Nagyböjti készületre találkoztak a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai

„Itt van számunkra a bűnbánat ideje, hogy bűneinkért vezekeljünk és így lelkünket megmentsük”, mondja az Egyház a zsolozsmában.

Szent Benedek, aki regulájában az ősegyház szellemét őrzi meg számunkra, azt mondja: „Bár a keresztény ember egész életének folytonos nagyböjtnek kellene lennie, mégis legalább ezeknek a szent napoknak a megtartásában tanúsítsunk teljes buzgóságot, hogy a többi idő hanyagságait helyrehozzuk.”

Hogy ezt a két tanácsot követhessük, meg kell ismernünk a nagyböjt lelkét, erre pedig két dolog segít: elmélkednünk kell a liturgiának a természet életével való kapcsolatáról, és ismernünk kell a történetét.

A természetben most folyik a tél és a tavasz közti küzdelem, de már a hó és a jég elmúltak, már új csirák rügyeznek, új virágok fakadnak. A liturgiában is lelki tavasz van, tart még a közöny tele és a bűn sötétsége, de bontakozik az új élet is. A kegyelem kipattantja a lélekcsirákat és bontakoznak az új, a szebb élet mennyek számára nyíló virágai. A „vita nuova”, melyről Dante énekel, ez a tavasz ígérete a természetben és a lélekben, és ennek az új életnek a szolgálatában áll a liturgia. A nagyböjt először a hívők számára volt a lelki megújulás ideje. Azt mondhatnók, ez volt a hívők negyvennapos lelkigyakorlata, ezért a liturgia szellemében cselekszünk, ha a nagyböjt idején lelkigyakorlatot tartunk (még pedig, ha lehet, zárt lelkigyakorlatot). „De azután a liturgia a bűnösök számára is új életet jelent, a vezeklés útján újra beoltódhatnak ezek a bűn által elszakított és elszáradt ágak a régi tőbe, a mi Urunk Jézus Krisztusba, hogy az Ő életereje keringjen bennük is. Végül az újonnan jöttek, a most megtértek számára is az új életre való előkészület, amely új élet a keresztségben kezdődik az örökkévalóság számára. Amit a liturgia és a természet közti elmélkedés mutat, azt bizonyítja a történelmi fejlődés is.

(http://www.katolikus-honlap.hu/060226/nagybojt.htm)

A körülöttünk forrongó világ, a háborús hírek nehezen adnak lehetőséget az elcsendesedésre. Mégis, szükség van a lelki feltöltődésre, az Isten-kapcsolatunk megújítására. Ebben van segítségünkre a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség nagyböjti kiadványa,melyből a Kórházlelkészi Szolgálat is részesült, és készített jelképes nagyböjti csomagokat a kórházi osztályok dolgozóinak, betegeinek. A megajándékozottak örömmel fogadták a kiadványt, melyet így mutat be az egyetemi lelkészség facebook oldala:

Az idei nagyböjti készületben arra hívunk meg, hogy felfedezd a személyes kapcsolatod milyenségét Krisztussal. Minden kifejezés, megnevezés, kép, amelynek segítségével megszólítod Őt, a vele való viszonyod más-más színét mutatja, és saját története van. Az elkövetkezendő időszakban ezekre tekintünk rá, tarts velünk minden nap!

“Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.” (Fil 2,9-11)

Nagyböjti füzetünk teljes terjedelmében letölthető itt 👇

http://delelkes.dnyem.hu/nagybojti-talalkozasok-az-urral/

A kiadvány mellé kis teamécsest tettünk, Krisztus Világosságának jelképeként.

A kórházi dolgozók örömmel fogadták a figyelmességet, volt, aki megjegyezte, hogy már várta, hisz az utóbbi két évben mindig kaptak a Szolgálat munkatársaitól a jeles ünnepek alkalmával lelki útravalót!

Elkészítettük a húsvéti csomagokat is, melyet a nagyböjt végén, húsvét előtt juttatunk el a kórházakba, megemlékezve a keresztény világ legnagyobb ünnepéről, hirdetve a jó hírt: „Krisztus feltámadt, valóban feltámadt! Alleluja”

A találkozásunk délutáni részében közösen imádkoztunk és énekeltünk Jakus Ottó Atya vezetésével, a békéért, a Szentatya szándékára.

Áldott nagyböjti készületet kívánunk Mindnyájunknak!

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye