajtája van. Az egyik az érzelmi, a másik a döntés alapú szeretet.  Az életünk jelentős hányadában a döntés alapú szeretet visz előre bennünket, ennek is különböző változatai vannak, úgymint a: szigorú, a megengedő és a mérlegelő szeretet. Helyzettől, körülményektől függ, hogy melyiket alkalmazzuk.

A szövetség kulcsa

Ennek a hívószava: a támogasd szó, amely azt jelenti, hogy képes vagyok-e minden erőmmel azon dolgozni, hogy a gyerekem növekedni és fejlődni tudjon, kifejezni azt, hogy mellette állok, vele vagyok. Ez persze nem azt jelenti, hogy ész nélkül mindenben, határok nélkül támogatjuk őt, hanem abban segítjük, ami a növekedését, fejlődését szolgálja.

A szövetség kulcsában legyen felelősségátadás (tudatosítsuk, hogy ez az ő ügye), bizalom (korlátlanul bízzunk abban, hogy képes a feladat elvégzésére), a harmadik pedig a melléállás (tudja azt, hogy ha mégsem megy, akkor számíthat rám).

A kapcsolódási kulcsok egyensúlyának elbillenése

A három apakulcsot, az alapelveket minden apa használja. A kapcsolódási kulcsok nem egymástól elszigetelten működnek, hanem ebből a három kulcsból lesz az apaság. Zavarokhoz, nehézségekhez vezethet az, ha a három kulcs kiegyensúlyozatlan. Süveges Gergő a lelkinap további részében arra is rámutatott, hogy mi van akkor, ha ez az egyensúly elbillen:

Van olyan helyzet pl., amikor működik az egyik kulcs, de a másik kettő nem, ilyenkor nem jön létre a kapcsolódás. Az előadó mindezeket példával támasztotta alá, de hozzátette, a példa nem szolgál modellként minden esetre, hanem az apának mérlegelnie kell, hogyan dönt, mi az, amivel éppen akkor, abban a szituációban szolgálja a kettőjük kapcsolódását.

Miből táplálkozunk?

Ahhoz, hogy élni tudjunk, szükségünk van belégzésre és kilégzésre. Nem lehet csak belélegezni, vagy csak kilélegezni. Ha ez így van az alapvető életfunkciónkkal, akkor a szolgálatainkban, a kapcsolatainkban, apaságunkban is ezt tapasztaljuk meg. Amikor gyermekemmel vagyok, az döntően egy szolgálat, kilégzés. De nem lehet csak kilélegezni, csak szolgálni, valahonnan kell kapnom levegőt. Honnan tudok belélegezni?

Az előadó az apaság mintájára, az Isten atyaságára hívta fel a jelenlévők figyelmét: Ha felismerem, hogy a kapcsolódásomban tudom használni az apakulcsokat, akkor az Istenben – Akinek semmi más vágya nincs, minthogy Hozzá kapcsolódjunk – felfedezzük ugyanezen kulcsokat.

Ha ránézünk az életünkre, napjainkra, felfedezzük, hogy Isten atyaságában ugyanúgy jelen vannak az apakulcsok, ugyanezt teszi velem: ismer, szeret és támogat. Pontosan tudja, hogy ki vagyok, ismeri a lépéseimet, nincs senki, aki nála jobban ismerne engem.  Arra törekszik, hogy én is megismerjem Őt, mindent elkövet azért, hogy információt adjon magáról, hogy működjön közöttünk a tudás kulcsa – hangsúlyozta Süveges Gergő.

Isten ugyanígy használja a jóakarat kulcsát is. Azt mondja: fontos vagyok neki, jót akar nekem, és mindenekfölött szeret engem. A növekedésemet, a fejlődésemet akarja ebben a kapcsolódásban.

Isten ugyanígy használja a kapcsolódás alapelveit, és ebből tudok meríteni, belélegezni.

Ahogy Ő az én Atyám, úgy közelíthetek ahhoz az eszményhez, hogy én atyja legyek a saját gyermekemnek: ismerjem, szeressem és támogassam őt.

Süveges Gergő a belégzés, erőmerítés további lehetőségeire is felhívta a figyelmet, amelyet megkaphatunk a környezetünkben élőktől, családtagjainktól, barátainktól, akik engem ismernek, szeretnek és támogatnak. Nem utolsó sorban kiemelte az önismeret alapvető fontosságát is: Ahhoz, hogy a kapcsolódást tudjam szolgálni, elsőként azt kell tudnom, ki vagyok én, hogyan tudom használni a képességeimet, hol vannak a határaim. Legyek fontos saját magamnak is. Az öntámogatás is a belégzés egyik formája, amelynek hathatós eszköze lehet a lelkigyakorlat, szakirodalom olvasása, pihenés, hogy aztán képes  legyek mások és saját gyermekem növekedését szolgálni.

Süveges Gergő nemcsak az Apakulcs című könyvében, különböző tréningeken, hanem egy weboldallal is segíti az édesapákat. Az apakulcs.hu weboldalon ingyen kitölthető tesztek találhatóak, amelynek segítségével az apák képet kapnak önmagukról, és arról is, hogy a tudás, a jóakarat és a szövetség kulcsa mennyire erősek, harmóniában vannak-e. Az alapteszthez csatlakozik két másik teszt, amelyiket a gyermek, valamint a társ, a feleség is kitölthet. A három teszt segítségével kialakul egy kép arról, hogy mi az, amire az apa büszke lehet.

Az előadások végén a jelenlévők személyes kérdéseiket is feltehették az előadónak, valamint közelebbről is megtekinthették Süveges Gergő, Apakulcs című könyvét.

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye