Szentmise keretében került kiszolgáltatásra a betegek szentsége – bemutatkozott  a híveknek a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálata

Kálmán József plébános atya meghívására, március 5-én, a szombat esti szentmisében bemutatkozott a Szent Család-templom híveinek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Berényiné dr. Felszeghy Márta koordinátor, és a Debrecenben szolgálatot teljesítő kolleganők: Geréné Sárga Monika ( Nagyerdei Campus, Klinikák ) és Láng Tibor Pálné Erika ( Kenézy Campus, Kórház )  röviden ismertettük a Szolgálat létrejöttének történetét, és a mindennapokban előttünk álló feladatokat. A covid-időszak alatt is, a járványügyi szabályok megtartása mellett, folyamatosan jelen voltunk a betegágyak mellett, vigasztalást, jó szót, imát vittünk a betegek támogatására. Egyre több célzott megkeresés ér el bennünket, ami azt mutatja, hogy az elmúlt három év alatt eljutott a köztudatba a szolgálat híre. Tóth László és Laczkó Zsolt atyák fáradhatatlan jelenléttel segítenek, hogy a szentségek is eljussanak a betegekhez.

A bemutatkozás apropóját az adta, hogy a Szent Család-templomban szentmise keretében a betegek szentségéhez járulhattak mindazok, akik életállapotukból adódóan rászorulnak, betegek, idősek, műtét előtt állnak, vagy erősítést várnak a szentség által.

Kálmán József plébános homiliájában a szenvedésről, annak értelméről, elfogadásáról beszélt. Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról című könyvéből idézett a jelenlevőknek. ( A könyv alapján készült Leckék az életről címmel film, mely az alábbi helyen megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=Znnf5-3HfQw )

A plébános hangsúlyozta: a betegek szentségét nem csak haldoklók, hanem mindazok a megkeresztelt hívek megkaphatják, akik valamilyen testi-lelki betegségben szenvednek kortól függetlenül. A szentség erőt ad a szenvedés elviseléséhez, egyesíti a beteget Krisztus szenvedésével önmaga és az egyház javára, esetleg hozzásegít a gyógyuláshoz, a bűnöket is megbocsátja, ha a beteg nem tudott gyónni.

A halállal nem ér véget életünk, hanem más módon folytatódik, ezért fontos, hogy szeretteink ne haljanak meg a bűnbánat szentsége (gyónás) és a betegek szentsége nélkül. A kórházlelkészi szolgálat munkatársainak talán legfontosabb küldetése, hogy erre a betegek figyelmét felhívják, és igény esetén elérésében közvetítsenek, segítséget nyújtsanak.

Plébános azt is elmondta, hogy templomukban minden héten van olyan szentmise, melyben a betegekért, a kórházi dolgozókért, a Szolgálatunk munkatársaiért imádkoznak.

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat